a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. december 21., szerda

Sült csirkecombok zöldborsós sajtszószban





Könnyű ebéd volt ez a hétvégén.

Pihentetni kell a gyomrot előre, bár nálunk nincs őrült mennyiségi evészet karácsonykor sem, de azért a kötelező futamok megvannak.
Pl. kocsonyának vagy töltöttkáposztának /épp most főnek/ lennie kell,  meg zserbónak és bejglinek is /már megvannak ezek is/,  meg kétféle tortának /ezt még nem döntöttem el milyenek legyenek, talán oroszkrém és egy csoki /,  no meg szenteste kötelező a halászlé rántott hallal és kétféle krumplisalátával.
Ettől nem térhetek el az istennek se, mert kitör a gyalázat. Főleg a gyerekeim, de a férjem is, sőt édesapám is ilyen, ünnepekkor kedvelik a megszokott, szeretett állandóságot.
Nekem sem rossz ez, mert nincs idegeskedés, bizonytalanság, szinte félkézzel kivágom az egészet, már annyira kialakult, mikor mit kell a megelőző napokban elvégeznem, azt vettem észre fáradni sem fáradok úgy el, mert jól  van elosztva a munka.

Na vissza a könnyű kis ebédhez, Szepyke blogján láttam meg a receptet,  és valamelyik Kifőztükben  jelentette meg tavaly. Már egyszer elkészítettem csirkemellel.
Egyszerű, könnyű, finom.


10 db alsó csirkecomb /2 db/fő/
1/2 kg zsenge zöldborsó
15 dkg reszelt sajt, vegyesen, lehet füstölt is, mindenféle maradék is jó
5 dkg vaj
5 dkg liszt
1-2 dl tej
1 dl tejszín

A combokat jól befűszereztem és hagytam állni, majd pár óra elteltével egy nagy serpenyőben, kevés olajon pirosra sütöttem valamennyit, amikor mind megvolt, hozzáloccsintottam 1,5 dl húsleveslét /de jó a víz is/ lefedtem és teljesen puhára pároltam, a vége felé hozzátettem a fagyott zöldborsót is, annak kb.5 perc kellett az átpárolódáshoz.
Közben egy külön nyeles lábasban elkészítettem a sajtszószt, azaz előbb besamelt csináltam a vajjal, liszttel, tejjel, sóztam, borsoztam, amikor megfelelően sűrű lett, beleolvasztottam a sajtokat és a tejszínt, majd az egészet ráöntöttem, csorgattam a zöldborsós húsra, óvatosan összekevertem és tálaltam.

A köret krumplipüré lett hozzá, ami nálam úgy készül, hogy a tisztított, kockára aprított krumplit puhára főztem sós vízben, leszűrtem, összetörtem, belekevertem 5 dkg vajat és 1-2 dl meleg tejet, kézi habverővel simára, habosra kevertem. Úgy szeretem, ha kissé hígabb, könnyebb állagú.

Finom volt nagyon, mindenkinek ajánlom, aki szereti a könnyű "gyomor pihentető" ételeket,  az ezzel megtalálta.





4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a husid ezzel a raguval és finom lehet! Az igazság az hogy én sem szoktam nagyon változtatni a menűnkön, a kocsonyát újévre szoktam készíteni! További jó sütögetést kívánok neked!

    VálaszTörlés
  2. Évikém, finom volt.Nekem muszáj minden kedvencet karácsonyra, mert akkor van itt az egész család:-)))
    Neked is kívánok boldog ünnepeket és minden jót Éva:-)))

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon finom lehet! Boldog karácsonyt kívánok!

    VálaszTörlés
  4. Petra szívem, köszönöm és viszont kívánok én is nektek minden jót, nagyon kellemes ünnepeket:-)))))))

    VálaszTörlés