a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2012. május 21., hétfő

Idei első cseresznye és nem először tepertős pogi, most a BL döntőre...



Imádom a cseresznyét, amikor dömpingje van együltő helyemben meg tudok enni egy kilót is, tán többet is.
A fa alatt állva, vagy a létra fokán üldögélve enni az abszolút frisset szinte a rosszullétig, közben nézelődni a nyugodalmas, csendes kertben, figyelni a madarakat és a világon semmire nem gondolni, csak a cseresznye ízét élvezni.
Ez az egyik legkellemesebb tevékenységem.
Persze szinte az összes gyümölccsel így vagyok, sorban ahogy jönnek egész éven át.

Hétvégén a legklasszikusabb tavaszi, magyaros ebédet tálaltam a családnak / ami szerintem több millió magyar háztartásban szintén így volt /, rántott csirke, petrezselymes újkrumplival, uborkasalátával és fejes salátával ecetes-cukros lében, valamint eper és cseresznye.
Ez egy olyan ebéd amiért érdemes várni a tavaszt, hogy végre ehessük, soha nem unjuk meg, igazából több héten keresztül meg tudnám enni, sőt a családom sem reklamálna, hogy unja.



Aztán szombaton este jött a BL-döntő, valamit kellett sütnöm, naná, hogy a legjobb választás ilyenkor egy hatalmas tál:


A szokásos Moha és Limara féle pogácsa alaptésztát gyúrattam be a géppel, ez olyan tökéletes, annyira bevált, hogy minden pogácsát ezzel készítek, csak az ízesítés változik:

Tepertős Pogácsa  .... így készül a libatepertőkrémes is !!!
1 dl tej
1 tk.cukor
3 dkg friss élesztő vagy 1 tasak porélesztő
1 dl olaj
2 dl tejföl
3 db közepes, főtt, áttört krumpli
1 ek. só
60 dkg liszt

25-30 dkg tepertőkrém... nekem most 15 dkg-nyi krém volt itthon és a többi darabos tepertő volt, de megoldottam, késsel felaprítottam amennyire tudtam, kicsit rusztikus volt a pogácsában, de az élvezeti értékéből semmit nem vont le, sőt.

Amikor megkelt a tészta kinyújtottam és megkentem a tepertővel az egész felületét, majd hajtogattam a szokásos módon, először alulról fel a közepéig, majd fentről le rá, ezután balról be középig, majd jobbról alá. 
Igy egy kicsi négyszögletes bucit kapok, amit letakarva 15 percig pihentetek, majd még kétszer a leírt módon hajtogatom, közben mindig 15 perc pihentetés szükséges. 
Ettől lesz finom puha foszlós és réteges a pogácsa. 
Az utolsó után begyújtom a sütőt, előkészítem a tepsiket, majd kinyújtom és szaggatom, tepsire rakom és újabb 15-20 perc pihentetés következik, majd egy felvert tojással lekenem és egyenként mennek a sütőbe, tepsinként 15-20 perc amíg pirosra sül.




Annyira finom lett, úgy etette magát, a meccs végére mind elfogyott jó hideg sör mellett.
Rengeteg dicséretet zsebeltem be.


9 megjegyzés:

  1. Hát nem???? A világ legnyugodalmasabb helye és ez manapság nagy szó, és menedék:-))))

    VálaszTörlés
  2. A "cseresznyézős, létra fokán ülős" bevezetésed nagyon tetszett, mintha magamat látnám vagy olvasnám... Én is így szoktam cseresznyézni/gyümölcsözni tavasztól őszig a kert végén - olyan hangulatos, nyugodt, madárcsicsergős délutánok ezek számomra. :D
    A pogid is jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  3. Valahogy én is így vagyok tavasszal: alig várom, hogy sorban érjenek a finomabbnál-finomabb gyümölcsök, akkor aztán kilószámra :-)))

    És khm, rántott csirke volt nálunk is :-DD

    VálaszTörlés
  4. Nagyon klassz a pogácsa, egy két darab ide röpülhetne. A cseresznye is jöhetne, idén csak két szemet kóstoltam, de még az is érhetett volna! Hogy van a cicád?

    VálaszTörlés
  5. Isteniségek! :) Nagyon gusztusos a pogácsád, látszik hogy könnyű, finom, puha!
    Már én is alig várom a hegyen a cseresznye, megy, málna, ribizli érését... Milyen jó a fán csücsülve cseresznyét enni rogyásig, és köpködni a magokat, hallgatni a madárfüttyöt... bizony. :)

    VálaszTörlés
  6. most nagyon irigyellek, a tipikus magyar ebédért. Nálunk lakásfelújítás van, a gáztűzhely kiemelve a szobában, se konyha, se fürdő, se más. Csak a por, mindenütt... Mennyire jó lenne most egy kis nyugodalmas kert, és a déli harangszóval egy kiáltás: Kész az ebéd!!! :)))

    VálaszTörlés
  7. Vikikém látod írtam is, hogy több millió háztartásban rántott csirke van, annyira jellemző, hiába ezt szeretjük, de finom is:-)))

    Krisztina a pogi isteni volt, a cicákról majd megint felteszek, vannak friss képek, imádom őket:-)))

    Duende imádom a magokat köpködni a fa alatt, olyan jó akkor minden:-)))))

    N.D. de ha kész lesz a felújítás azonnal készítheted a tipikus ebédet, de milyen szép konyhában ????:-))))
    De tudom mennyire ki lehet borulni a portól, rumlitól, mikor lesz már vége, takarítás brrr. stb.stb, de utána gyönyörű minden, akkor meg nem lesz szíved összemocskolni egy darabig:-)))

    VálaszTörlés