a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2012. november 12., hétfő

Libaságok






Minden évben tartjuk ezt a kedves szokást Márton napon, régebben amikor még nem volt a válság, étterembe mentünk enni  mindenféle libafinomságokat, mert az olyan jó kényelmes volt, főleg nekem nem kellett egész nap a konyhában sürgölődni, aztán ahogy egyre nehezedik a helyzet, azaz egyre kevesebb pénze van mindenkinek, háromszor is meg kell gondolni az ilyesmit.
Pár éve már itthon próbálok eleget tenni a hagyományoknak, sütök-főzök, szívesen is csinálom, de azt hiszem ez az év volt az utolsó egyelőre amikor is libát ettünk, mert aranyárban mérik az árát, nagyon drága lett. Illetve minden évben eszünk ilyenkor valamelyik libaételt, csak nem az egész palettát, mert ahhoz nagyon sok pénz kell.
Idén még vettem egy nagy levegőt és a Nagyvásárcsarnokban lett megvásárolva minden, ahol hegyben álltak a libák, kacsák, mi szem szájnak ingere, gyönyörű friss volt minden.
Jövőre asszem kacsával fogjuk megtartani a hagyományos Márton napi evészetet, azt is nagyon szeretjük, sőt kacsát évközben is sokkal többször eszünk, ettünk eddig is, mint libát.
A férjem és én egyformán nagyon szeretjük mindegyiket, de a gyerekeim jobban a libát.
Remélem jönnek majd jobb idők még, amikor újra visszatérhetünk a gondtalan libaevéshez.
Nagyon szeretném.


Részletes receptet most nem írok egyikhez sem, a blog főoldalán jobbra lent a liba címszónál már úgyis fent van mind, most csak a képek beszéljenek. Őrületesen finom lett minden, nagy élvezettel falatoztunk.

Libalevest idén most nem főztem, pedig szeretjük jó sok zöldséggel, libaaprólékkal, lúdgége tésztával vagy újabban maceszgombóccal levesbetétként, mióta kipróbáltam és mindenkinek nagyon ízlik ezzel is.
Ludaskása sem készült most, mivel nagyon szeretjük sok zöldséggel és rizottósan elkészítve, évközben sűrűn is van libaaprólékból és libaszárnytőből,  de ha nem kapok éppen, akkor akár kacsáéból is.



Libacombok sütésre várva...


...és már ropogósra sütve, csak sóval, borssal és majorannával


Libamáj 40 dkg-os volt nyersen...


... már a tepertő zsírjában megsütve, szeletelve


a maradék a zsírjába visszatéve és kifagyasztva, majd kenyérre kenve reggelente forró teával, hegyes erős paprikával vagy sós hagymakarikákkal milyen fincsi lesz


Sül a libatepertő...

 ...itt már omlósan, ropogósan


Libatepertőkrémmel sült pogácsa, csodás finom


Libazsíros törtkrumpli megszórva a libatepertővel


Párolt káposzta

 Birsalma kompót




6 megjegyzés:

  1. Hú, mennyi finom libás fogás! Végig kóstolnám mind! :))) A tepertőt is annyira imádom! :P

    VálaszTörlés
  2. Ez mind tegnap volt ebédre, mindig megtartjuk a Márton napi liba napot, dacára, hogy a szűk családban nincs Márton, szóval nem a névnap miatt, hanem a liba hagyomány miatt, mert egyszerűen imádjuk:-))))Meg a kacsát is:-))))

    VálaszTörlés
  3. Ilyen menüsort összerittyenteni óriási dolog!! A libamájat bámulom már percek óta annyira guszta! A libazsíros kenyeret reggelire el tudnám képzelni akár minden nap! :) Fenséges minden, csak irigykedem!

    VálaszTörlés
  4. Micsoda pazar menüsor. Bármelyik fogást szívesen megkóstoltam volna, annyira gusztusosan van mind elkészítve és tálalva.
    Sok munka lehetett, mire minddel elkészültél, de a végeredményt látva megérte a fáradtságot. Anikó, nagyon ügyes, hogy mindezeket még így ki is találtad. Hmmm... a friss tepertő illatát idáig érzem.

    VálaszTörlés
  5. Barbi csak szervezés kérdése, igaz vasárnap korán nekiálltam, először a hájat sütöttem, majd annak a zsírjában a májat, a kompót előző nap készült, a dinsztelt káposzta is, legutoljára a húst sütöttem, nem is volt vészes. A pogácsát meg a gép összeállította, kelesztette, nekem csak a szaggatás és a sütésvolt, még a hús előtt, asszem két óra körül ebédeltünk. Szóval nem volt vészes:-))))
    Reggelente a libazsíros májszeletkék kenyéren valami isteni, évente egyszer mindenképp megéri, nagyon szeretjük:-))))

    VálaszTörlés
  6. Nea valahogy olyan jól osztottam be a munkát, hogy én csodálkoztam a legjobban, hogy nem is voltam elfáradva, pedig egyedül csináltam mindent, nem volt segítségem, mindenki a kész ebédre jött meg, de nem győztek dicsérni, mert nagyon finom, ropogós, omlós, ízes volt minden, kivételesen minden jól sikerült, bár velem is elő szokott fordulni malőr, pláne ha nagyon készülök valamire, de most megúsztam:-))))

    VálaszTörlés