a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2012. november 5., hétfő

Csokis, lekváros, mézes ízhatású kevert sütemény...






... a csoki és lekvár stimmel, de a méz nem, mert mézből egy csepp sincs benne, mégis olyan az ízhatása.

Eve and Apple blogján láttam meg a receptet és szinte azonnal, hirtelen felindulásból neki is ugrottam.

Először is ez egy egyszerű kevert süti, szinte semmi nem kell hozzá, illetve ami igen, az mindig van itthon.
Másodszor finom krémes tölteléke van és töményen, de mégis pikánsan /köszönhetően a sok sárgabaracklekvárnak/ csokis...csokis...csokis...
Hát ez kellett ma nekem, hogy jó legyen a komfort érzetem.
Megint esik, hideg van, fúj a szél, csoda ha az ember egy kis melegségre vágyik????









A tésztához:
2,5 dl finomliszt
2,5 dl rétesliszt
1 sütőpor
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
3 dl cukor
3 dl tej
10 ek. baracklekvár  /de lehet meggylekvár is, a lényeg, hogy pikáns legyen/

Fentieket a leírt sorrendben össze, majd jól kikevertem és vajazott lisztezett tepsibe simítottam a tészta felét, amit 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen csak addig sütöttem, amíg a teteje megszilárdult.
A tészta másik fele addig a keverőtálban várt a sorára.

A töltelékhez:
20 dkg étcsokoládét  /most 60 %-os tibit használtam/ gőz felett megolvasztottam, majd
8 ek. sárgabaracklekvárt kevertem hozzá azon melegében

A sütőből kivett tészta tetejére simítottam a lekváros csokit / már a tál kinyalogatása mennyei volt utána/,  majd a tészta második felével betakartam, azaz rácsorgattam-rásimítottam és visszatettem a 180 fokos sütőbe még úgy 20 percre, öt percig légkeverésen, majd alsó-felsőn és az utolsó öt percre megint légkeverésen. Akinek nincs ilyen, az süsse addig amíg szép színe lesz a tetejének, de mindenképp közelítsen a 20 perchez.
Csak teljes kihűlés után jöhet a máz rá.

Máz:
10 dkg étcsoki /ez is 60%-os tibi volt /
1 kocka vaj

A vajat felolvasztottam forrásig, tényleg fortyognia kell, ekkor hozzáadtam a csokikockákat, állandó keveréssel összeolvasztottam, majd pár csepp olajat csepegtettem hozzá, ettől szép fényes lett és rögtön a tepsiben lévő sütire csorgattam.
Amikor teljesen megszilárdul akkor lehet tetszőleges formára szeletelni.

Nagyon finom a baracklekvártól, a tölteléke szintén lekváros csoki, ami hihetetlenül passzol egymáshoz.
Összességében egy nagyon kellemes, krémes, pikáns, csokis, mézes ízhatású nagyon finom sütemény.
Van ennek egy "testvér" sütije is, na legközelebb azt sütöm meg.









3 megjegyzés:

  1. Oh, oh, oh! Csábító, mert a csokit csak sütiben szeretetem! De ott nagyon! :-))

    VálaszTörlés
  2. Reggel ide vagy oda, bíz' Isten levennék egy kockát most rögtön! Nagyon guszta! És milyen érdekes, hogy mézes íze van, mikor nincs is benne méz...

    VálaszTörlés
  3. Gionetta hát ebben van bőven:-))))

    Krisztina tudod milyen volt reggel egy pohár tejjel??? isteni, és még az a jó benne, hogy nem szárad ki, mert a lekvártól szaftos a tészta is a krém is sokkal krémesebb:-))))

    VálaszTörlés