a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2013. március 3., vasárnap

Töltött csirke húslevesbe főzve..... Dédi féle módszerrel



....ahogy Dédimama is készítette anno, gondolom spórolásból, mert így rögtön megvan a két fogás.
A múltkor a facen olvastam erről kommenteket, ki így...ki úgy készíti, többen vitatkoztak, volt aki soha nem hallott erről a módszerről, volt aki csak így főzi-süti, és akkor jutott eszembe, hogy tényleg a Dédi is valamikor így készítette.
Számomra elképzelhetetlen volt, hogy így készítsem eddig, mindig a nyers befűszerezett csirkét töltöttem és sütöttem, de csak eddig, mert most egyértelművé vált, hogy mind a kettő variáció jó, érdemes felvenni a repertoárba így is.
Azt hittem ízetlenebb lesz a csirke, mivelhogy kifő a levesbe, nos jelentem nem, egyáltalán nem lesz ízetlen, sőt, főzés után ropogósra sütöttem velesült krumplival és degeszre ettük magunkat, az egész család jóllakott az egy csirkével, mert ott volt a jó sok zöldséggel a leves is.
Komplett finom ebédünk lett és nagyon ízes.
A régi öregek, azaz a régi háziasszonyok azért tudtak valamit....


Nagyon finom leves lett belőle....rengeteg zöldséggel meg az aprólékkal
1 órai főzés után emeltem ki és raktam tepsire az egész megtöltött csirkét...


A tölteléke a hagyományos májas, zsemlés, tojásos, petrezselymes..... ezt a tölteléket szoktam csirkecombok bőre alá is tölteni, amikor csak csirkecombokat töltök, vagy dagadó felszúrt két rétege közé is tölteni, amikor pl. töltött húst készítek...

3 db áztatott zsemle
3 db nyers tojás
3 db főtt tojás, kis kockákra vágva /ezt most kifelejtettem/
1 nagy fej vöröshagyma apróra kockázva
3 csirkemáj egészen kis darabokra kockázva
2-3 fej gomba /ez meg nem volt most épp itthon/
petrezselyem
só, bors
A hagymát kevés zsiradékon dinszteltem hozzáadtam a májat és együtt összepirítottam, fűszereztem, ment hozzá az áztatott zsemle és a nyers tojás, meg a petrezselyem és jól összekevertem, összepirítottam, levettem a tűzről és óvatosan hozzákevertem a főtt tojáskockákat is, majd rögtön töltöttem is a hasüregbe, meg a combok mellett a bőr alá, sőt a nyak mellé is a bőr alá.
A kimaradt tölteléket a csirke mellett a krumplikon, gombócformában vele sütöttem.
Szoktam még a töltelékbe apróra vágott gombát is belesütni, de most nem volt itthon gomba, a főtt tojásról meg elfeledkeztem, már csak későn, a töltés végén jutott eszembe.
Szóval mindenki úgy variálja ahogy szereti.



...köret: velesült krumpli

személyenként két db nagyobb krumpli, hajában puhára főzve, pucolva és vastagabb karikákra darabolva, a tepsi alját bőven zsírozni vagy olajozni, elteríteni rajta a krumplikarikákat, sózni, borsozni, én szoktam kevés vegetát vagy sültkrumplihoz való fűszerkeveréket is szórni rá, jó íze lesz a végeredménynek, puszta kézzel átforgatom, hogy mindenhol érje mind a zsiradék mind az összes fűszer és erre fektetem a csirkét és a kimaradt töltelékgombócot is.
Együtt sülnek jó piros ropogósra a 220 fokra előmelegített sütőben és légkeveréssel.
Mivel itt nem kell már órákig sütni, mert nem nyers semmi, csak hirtelen jól össze kell sütni, meg kell pirítani.



5 megjegyzés:

  1. Szuper lehetett, Te is tudsz nemcsak a dédikéd vagy az én nagyikám vagy dédikém, mert tényleg így van. Nekem is van ebben tapasztalatom a régi időkből, és jó felidézni, de legfőképpen megcsinálni.

    VálaszTörlés
  2. No ezt is megjegyzem, van is egy jó nap fazekam amibe belefér! Nem hallottam erről pedig tényleg milyen jó így két legyet ütünk egy csapásra! :)

    VálaszTörlés
  3. Lányok érdemes olykor így főzni kicsit spórolósabban, mert így is finom.
    Egyszer tyúkkal már készítettem hasomlóan, hogy először főztem belőle egy isteni húslevest, majd kivettem a húst kettőbe vágtam, de lehet négybe is, és pirosra sütni tepsiben, na az is csodás és komplett ebéd volt:-)))))

    VálaszTörlés
  4. Még nem hallottam róla, de ki fogom próbálni!!! Szuper lehet!

    VálaszTörlés
  5. Feltétlen próbáld, mert jó és takarékos:-))))

    VálaszTörlés