a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2011. július 24., vasárnap

Cigánypecsenye

Imádom ezt a frissensültet, eddig mindig csak étteremben ettem, vagy jót, vagy rosszat.
Hihetetlen de lehet rosszul is készíteni, pedig egy kis odafigyeléssel elronthatatlan.
Most egy hirtelen elhatározással nekiálltam, igazság szerint a tarjaszeleteket eredetileg faszénen akartuk megsütni, de olyan rosszkedvű az idő, napok óta állandóan borult, időnként esik, senkinek nem volt kedve a kinti sütögetéshez.

Igy esett, hogy életem első cigánypecsenyéje elkészült és osztatlan sikert aratott.
Előzetesen azért tájékozódtam Duendénél, mert fejben ugyan tudtam  hogyan kell, de azért biztos ami biztos.

Hozzávalók:
tarjaszeletek, ezek most kicsit vastagok voltak /ujjnyi/ mivel faszénsütéshez vettem, ill. úgy kértem a hentestől a szeletelést, ezért kicsit meg is klopfoltam mindegyiket.
Kis klopfolás a vékonyabb szeleteknél sem árt.
bőrös füstöltszalonna csíkok, az a sima kenyérszalonna fajta
fél fej fokhagyma, tisztítva, gerezdekre szedve, áttörve
liszt

A hússzeleteket, személyenként kettőt, tehát kicsit kiklopfoltam és besóztam.
A szalonnát, szintén kettő csíkot személyenként beirdaltam a bőréig.
A fokhagymát megpucoltam és áttörtem egy tálba, sóztam, öntöttem rá annyi olajat, hogy ellepje és késhegynyi csípős és füstölt pirospaprikával megszórtam, jól elkevertem az egészet.



Egy serpenyőben kisütöttem a szalonnacsíkokat, amik kakastaréj formát öltenek a sütés végére, félretettem, melegen tartottam valamennyit.
A hússzeleteket kevés lisztben megforgattam, épp csak és a forró szalonnazsírján piros ropogósra sütöttem, oldalanként 4-4 perc alatt.
Tálaláskor minden hússzeletet bőven megkentem az olajos, sós fokhagymával és a tetejére helyeztem a kakastaréjokat.


Köretnek petrezselymes újkrumpli volt hozzá, paradicsomsaláta és kovászos uborka.
Más évszakban a hagymás törtkrumpli, vagy a sima szalonnazsíros krumpli a legjobb körete, és bármilyen hordós savanyúság.
Mondhatom az utóbbi hónapok legeslegjobb ebédje volt a mai, mindenkinek nagyon ízlett, sokszor fogom még készíteni, nem is értem, hogy eddig miért nem volt.
Nagyon, nagyon finom volt.
Utóirat a későbbi évekből: azóta számtalanszor elkészítettem, megunhatatlan, az egyik legjobb, ha nem "a" legjobb és legegyszerűbb frissensültünk.



12 megjegyzés:

  1. Azt el is hiszem hogy finom volt és ízlett, mert nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Hú de gyors vagy Éva, isteni volt:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki:) Nekem is az egyik kedvencem, de én csipősen szeretem.

    VálaszTörlés
  4. Lányok, nagyon finom volt, el sem tudom mondani mennyire. A fokhagymás olajhoz ugyan csípős pirospaprikát kevertem, de nem érződött, pedig én is szeretem erősen az ételeket nagyon:-))))

    VálaszTörlés
  5. :) Örülök hogy ízlett Anikó! :) Nálunk is nagy kedvenc. :)

    VálaszTörlés
  6. Duende, olyannyira szeretem ezt az ételt, hogy ahányszor étteremben eszünk, már veszekszik velem a család, vagy a barátok, hogy miért ezt rendelem mindig.A másik ilyen étel a hagymás rostélyos, az is csak étteremben /néha milyen rosszat!!/azt sem készítettem soha, valamiért féltem nekiállni. Na legközelebb azt próbálom meg itthon:-)))))Most vérszemet kaptam:-))))

    VálaszTörlés
  7. :)))
    (Azt is megtalálod nálam, ha keresnéd. :) )

    VálaszTörlés
  8. :)))Természetesen meg fogom nézni, ez magától értetődő nekem:)))))

    VálaszTörlés
  9. Kedves Anikó, még benne vagyunk a mai napban, BOLDOG NÉVNAPOT!!!!!!!!

    VálaszTörlés