a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. november 25., péntek

Erdélyi rakott káposzta... azaz... Kolozsvári rakott káposzta...

Egy nagyágyú ebéd holnapra.
"Erdélyi" vagy "kolozsvári" néven elhíresült káposztaétel, ami pont ugyanúgy készül mint a rakott kelkáposzta, csak ez savanyúkáposztával és pont ugyanolyan finom is.
Előre elkészítettem, mert holnap nem érek rá a főzésre, egyébként erre is érvényes a töltöttkáposztához kapcsolódó mondás, hogy melegítve még jobb, mint frissen elkészülve.
No azért frissen se utolsó.


1,5- 2 kg savanyúkáposzta, amit kicsit megvagdaltam, hogy ne legyen nagyon hosszú szálas
2-3 babérlevél
1 ek. borsikafű/csombor
1 ek. szárított majoranna
1 fej vöröshagyma apróra vágva
4-6 gerezd fokhagyma szintén apróra
só, bors
1-2 ek zsír, pici pirospaprika

Egy lábasban zsíron a hagymát megdinsztelem, majd ment hozzá a fokhagyma meg az összes fűszer, végül a káposzta, amit én soha nem mosok ki, sőt ha van savanyú leve azt is hozzáöntöm és még kb.2 dl vizet. Az egészet puhára párolom, levét hagyom elfőni.

1 kg darálthús, ami elsősorban sertéslapocka
2-3 fej vöröshagyma apróra vágva
3-4 gerezd fokhagyma szintén apróra
1 db hegyes erős paprika karikázva
só, bors
zsír, pirospaprika

Egy másik lábasban a szokásos módon pörköltet készítek a fentiekből, és zsírjára sütöm.

20 dkg rizst sós vízben félpuhára párolok.

1 nagy vödör 20%-os tejföl

1 szál etei /nálunk most ez a nagy kolbászkedvenc/, vagy bármilyen nagyon jó minőségű /csabai, gyulai/, enyhén csípős kolbász, miután lehúzom a bőrét, felkarikázom.
Ez a kolbász állagra félúton van a lángolt és a száraz kolbász között, tehát nem túl puha és nem túl kemény, száraz, pont nagyon finom.

4-5 szelet sima füstöltszalonna /vagy annyi, ahányan ebédelünk majd/, beirdalva a bőréig

Összeállítása egy nagy és mély sütőtálban vagy edényben.
Jelen esetben a nagy kacsasütőmben raktam össze, tökéletes hozzá, mint ahogy egy egész kacsa/liba pirosra sütéséhez, vagy sok vendég esetén 2 egész csirke lesütéséhez,  vagy egy nagyobb/két kisebb kenyércipó megsütéséhez is. Szóval több mindenhez is nagyon praktikus.

Tehát kizsíroztam a sütőformát, legalulra tettem egy réteg káposztát, kb. a fele mennyiséget, erre jött a rizs fele szépen elterítve, erre a kolbászkarikák fele, kissé bele is nyomkodva, majd erre az egész adag pörkölt, majd a rizs másik fele, természetesen egyenletesen elterítve minden réteg.
Ezek után a kolbászkarikák másik felét rakom a rizsre és kicsit mindegyiket itt is belenyomom,  végül a káposzta másik felével betakarom az egészet.
Egy nagy vödör tejfölt jól kikeverek krémesre és az egésznek a tetején szétkenem és végül erre helyezem a beirdalt szalonna szeleteket, amiből ropogósra megsülve lesz a kakastaréj és sülés közben belecsorog a szalonnazsír a végére, még fokozva az ízhatást.
Hogy ez milyen finom így együtt, arra nincs szó, különben is nagyon szeretem a sült szalonnát.

Így összerakva teszem a sütőbe közepes lángra /180 fokra/, mert lassan kell összesülnie és sokáig, hogy az ízek összeérjenek benne.

Az eredmény mindent megér. Jó szaftos, enyhén csípős, fűszeres, az igazi magyaros ízvilágú étel, ami természetesen nagyon finom és én nagyon szeretem.
Friss puha kenyérrel és tejföllel tálalom.




Szafti cicám persze az egész főzést az étkezőasztal alól, a szék ülőpárnáján heverészve figyuzta végig, persze közben szundikált is.
Ilyenkor a legédesebb, amikor kicsit álmos, de persze a kolbászillat is izgatta.
Mindig ott van a közelemben, hozzám ragaszkodik a leginkább, este úgy nézünk tv-t, vagy úgy olvasok, hogy közben félig a fotel karfáján, félig az oldalamhoz lapulva szundikál.
Szóval szimbiózisban vagyunk :-)


13 megjegyzés:

  1. Azért a végén adtál neki egy kicsi kolbászbőrt ugye? Olyan kérőn néz!
    Nagyon guszta a káposztád én is szoktam savanyú káposztából csinálni rakott káposztát ugyanígy. Nagyon finom szeretjük mi is !

    VálaszTörlés
  2. Bizony nagyon finom a kolozzvári káposzta:)

    VálaszTörlés
  3. Éva kapnak mindig mindent, úgy el vannak kényeztetve, imádom őket:-)))))


    Kati igen:-))))

    VálaszTörlés
  4. Ó, anyám! Fantasztikus már a látvány is!!!! :)

    VálaszTörlés
  5. Fuldoklok a nyálamtól...
    Ha nem vagyok indixrét, hol szerzel te etei kolbászt? A srégen majdnemszomszéd faluból?

    VálaszTörlés
  6. Jajjj nekem. :) Az egyik kedvenc, nagynagy kedvenc. Tudod, a hús nem hiányzik. De van egy-két húsos étel (mint ez például) amit azért nagyon sajnálok, mer isteni.
    A családban mindenki rajong érte.
    Nagyon guszta Anikó... :) És milyen édes a cicátok. :) Hiába. Macska nélkül lehet élni. De minek?! :))

    VálaszTörlés
  7. Petra köszi:-))))

    Seafalcon, kicsi ez az ország, Tatán veszem rendszeresen, mert Tata mellett élek egy kis faluban most már 2 éve, elég volt Budapestből, a gyerekekenek ott hagytuk a lakást és a férjemmel leköltöztünk, amit még eddig egy percig nem bántunk meg /na jó a távfűtés állandó melege kicsit hiányzik, de lassan megszokjuk, hogy egy családi házban másképp kell öltözködni, meg az ízületeim kicsit jobban berzenkednek, Budapesten meg a lépcsőjárást nem bírták stb./
    Szóval majdnem földik vagyunk?????
    Szóval imádjuk az etei kolbászt, az extra csípőset is, állandóan tartok itthon, mert eszméletlenül finom:-)))))

    Duende ne bánd, a szervezetednek így jó, de tudom vannak ételek amik nem tudnak törlődni, ez is ilyen.
    Szerintem ki fogsz találni valami variációt, valami hasonlítót vegában, pl. hagymás-pirospaprikás alapon megfőzni a rizst és főtt tojás karikákkal és a káposztával lerakva megsütni, persze jó erősen fűszerezve.
    Szaftoska cicám egy ritka életre való és olyan okos cica, imádjuk őt is a többi mellett:-))))

    VálaszTörlés
  8. :)) Jól ismersz. Már gondolkodom rajta. :)

    VálaszTörlés
  9. Tudtam én ezt, várom is a posztot róla:-))))

    VálaszTörlés
  10. Tata 30 km-re északra, viszonylag gyakran járunk arra, Kisbér felől megyünk... Az eteiek árulnak Kisbéren is!

    VálaszTörlés
  11. Tehát földik vagyunk ezek szerint, a megyének ti a délnyugati részén vagytok, mi meg az északkeletin, és vesszük-esszük az etei kolbászt, amit én imádok, de nagyon:-)))))

    VálaszTörlés
  12. Tényleg jó nagyágyús kajátok volt. A hideg beköszöntével nekem is eszembe jutott már. Ugye milyen praktikus egy cicc? Elfér a konyhában. Én is gondoltam párszor behozom Brencit, ne uncsizzon magában, de majd akkora darab, mint én, a kajában meg több lenne a kutyaszőr, mint az alapanyag.

    VálaszTörlés
  13. Tea, de nagyon finom volt a káposzta, ezekért az ételekért szeretem a telet, a kocsonyahúsom meg a fagyasztóban vár a sorára, mert ahhoz meg nincs elég hideg még, de alig várom, hogy enni tudjam:-)))
    Szafti a kisebbik cicám, ha látnád Titut, ő egy hatalmas kandúr, majd róla is felteszek képeket, imádom őket, a szőrökkel már nem is törődünk:-))) Összesen négy cicát etetünk, ebből kettő benti saját: Titu és Szafti, ők kandúrok, kettő kinti: Cilu és Csofi, ők is kandúrok akik csak úgy idecsapódtak és itt maradtak kosztosnak, eleinte úgy néztek ki mint akikbe hálni jár a lélek, mostanra viszonylag szép és fényes szőrű cicák lettek, na és Falatka lelkem kiskutyám.
    Gondolhatod mi pénzt költünk csak a kajájukra meg orvosra, de nem sajnáljuk, sőt.
    Mindezt úgy, hogy soha nem volt állatunk, Titut vette először a lányom nekem még Budapestre 2006-ban, ő fajmacska, brit és azóta, hogy ide leköltöztünk jött a többi, csak úgy véletlenül és szerencsére, ha belegondolok nem is tudom régen hogy éltem nélkülük, nagyon jó, hogy vannak:-)))))

    VálaszTörlés