a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. november 12., szombat

Nem múlhat Márton nap liba nélkül...


Egyébként is imádjuk, de ilyenkor a családban kötelező libát enni valamilyen formában.
Aranyos, kedves hagyomány szerintem és szorgalmasan be is tartjuk.
Csodás az aranyló libaleves lúdgége tésztával, a ludaskása nagyon nagy kedvencem és egészséges étel a rengeteg főtt zöldséggel és libaaprólékkal, valami fenséges a libatepertő lilahagymával reggelire vagy előételnek, a ropogósra sült libacomb vagy libamell párolt lilakáposztával, de amit a legeslegjobban szeretek, viszont a legritkábban szoktunk enni az a zsírjában sült hízott liba mája, mert hogy aranyárban adják kilóját. Azért időnként megreszkírozom, csakhogy el ne felejtsük az ízét.
Na idén vettem egy fél mellet és bőrös libahájat, annak a zsírjában sütöttem ki, a következő poszt erről fog szólni.

Idén Márton napon libamellet sütöttem, mondanom sem kell isteni finom volt a ropogósra sült bőrével, omlós húsával.



Semmi különös faxnit nem csinálok, sózom, borsozom, beirdalom kockásra a bőrét, majd bőrével lefelé teszem a tepsibe, kevés vizet öntök alá és 1-2 rozmaringágat majd beteszem lefóliázva a sütőbe párolódni.
ez kb. 1 óra, ezalatt elkészítem a köretet, a zsíros krumplit,sós vízben főtt krumplit, amit majd összetörök és a forró libazsírral lazítok, és a dinsztelt lilakáposztát, amit én 10 dkg cukor karamellizálásával indítok, majd erre loccsintok kevés olajat, amikor már szép színe van az olvadt cukornak, erre jön 1 fej vékonyan szálasra vágott vöröshagyma, 1-2 tk. köménymag és jól összepirítom, majd a szintén vékonyan szálasra vágott lilakáposzta, sózom és ráöntök 2-3 dl ecetes vizet, az ecetnek ki kell érződnie bőven a víz mellől.
Jól összekeverem és az egészet puhára párolom.
Mikor letelik az óra, leveszem a fóliát, minden mellet visszafordítok bőrével felfelé és erős tüzön piros ropogósra sütöm.
Mire megsül a hús addigra a köretek is készen vannak.

Mennyei egy lakoma, nem véletlenül mi sűrűn esszük az év folyamán, de nem csak a libát, a kacsát is.




9 megjegyzés:

  1. Hűha, eszméletlenül gyönyörű látvány! Olvadozom... :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi, fincsi is volt nagyon:-)))))))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem ezt a hármast, de eddig még csak a lila káposzta és a krumpli készült nálam. Libát még nem sütöttem és most már le is maradtam. Jövőre ügyesebb leszek és én is bevezetem ezt a Márton napi ünneplést! Annyi jó receptet, sőt levest találtam, hogy nem is tudom melyikkel kezdjem. Irigyellek a finom lakoma miatt! Nálunk senki nem tartja ezt a napot, de jövőre bevezetem! A te bejegyzésed hatására is! :)

    VálaszTörlés
  4. Muszály olyan étkeket csinálnod amit mindíg megkívánok? Nagyon guszta ! Valahogy az életemből a liba mint étel kimaradt eddig. Már mondtam több blogon is hogy apósom és sógorom is Márton volt és soha sem anyósom sem én nem készítettünk libából ételt.Valahogy nem volt szokás és ez így is maradt. Pedig nagyon guszta és biztos nagyon finom is !

    VálaszTörlés
  5. Tényleg csodás, csábító látvány:) Elképzelem, hogy milyen finom volt.

    VálaszTörlés
  6. Barbi aranyos vagy, ha az én hatásomra bevezeted, szerintem is jópofa ötlet ezt tartani, nem beszélve arról milyen finom, biztos nem bánjátok meg:-)))

    Éva, sajnos muszáj ilyen ételeket készítenem, mert imádjuk mi is, nálunk egyébként is sűrűn van, kacsa és liba is, mert sokféleképpen szoktam elkészíteni, főleg a libát, ami nagyon kiadós:-))))

    Trollanyu :-)))))

    VálaszTörlés
  7. Jöhet, jöhet! Még mielőtt olvastam volna, gondoltam zsírral keverted össze a kolompért. Látszik rajta! Én is így szeretem liba, kacsa mellé.)))

    VálaszTörlés
  8. Wirklich himmlisch, das essenwir auch so gerne!
    Liebe Grüsse aus Wien

    VálaszTörlés
  9. Ani, csakis zsírral, a jó kis libazsír mellett már csak a fokhagymás disznózsír még a jó /nem jobb,csak ugyanannyira/ szerintem mértékkel kizárt, hogy egészségtelen legyen. Nos, ha meghalok érproblémákkal, majd valahogy tudatom, hogy ne egyetek zsírt, de addig, miért is ne. Jelenleg abba halnék bele, ha nem ehetnék időnként, aki ilyesmit nem eszik, csak sovány, zsírtalan, szénhidrát, és cukormentes ételeket, az besavanyodik, nagyon sajnálom az élvezetmentes élete miatt, de ő is egyszer a végére ér mindennek, hiába vigyáz, és még el sem mondhatja, hogy legalább evett egy
    jót:-)))

    VálaszTörlés