a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. december 13., kedd

Sült kelkáposzta




Seafalconnál láttam, hogy  nagy kelkáposzta rajongók, ott láttam így sülten, ami azonnal beindította a fantáziámat, hogy nem csak magában, de köretként sültekhez is kiváló lehet.
Na az is.
Nagyon finom.








2 db kisebb/közepesebb fej kelkáposzta
sok gerezd fokhagyma
kömény
1-2 dl víz, vagy húsleveslé, nálam ez utóbbi volt, de csak azért,  mert pont húsleves is készült
só, bors,
1-2 ek. olaj
pár csík füstölt szalonna beírdalva

Az alapos tisztítás, mosás után cikkekre vágtam a kelkáposztát és tepsibe helyeztem.
Rászórtam a sok, lapkára vágott fokhagymát, köményt, sóztam, borsoztam, igyekeztem, hogy bőven jusson a levelek közé is mindenből, meglocsoltam olajjal és a húsleveslével/vízzel, majd alufóliával lefedve forró sütőbe tettem párolódni.
Miután roppanósan szerettem volna, 15-20 perc elteltével levettem a fóliát /aki teljesen puhán szereti főzze tovább/,  és a kelkápi halmokra helyeztem a szalonnacsíkokat, ahol további 15 perc alatt ropogósra sültek a kakastaréjok, egyúttal jól belecsorgott a levelek közé a zsírja is, sőt a levelek is kicsit megkapódtak, ami nagyon jót tett az ízének.
Tejfölözve tálaltam.
Kitűnő egytálételnek, csak úgy magában is bőven jól lehet lakni vele, de sültek mellé köretnek, különösen sült oldalas mellé egyenesen frenetikus ízorgia.
Mindenkinek, aki szereti a kelkáposztát szívből ajánlom.







19 megjegyzés:

  1. Ez az! Finom! Így kell ezt csinálni, továbbgondolni, oszt visszajön, én megcsinálom... más is... remek!
    :)

    VálaszTörlés
  2. Hobbychef, ...és eszméletlenül finom... és laktató!!! Köszi:-)))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, biztosan finom! Még nem ettem ilyen módon készítve, de kifogom próbálni!

    VálaszTörlés
  4. Éva, feltétlen próbáld, nem bánjátok meg és nagyon egészséges is:-))))

    VálaszTörlés
  5. Anyukám ez naggyon pöpec!! Tegnap amikor mondtad, hogy hát izé, kel...elragadtatva nem voltam. Két módon szeretem, rántva és rakottan. De Kincsem azt nem mondtad, hogy szalonna meg tejföl is van a reciben! Nagyon-nagyon KEL-LETI magát!)))

    VálaszTörlés
  6. Tea, gondoltam a mézes... azaz tejfölmadzagot később húzom el a szád előtt, lám milyen jól sikerült????
    De komolyan ajánlom, mert nagyon jó, egyébként fejeskáposztával is csináltam egyszer hasonlót /nem az én ötletem volt az sem, de magamévá tettem/, tepsiben sütöttem együtt oldalas darabokkal, fokhagymásan, befűszerezve.
    Hát nem semmi volt, rosszullétig ettük magunkat.
    A címkék alatt megtalálod, oldalas káposztaágyon, valami ilyesmi, de a tojásos krumlit meg a köretek címkénél, de annyira régi bejegyzés, asszem nincs fénykép róla, majd csinálok egy újat ezekből:-)))))

    VálaszTörlés
  7. Ne csábíts, te ne csábíts! Különben mehetünk csoportosan elvonókúrára! Nagyon nem szeretlek ám! Ez az izé nem volt itt nekem bekalkulálva a hétre, de ha kapok kelt kicsi tecsiben csinálok én, istenuccse! Most bosszúból elárulom mi van még a napokra. Ma tárkonyos pulykucit ettem, holnap délelőtt kenyeret sütök, aztán jó csabai kolbászos, gombás, hagymás pizzát. Akkor itt vár egy szép nagy darab oldalas, amit tölteni fogok, meggymártást mellé. Ja és fater, ha tud hozni a hentestől recehájat, akkor megpróbálok cigánykát csinálni. És most az édikről meg a kicsinységekről nem is beszéltem. Te meg jössz itt nekem ezzel a kellel! Vigyázz Anikám, vigyázz, jön még kutyára dér!)))

    VálaszTörlés
  8. Ez csúcs, Seafalconnak is tiszteletem, és neked is. Eszméletlen jól hangzik! Ki lészen próbálva nemsokára! :)

    VálaszTörlés
  9. Tea, nem semmi ami a hétre kalkulálva van neked, egyik jobb, mint a másik.
    A kutyára dér már itt van, legalább 50 kilót kéne fogynom, és még akkor sem lennék kerítésléc, a fene egye meg, de ha annyira szeretek enni, meg az édességek, meg minden ami a fogam alá való, nos már nem is érdekel, csak néha ne fájna úgy az összes ízület:-)))

    Duende, ez isteni vega kaja, nálam is sűrűn lesz eztán, csak így magában is teljesen komplett, nem kell hozzá hús, feltétlen kóstold:-))))))

    VálaszTörlés
  10. Jé, az én hozzászólásom elveszett!!!
    Asszem, a net elvitte valahová, mert megint nyűglődik!

    Nagyon helyes, mindenki süssön kelkáposztát, mert az nagyon jó, és ezt már nemcsak én mondom! És mindenki tegye hozzá a magáét, hadd gyarapodjék a recept...
    Azért ezt a receptet viszem ám!

    VálaszTörlés
  11. István, én nálad láttam először a sült kelt, ott kaptam gusztust rá, mert egyébként nagyon szeretem, de így még nem ettem eddig, mindig csak főzeléknek, levesnek, frankfurtinak és rakottként ettük, de így annyira szuper, még magában is "csak" tejfölözve, sült szalonnával, hogy jó ideig ez sláger lesz nálunk:-)))))

    VálaszTörlés
  12. Kincsem én is hasonlóan, de az izületre tudok egy jó megoldást, bár lassú víz partot mos..szóval, ha reumatikus, akkor úgy edd a céklát, mint kisangyal. Nem köretként, magába salinak vagy lének. Kiviszi lassan a húgysavat.

    VálaszTörlés
  13. Tea, nagyon köszi, megfogadom, szeretem is nagyon a céklát, de tényleg nem sűrűn eszem, nem is értem miért, meg a levét is szívesen iszom:-)))))

    VálaszTörlés
  14. Tea, ez remek! Akkor mától sokat, mert a cékla nagyon kedvelt nálunk is!

    VálaszTörlés
  15. Szeretjük a kelkáposztát apukámmal együtt, neki levesbe, magamnak rántva szoktam készíteni. Ezt is kipróbálom. A szalonnaféleségeket imádom, sajnos nem fognak rajtam 60 kg sem vagyok 60 évesen, csini vagyok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Edit Kólya jó neked, bár biztos neked is meg van a magad baja, ahogy mindenkinek, ez már genetika, ki mennyi súlyra, formára, én egész életemben olyan kellemes hatvanegynehány kg súlyú voltam, nos ma már nagymamikoromra pont olyan lettem, mint a nagymamáim is valaha, dagi. Ez van, ezt kell szeretni :-)

      Törlés
  16. Szalonnaféleségekkel is visszamehetsz hatvanegynéhánykilóra genetikától függetlenül! Én is így tartom karban a súlyomat, és jókat eszek, mint ezt az isteni sült kelkáposztát. Mióta megtaláltam, minden héten készítek (kétszer is), könnyen elkészíthető! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy rátaláltál, nézd meg az öntött saláta receptemet is, szintén sült húsokhoz, vagy a fejeskáposzta oldalassal sütve, az is nagyon finoom, csak ilyesmit eszem mostanában :-)

      Törlés