a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. december 12., hétfő

Tényleg a legjobb sültkrumpli a világon....





Teánál mikor megláttam, azt hittem belehalok, ha nem ehetek ilyet.
Hétvégén neki is láttam, mert valóban kell egy órányi sütés az elkészítéséhez, de lehet több is volt az.
Mindent megér a végeredmény, kívül ropogós, belül krémes, mint a szél olyan gyorsan tűnt el a jókora adag, mindenki boldogan falta.
Az én húsevő családomnak most az egyszer nem nagyon számított a sült kacsacomb mellette, egyértelműen a krumpli volt a sláger, persze azért a combok is eltűntek csak úgy mellékesen.

2-3 kg krumpli hámozva, negyedelve /de a forma mindegy/
sok olaj
1 dl víz
pár gerezd fokhagyma


Egy nagy serpenyőbe tettem a megpucolt krumplit és leöntöttem annyi olajjal, amennyi ellepte és még 1 dl vízzel és tűzre tettem. Keverni nem szabad !!!
Az ott szépen felmelegszik és csendesen elpöszörög egy jó darabig, fődögél és nem is kell vele foglalkozni.
Amikor kezd sülni, sercegni, akkor dobtam hozzá a fokhagymagerezdeket és hagytam szépen pirosodni.
Amikor már isteni étvágygerjesztő lett a színe akkor kimeregettem egy tálba, sóztam, átforgattam és már estünk is neki a csodás ropogós forró krumplinak.
Alig várom a következő sütést, ami még most a héten meg is lesz.







17 megjegyzés:

  1. Látom csak nekiveselkedtél!)) Ez olyan örülős-bosszantós krumpli. Örül az ember, mert tényleg mindenki úgy eszi, mint a vett malac. És bosszankodik is, mert. "Jól van már, azért mégiscsak sok, hogy ennyire odalegyetek érte, akkor minek fáradtam a hússal!" Nálunk is mindig ez fogy el először, és mindegy mennyi, mert a végén jön a kérdés: "Csak ennyit sütöttél?"
    Anikám! Nyugodtan szurkáld meg a krumplit, ha már sülni kezd, mert az a legfinomabb, ahol kicsit leválik a bőre!
    Örülök, hogy jól sikerült és ízlett, ez a legfontosabb!)) Nekem ez a krumpla már nem újdonság, sőt...szóval én rákattanék arra a kis combra, amíg ti el vagytok foglalva.)))

    VálaszTörlés
  2. Tea, azért persze "elkopott" a hús is,bár ha lenne küldenék szívesen, finom volt, újabban nagyon rápuccantunk a liba-kacsa alkatrészekre.
    Végül is a krumpli sülési ideje sem volt nagyon vészes, mert közben szépen kész lett minden.
    Én megszurkáltam, de tényleg nem látszik rajta most, hogy ilyen szemmel nézem a képeket.
    Köretnek még sült kelkáposztát is készítettem, holnap fel is teszem azt is, mert tök jó.
    Alig várom a következő sütést, csak kettőnknek /a férjemmel/, na azt káposzta salival fogjuk enni:-)))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finomat csináltál, már én is szemeztem ezzel a krumplival de még nem készítettem el! Fokhagyma is nagyon jó ízt adhat neki!

    VálaszTörlés
  4. Láttam én is Teánál ezt a krumplit, mindenképpen kipróbálom, de szerintem legalább 2 serpenyőben kell sütnöm egyszerre, hogy elég legyen mindenkinek:)

    VálaszTörlés
  5. Lányok, nagyon jó, akár csak úgy magában is, eszegetni, hát kell a két serpenyő, ha sokan vagytok, én egy wokban sütöttem, amibe elég sok fért, de egy evés volt 6 főnek.
    Szóval érdemes nekiállni mert isteni:-)))

    VálaszTörlés
  6. Tea tud valamit...
    Érdemes, ahogy hallom. Az a kis combika sem megvetendő ott mellette. :)

    VálaszTörlés
  7. I love sültkrumpli!!!
    Sokszor, mikor egyedül vagyok itthon, semmi mást nem készítek magamnak ebédre, mint sült krumplit valamilyen salátával, vagy épp múlt héten két nap is ezt ettem: párolt lilakáposztával. Sosem tudom megunni. :)
    De imádom tükörtöjással is... Amit még sűrűbben csinálok a sültkrumplinál is, az a dinsztelt krumpli. Hetente többször is az a köret. Nálunk az a csúcs, párom is azt szereti a legjobban. A krumpli bárhogy, bármikor királyság. :)

    VálaszTörlés
  8. Petra igazad van, Tea tud az biztos,a combika is klassz volt de most csak mellékszereplőként, mert a krumpli valami isteni,nálunk sűrűn lesz, már most a héten a második forduló:-)))))

    VálaszTörlés
  9. Duende mi is nagyon krumplisak vagyunk, holnap teszem fel a sült kelkáposztát, ami szintén köret volt a hétvégén, az is nagyon finom.
    A dinsztelt krumpli az ami hagymával van párolva????
    Én rántott csirkéhez vagy karajhoz úgy is szoktam tojásos krumplit készíteni, hogy hajában megfőzöm, pucolom, negyedelem vagy karikázom, felverek 4-5 tojást és beleforgatom, majd kevés forró olajra borítom, sózom, petrezselymet rá, összeforgatom és ahogy a tojás lágyan összeáll már kész is, uborkasalátával fenomenális:-))))

    VálaszTörlés
  10. Due tényleg leírhatnád mi az az izé?! Sosem hallottam róla, de felrakhatnád a blogodra, azt is tudnád gyönyörűen tálalni, ahogy ismerlek.
    Ani? Nem mutathatnád meg te is szépen milyen az a krumpli, amiről most írtál? Mert látjátok, nekem meg ezek az újdonságok! Én is lájokolm a combikát..sajnos!))

    VálaszTörlés
  11. Anikó én nagy krumpli fun vagyok és Teánál már igencsak beleégett a szürkeállományomba a látványa. Még halogatom, mert olyan hizlaló finomság, de lassan beérik az elhatározásom! :)
    Na azért a kacsacombot is betömtem volna! :)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon kíváncsi vagyok arra a kelkáposztára, mert azt is nagyon szeretem és még sosem készítettem sütve!
    Hm. Mi is szoktunk ilyen tojásos krumplit csinálni, isteni. :)

    Nem, Anikó. Mondom 2 főre: A dinsztelt krumpli az az, mikor 3-4 miliméter vastag karikákra vágod a megpucolt krumplit, sózod, körülbelül 5-6 evőkanál olajat adsz hozzá (vagy zsírt), jól elkevered hogy a só egyenletesen oszoljon el. Fedőt teszel rá és kis lángon párolod néha-néha megkeverve a krumpli puhulásáig. Víz nem kell alá, de teflonos serpenyőben vagy lábosban érdemes készíteni, mert nagyon ragadós. Isteni, kábé 20-25 perc alatt elkészül. Nagyim kedvence volt, no meg a miénk is. Azért is szeretem, mert nagyon egyszerűen elkészíthető, és az íze semmihez sem fogható amiatt, hogy saját gőzében puhul be a krumpli. Annyi olaj kell csak rá, hogy kissé sülhessen is, meg ugye be is szívja a burgonya, szóval a hagyományos pároláshoz szükséges kevés olajnál egy kissé több kell csak alá, nehogy száraz legyen. Zsíros krumplinak is nevezik helyenként.

    VálaszTörlés
  13. Tea, valamikor megcsinálom és felrakom a tojásost, mert az is nagyon finom, meg elkészítem ezt is amit a Duende ír, a dinsztelt krumplit:-)))))

    Barbi, egyszer-egyszer lehet egy kis hizlalót enni, majd utána lekoplalod, ugyanis megér egy kis hízást, olyan csodafinom:-))))

    Duende, örülök, hogy ismered a tojásost, csodálkozom, mennyien nem is tudják, nem is hallottak róla soha.
    Nálunk ez spórolásból alakult, legalábbis mindig ezt a magyarázatot hallottam a mamától, hogy ne kelljen kiönteni a panírozásból maradt tojást.
    Viszont a dinsztelt krumpliról én nem hallottam, köszi a leírást, na ezt is megcsinálom az biztos, és felteszem majd a tojásossal együtt.
    Gondolom nem baj,ha a végén kicsit odakap és odasül az alja, mert az a legfinomabb:-))))

    VálaszTörlés
  14. De nem baj ám, nem bizony. Kissé meg is pirulhat, úgy a legfinomabb. :) Képzeld, alig van ember aki ismeri ezt a krumplit, a környezetemben pl. senki sem ismerte és így blogkörökben sem nagyon ismerik.
    Pedig tényleg nagyim kedvence volt és nálunk minden nem szaftos husihoz (sültekhez, rántottakhoz) ez jár köretként. Mindenki imádja és egylábosbanmegvan-egyszerű köret. Örülök, hogy megoszthattam Veled! :)

    VálaszTörlés
  15. Duende nagyon köszi, ha elkészítem azonnal felteszem:-)))))

    VálaszTörlés
  16. Megcsináltam!
    Kicsit lekapott, de az nem számottevő!
    Nagyon, nagyon finom!!!

    http://hajoka.blogspot.com/2011/12/disznotoros-az-igazi-sult-krumplival.html

    VálaszTörlés
  17. Seafalcon, örülök, mert tényleg szuper, kóstold meg a dinszteltet is majd alkalomadtán:-))))

    VálaszTörlés