a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2012. július 6., péntek

Ami segít a kánikulában...


Almaleves



Iszonyú a hőség, nálunk állandóan, egész nap 36 fokot mutat a kinti hőmérő árnyékban.
Bent a lakásban 29-30 fok van úgy, hogy mindenhol mennek a ventillátorok, hajnalban kelek, 4 órakor, akkor főzök is, ha egyáltalán főzök valamit, mindent kitárok, járja át a levegő az egész házat, majd 8 óra magasságában bezárok mindent és akkor már a ventillátorok hűtenek, és legalább naponta négyszer tusolok, valamint délben alszom 1-2 órát, ami éjjel vagy hajnalban kimaradt. Nagyon rosszul alszom.
Rengeteget kell inni, nem számít mennyit izzadunk tőle.
Mozogni nem szabad, kimenni meg pláne, ha nem muszáj.
Ezért csináltam képekből egy összeállítást, hogyan lehet túlélni ezt a kánikulát, mit együnk, igyunk.
Természetesen hidegen, vagy langyosan, ki hogy bírja, ki hogy szereti.
Nekem rendes étel egy hete nem volt a gyomromban, ha hiszitek-ha nem, egy jó forró húslevest kívánok, de nem vagyok akkora bolond, hogy meg is főzzem. Majd ha lehűl a levegő.
Én megint beteg vagyok, ezért  nem kapcsoltam be még a gépemet sem.
Ugyanaz ami múltkor, bár nem annyira durva, de köhögök, orrcsorgás, hangom mint a repedt fazék olyan rekedt, mondanom sem kell ebben a melegben ez egy téboly. 
Mindegy, valamiért egy kripli vagyok idén, majd helyre jövök, most nem tudok igazán foglalkozni magammal, van más fontosabb, izgalmasabb.
Rettenetesen izgulok, ugyanis pár nap múlva töltöm egy olyan szülinapomat ami már nagyon sok, nagyon kerek, és a családom gondoskodott róla, hogy ne ezen morfondírozzak......
/hogy úristen én már ennyi idős vagyok és hogy keveredtem idáig, hová tűntek az évek és az ifjúság stb., egyébként soha nem foglalkoztam a korommal, annyi vagyok amennyi, de ez most egy kicsit más/... na jó, annyira azért nem tépem magam a korom miatt.
...... mert a jövő héten szerelik életem álomkonyháját.
Budapesten sem volt csúnya konyhám, de ami itt lesz egy hét múlva, az minden elképzelésemet felülmúlja.
Lassan két éve vagyunk, lakunk itt, mindent szépen leköltöztettünk amire szükségünk volt, a konyhát nem lehetett, mert az beépített /a gyerekeim meg is őrültek volna/ tehát itt mindent kialakítottunk a kedvünk szerint, ahogy nekünk jó és tetszik, de a konyha az mindig elmaradt azzal, hogy majd, majd, majd...  és most eljött az idő.
Nem tudjátok elképzelni sem, milyen körülmények között főztem, sütöttem, gyúrtam, vágtam, és fényképeztem ezalatt a két év alatt, kerti műanyagasztalon, műanyag széken ülve, nagymama régi kredencébe bezsúfolva tálak, edények, fűszerek kaotikus összevisszaságban, a gépeim dobozokban, ha kellett, állandóan elővenni, visszatenni. Kiborító volt. 
Sokszor gondoltam a régi Nagymamákra, meg a Dédikre, milyen körülmények között mostak, főztek, vezették a háztartást ők.
Bár kialakítottunk egy étkezősarkot, kerek faasztallal, székekkel de azt sem tudtuk használni, mert azon tároltam a kenyérgépet, mikrót, tálakat, amik állandóan kellettek.
Na ennek vége a jövő héttől,  most jön a kipakolás, kihurcolkodás, majd a konyha kifestése és utána azt sem tudom mit csinálok, hogy mindennek lesz helye, kéznél, egy hétig csak rámolni, pakolni, szelektálni fogok. /Utána meg keresgélni, mit hová tettem, őrület. :-)/
Csodás lesz, természetesen képes beszámolóval jövök majd  az én kicsikémmel, büszkeségemmel az új konyhámmal.
Remélem addigra észrevétlenül meg is gyógyulok.


Igazán minden jéghidegen a legjobb, ha az egészségünk megengedi.

Ananászleves



Citromos vizek




Cukordinnye



Eperleves, most már fagyasztottból vagy konzervből



Görögdinnye



Gyümölcsrizs tejszínesen, bármilyen gyümölccsel


Iráni joghurt vagy más néven Libanoni joghurtlé, sós joghurtos ital
 /1 l natúr joghurt + 1 l víz, só, jégkockák, mindez összekeverve jégbehűtve/



Jeges italok azaz ásványvíz, fagyott gyümölcsök, citromszeletek, jégkockák egy kancsóban



A jelenleg kapható idénygyümölcsök kilószámra


Madártej



Meggyleves




Őszibarack minden mennyiségben, de hideg tejjel turmixolva sem utolsó





Őszibarackleves




Sárgabarackleves




Sárgabarack szintén minden mennyiségben




Sárgabarackleves krémesítve





Paradicsomsaláta, vagy bármilyen más saláta minden mennyiségben




Sárgadinnye





Vajon párolt tejszínes zöldségek





Nyári almák, savanykásak






Vaníliapuding fagyott málnaszemekkel, vagy friss málnával, vagy bármilyen más puding más gyümölccsel jól behűtve




Zsíroskenyér kovászos uborkával a nagy kedvenc hőségben is



11 megjegyzés:

  1. Juj, nagyon nagyon boldogat! :) Jobbulást!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszi mindkettőre, kedves vagy:-))))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon boldog szülinapot kívánok és mielőbbi gyógyulást! Alig várom, hogy bekukkanthassak az új konyhádba, biztos nagyon szép és praktikus lesz. Élmény lesz benne a sok finomságot főzni.

    VálaszTörlés
  4. Nea aranyos vagy, nagyon köszi és én is alig várom már, talán majd nem szakad le a derekam, meg be a hátam, amíg elkészítek valamit, mert most annyira rá kell hajolni az asztalra, a pult majd már a megfelelő magasságban lesz:-))))

    VálaszTörlés
  5. Szuper ajánló, azt az ananászos levest ki is néztem most magamnak. Boldog szülinapot és gyúgyulj meg hamar, hogy élvezhesd az új csodaszép konyhádat:)

    VálaszTörlés
  6. Köszi nagyon Trollanyu, most kifejezetten irigyellek, hogy neked ott a messzi északon nem kell elviselned ezt a szörnyű hőséget, minden nap 36 fok árnyékban, ez azért nagyon durva:-)))
    Az ananászlevest konzervből csináltam, először elkészítettem a fűszeres levet, amit aztán behabartam, majd átszűrtem, beletettem a gyümölcsöt a levével együtt és tejszínnel még dúsítottam és összeforraltam, ennyi. Nagyon finom lehűtve tejszínhabbal vagy fagyival:-))))

    VálaszTörlés
  7. Ha nem is sorban, de két nap alatt végig kóstolnám az egészet! Mind nagyon szuper!!!

    VálaszTörlés
  8. Aniukó Drága, Isten éltessen sokáig! Kívánok minden jót neked, amit Te is kívánnál magadnak! Elsősorban most egészséget és sok örömöt az új konyhádhoz! :)

    Jobbulást mihamarabb!

    VálaszTörlés
  9. Húúúúú Anikó nagyon jó szöveget írtál erről a rohadt melegről éa arról, hogy mit együnk igyunk ilyenkor. Mi is csak a hideget kivánjuk, egyfolytába főzöm a gyümölcsleveseket, gyümölcsszószokat, esszük a gyümölcsöket, gyümölcskrémeket, isszuk a citromos vizet, a kovászos uborkát libazsíros kenyérrel. Az egyik üveg uborkám még el sem fogy már készül a másik, mert nagyon szeretjük.
    Sajnállak, hogy megint beteg vagy, gyógyuljál meg minél hamarabb. A konyhád bemutatását nagyon várom, biztos, hogy szép és jó lesz. Egy háziasszonynak nagyon fontos, hogy minden kényelme meg legyen a konyhában. Bár tényleg a régi öregek nagyik, dédik milyen körülmények között voltak és mégis finomakat sütöttek-főztek. A korod miatt ne szomorkodj, jobb megöregedni mint fiatalon meghalni. Sajnos olyan nincs, hogy teljen az idő, de fiatalok maradjunk. Boldog szülinapot kívánok - sokat, sokat.

    VálaszTörlés
  10. Finomabbnál finomabb nyalánkságokkal álltál elő, alig győztem végignézni! Nyammmm... :P

    VálaszTörlés
  11. Mennyi minden történik most körülötted és veled!! Először is boldog születésnapot, akárhányadik is, arra gondolj, hogy még sok ilyen lesz és akkor valóra is válik!!!
    A betegséged nagyon megterhelő lehet, ha elfogadsz egy jó tanácsot, bár Te biztosan sok praktikát ismersz már, óránként kapj be egy 1000 mg-os C-vitamin tablettát. Csodákra képes! Nem kell félni tőle!
    Az ételek tényleg könnyű nyárias finomságok, én a madártejre és a zsíros kenyérre szavazok!
    A konyhádat pedig úgy várom márt mintha az enyém készülne, hozd a fotókat mert megöl a kíváncsiság!!!! Puszillak és gyógyulj meg mihamarabb! :)

    VálaszTörlés