a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2012. augusztus 3., péntek

Az idei nyár nagy kedvence most nálunk ..... A lecsó... most éppen rizzsel




Általában a lecsót mindig és mindenhogyan szeretjük.
Bár van olyan év, hogy összesen háromszor kerül asztalra, mert valahogy nem kívánjuk annyira.
Aztán évekig megint hetente háromszor is főzöm ebédre, mert nagyon kell.
Van, hogy reggelire csak.
Van, hogy üresen készül, van, hogy debreceni kolbásszal, van hogy virslivel, esetleg tojással, van, hogy tarhonyával, vagy árpagyönggyel, vagy rizzsel, netán apró nokedlivel, esetleg csípősen, bár ezért harcolnom kell, mert újabban csak én szeretem és bírom erősen.
Tény, hogy a nyár egyik legjobb, ha nem a legjobb étele.
/Jó tudom, a töltött paprika is, meg a fejtett bab is, meg minden amit szeretünk./

Ha ebédre:
1 kg paprika, közepes nagyságú hasábokra szeletelve
1/2 kg paradicsom, kis kockákra darabolva
20 dkg füstölt szalonna kis kockákra vágva
3-4 nagy fej vöröshagyma, szintén kockákra vágva
1 tk. pirospaprika
1 db hegyes erős paprika, karikázva, ha nem lehet, mert nagy a tiltakozás, akkor tálaláskor 1 tk. "erős pista" az én  tányéromba
2-4 pár debreceni, karikázva  /ebből is van sima és van csípős is, mindegyik nagyon jó, de jó a virsli is, persze a jó minőségű, és drága, nem szójás!!!/

Mindent jól előkészítek, majd egy nagy lábasban kiolvasztom a szalonnát, azaz zsírjára sütöm.
A pörcöket kiszedem egy kistányérra, majd tálaláskor visszaszórom az étel tetejére, már ha marad belőle, mert van az úgy, hogy menet közben elcsipegetem "véletlenül".
A forró zsírra teszem a sok-sok hagymakockát és jól megdinsztelem, minél több hagymát használunk annál sűrűbb lesz a szaftja, sózom és meghintem kevés pirospaprikával, majd megy rá a paradicsom és megvárom, hogy levet eresszen kissé és egy kicsit később a paprikát is.
Lefedem és hagyom párolódni. Kb.10-15 perc. Nem szabad szétfőzni, illetve én nem szeretem szétfőzni, roppanósan puha legyen a paprika. Hozzászórom a debreceni karikákat is.
Időnként átkeverem és főleg azt nézem, hogy sűrű szaftja legyen, ne vizes.
Az egész étel max. 20 perc és kész.
Tálaláskor a legfinomabb friss, puha kenyérrel, mert kötelező a kenyérbéllel a finom szaftot kitunkolni.

Ha nem kenyérrel akarjuk enni, akkor közben elkészítem az épp aktuális kívánalmunk szerinti köretet hozzá.
Bármelyiket is választjuk egyként frenetikus mindegyikkel.

Ha tarhonyával, akkor a tarhonyát sötétre pirítom zsiradékon majd annyi vízben, ami épp ellepi puhára főzöm, persze sózom, borsozom.
Ha rizzsel, akkor a rizst is átpirítom kevés zsiradékon és kétszeres mennyiségű vízzel szintén puhára főzöm, persze sózom, borsozom.
Ha árpagyönggyel azaz gerslivel, akkor a megmosott gerslit bő, sós, forrásban lévő vízben puhára főzöm, pont mint a kifőtt tésztát és leszűröm.
Ha nokedlivel, akkor bekeverek nokedlitésztát 3-4 egész tojással, annyi liszttel amennyit felvesz, sóval, és esetleg egy kevés hideg vízzel, majd forrásban lévő sós vízben kiszaggatom, leszűröm.
Ha tojással, akkor személyenként 2 tojást számítva, amiket egy tálban enyhén felverek, sózom és amikor kész a lecsó hozzákeverem, majd a tojás lágy megszilárdulásáig kevergetem

Ha reggelire készül tojásos lecsó - gyakran szoktunk ilyet reggelizni, főleg Édesapám kedvenc reggelije -  mindenből értelemszerűen kevesebb mennyiség kell, 2 főnek 4-6 db paprika, a paprikát előbb sütöm az 1 fej hagymával együtt, utána hozzá a többi: 2-3 paradicsom, és személyenként 1-2 darab, lazán felvert tojást kell a végén összesütni a zöldségekkel, amikor azok már roppanósan puhák.

A tányéros képek minőségéért elnézést kérek, a lábasos kép a tűzhely égőjének fényénél készült, a tányérosok kint a teraszon és sajnos már alkonyodott kissé.
Lehet, hogy jobb lett volna a konyha lámpáinál elkészíteni a képeket, mind szebbek lettek volna.



7 megjegyzés:

  1. Mai napra éppen lecsót akartam, aztán végül nem az lett. Nagyon szeretjük mi is akár tojásosan vagy más formában csípősen is finom ! Nagyon guszta! Mennyi finom kenyeret lehet hozzá tunkolni és az milyen jó!:-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! A lecsó nálam is nagy kedvenc. Számtalan formájában készítem. Mivel én - ez gondolom közisnert - nagyon szeretem a csípős ételeket, bogyiszlói paprikából, csípős hegyes paprikából főzöm, s teszek bele chili paprikát is. Persze ezt egy átlag embernek nem ajánlom, bíztos tüzet okádna, s kétszer is csípne. Apám is imádta a csípós ételeket, tehát valószínűleg ez egy genetikai adottság.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg finom étel, nyáron - de télen is, mert teszek el lecsót natúran - sűrün készítem, mert a férjem nagyon szereti. Én is hasonlóan készítem, mint Te, de többnyire apróra szaggatott galuskával, de rizzsel is vagy felvert belekevert tojással is, és esszük ebédre vagy vacsorára mikor hogy.

    VálaszTörlés
  4. Én a lecsót, kizárólag rizzsel szeretem. Ritkán esszük csak kenyérrel. Én szoktam a végén bele ütni egész tojást, de nem keverem el, megfő benne egészben. Nagyon finom! Holnap pont ezt főzöm! :o)

    VálaszTörlés
  5. Imádom a lecsót minden formában. Nálunk egész nyáron, mindig van a hűtőben, (most is annyi van, hogy két család is jól lakhatna vele). Ha melegíteni kell úgy is jó, de hidegen kenyérre kenve is imádni való. Szóval nálunk nincs nyár lecsó nélkül.

    VálaszTörlés
  6. Éva azt hiszem egy embert ismerek csak, egy volt kollégám, aki nem szereti a lecsót, nem is értem, hogy lehet ez, különben mindenki imádja:-))))

    Endre akkor a te lecsód maga a kénköves pokol, én is szeretem az erőset, na de ahogy te készíted az maga az őrület. Az én apám is erősen evett mindent, amit csak lehetett, csuklott, izzadt, de imádta, én is kicsi koromtól megettem a csípős ételeket, a mai napig az egyik kedvencem télen szalonnához az ecetes cseresznyepaprika. De, hogy csak erős paprikákkal főzni a lecsót az nekem sok:-))))

    Lívia kéne nekem is eltennem télre, ugye azt most augusztusban tanácsos, vagy legkésőbb szeptember közepéig?????

    Krisztina jó ötlet az egészben beleütött tojás, ki fogom próbálni, mert elkeverve belesütve valahogy nem szeretem:-))))

    Marika igazad is van, nagyon jó ötlet, hogy mindig legyen a hűtőben, én is szeretem hidegen is:-)))) Azt nem tudom, hogy miért van néha velem, hogy kimarad egy-egy szezon, mert nem kívánom, pl.a görögdinnyét is mostanáig - kb.15 évig nem ettem meg, de egy falatot sem, csak a sárgadinnyét, az idén meg valósággal falom a görögöt is:-))))

    VálaszTörlés
  7. Igen én augusztus vége felé szoktam a lecsót eltenni. Akkor amikor már van szabadföldi paprika, paradicsom, mert szerintem az az igazi.

    VálaszTörlés