a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2012. augusztus 5., vasárnap

Kapros joghurtos zöldbabfőzelék



Zöldbabimádó vagyok.
Télen-nyáron, mindig.
Természetesen a friss az igazi, amikor a szezonja van.
Jelenleg ez a leges-legfinomabb főzelék, amit az utóbbi száz évben ettem.
Alig várom, hogy megint vegyek zöldbabot és újra elkészíthessem.
Sőt készülök eltenni télire emiatt, holott eddig még életemben nem tettem el zöldbabot.
Valami csodafinom, könnyű, pikáns, ebben a melegben teljesen ideális.


1 kg friss zöldbab
/Télen ugyanígy főzöm fagyasztottból, csak vigyázni kell, elég pár perces főzés, különben túlfő !/
1 nagy csokor kapor, apróra vágva / vagy sok petrezselyemzöld
fél fej fokhagyma, apróra
só, bors
1 nagy doboz natúr joghurt / vagy tejföl 20 %-os
olaj, liszt, pirospaprika a rántáshoz

A zöldbabot megpucoltam, mostam és rövidre daraboltam, kár hogy nem 2 kg-ot vettem, az is elfogyott volna, gyönyörű, hibátlan, friss volt.
Valósággal verekedtünk az utolsó kanálnyi falatokért.
Odatettem annyi vízzel ami ellepte, sóztam, borsoztam, rászórtam a kapor felét és két gerezd kivételével az összes többi fokhagymát is. Roppanós puhára főztem.
A friss zöldbabban az a jó, hogy rágni lehet, a mirelit meg, ha nem vigyázunk, pillanatok alatt szétfő.
Fokhagymás, paprikás rántást készítettem és besűrítettem vele a főzeléket, majd belezúdítottam a joghurtot és jól elkevertem. Még picit sóztam, ebben a melegben kell a több só a szervezetnek.
A maradék kaprot is beleszórtam, de már csak egyet rottyantottam rajta és kész.
A végeredmény egy kellemesen pikáns, üdítően kapros ízű, selymesen krémes állagú főzelék lett.
Minden nap megenném reggelire, ebédre, vacsorára. Hidegen, melegen, mindenhogyan.
A feltét most sertéspörkölt volt, jó lecsósan, sűrűre főzve.
Feltét nélkül is szeretem egy szelet friss, ropogós héjú kenyérrel.
Isteni finom volt, csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni, írni.



6 megjegyzés:

  1. Beállok a sorba, mert én is imádom a jó zöldbabfőzeléket! Így kaprosan-joghurtosan a legfinomabb! :)

    VálaszTörlés
  2. Hát ez valami isteni, beleszerettem:-))))

    VálaszTörlés
  3. Én is jelentkezem, de akkor 2 kg babból légyszi főzni :) Ugyan így készítem én is. Imádjuk. Legnagyobb kedvencem a lecsó mellett.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon klassz ez a zöldbabfőzelék, én is nagyon szeretem, de így ahogy főzöd még nem kóstoltam, de el kell készítenem. Erre felénk sima paprikás rántással készül, jó sok fokhagymával.

    VálaszTörlés
  5. Viki, ezentúl így készítem nyáron, mert így a nyárhoz illik, nálunk is nagy kedvenc lett:-)))))

    Marika feltétlen csináld meg ízleni fog meglátod. Én is paprikás rántással sok-sok fokhagymával és petrezselyem vagy zellerzölddel készítem, de most a kapor és a joghurt egy teljesen más, de nagyon finom pikánsságot adott hozzá:-))))

    VálaszTörlés
  6. Joghurtosan nem ettem még, de azt hiszem fogok... :) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés