a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2013. szeptember 4., szerda

Zöldborsóleves.... zöldségesen, kemény galuskákkal



Meglepetéssel tapasztaltam, hogy nincs fent még egy ilyen egyszerű leves, mint a zöldborsóleves.
Persze a nyáreleji zsenge cukorborsó az igen, az fent van, de ugye egész évben esszük a zöldborsót mindenféle elkészítési formában. Nagyon szeretjük.
Levesként nagyon sokszor főzöm, gyakran csak zöldségesen, néha csirkeaprólékkal gazdagítva, de mindig kemény galuskákkal, mert a gyerekeim így szeretik.

Most a leves zöldséges változata következik.
1/2 kg fagyasztott zöldborsó
2 nagy sárgarépa
2 nagy fehérrépa
1 karalábé
zeller
1 vöröshagyma
lestyán, ha nincs friss akkor 1-2 ek. szárított
pici pirospaprika, só, bors, 1 tk. cukor

A kemény galuskához:
2 tojás
2-3 ek.búzadara
2-3 ek. liszt /mindegy, hogy finom vagy rétesliszt/
só, bors, szárított petrezselyem

Az összes zöldséget tisztítom, darabolom, kockázom, karikázom, ahogy éppen kézre esik.
Kevés zsiradékon a répákat megdinsztelem, hogy a sárgarépa szépen kiadja a színét, majd megy hozzá a vöröshagyma is, majd a többi zöldség is, átforgatom, meghintem pici pirospaprikával és annyi vizet öntök rá amennyi levest szeretnék, sózom, borsozom, mindig adok hozzá 1 tk. cukrot is, nálunk a családban mindig így főzték a zöldborsólevest, ettől nem lesz édes, csak teltebb, kiegyenlítettebb íze lesz.
Amíg felforr addig összekeverem a galuskának valókat, a darát is meg a lisztet is fele-fele arányban adom a tojáshoz. Ahogy felforr a leves máris szaggatom bele egy mokkáskanállal, így mire minden megfő a galuskák is pont jók lesznek.
Kb. 15 perces együttfőzés szükséges, akkor elzárom alatta a gázt és lefedem, hagyom állni legalább még negyedórát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése