a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2013. szeptember 29., vasárnap

Köretek.....

....pörköltekhez, tokányokhoz, paprikásokhoz...
....szóval bő szaftos húsokhoz kitűnőek


Kapros sós túrógombóc   2 főre
25 dkg túró
2 db kisebb tojás
só ízlés szerint
1 cs. kapor apróra vágva
bő 1 dl búzadara

Min. 30 perc pihentetés után / de egész nap is állhat, semmi baja nem lesz, sőt / bő, forrásban lévő, sós vízben főzöm ki, kb. 10 perc alatt a vizes kézzel gömbölyített, tojás nagyságú gombóckákat.
Leszűrve tálba szedem és melegen tartom a tálalásig.







Nokedli    2 főre
30 dkg liszt
3 tojás
só ízlés szerint
pici hideg víz

Csak közvetlenül a kifőzése előtt keverem össze, és pihentetés nélkül azonnal szaggatom a bő, forrásban lévő sós vízbe, de ha valamiért netán állnia kell egy kicsit, arra azért ügyeljünk, hogy 5-10 percnél tovább ne, mert nem tesz jót az állagának.
Én általában apró lyukú szaggatón keresztül nyomom át, mert mi valamiért ezt az apró nokedlit szeretjük a legjobban, majd megvárom amíg újra felforr és ekkor szűrővel tálba szedem amibe egy kanál zsírt tettem és jól összeforgatom a forró nokedlit a zsírral, így nem ragadnak össze a szemek, és önmagában is jó ízes lesz.
A mi családunkban mindenki, mindig zsírra szűri le a bármilyen kifőtt tésztát, vagy nokedlit, amit sósan köretnek eszünk, de ha édesen, cukros mákkal vagy dióval, akkor is, ugyanis sokkal, de tényleg sokkal finomabb, ízesebb lesz. Soha nem öblítjük le, sem a tésztákat, sem a nokedliket !!!!
Tálalásig melegen tartom.
Újabban rákaptam a deszkáról késsel szaggatott nokedlire is, ez jóval nagyobb méretű, és mit ád az ég, ugyanolyan finom. 
Ugyanaz a bekevert nokedlitészta, mint fent, deszkára adagolom és a zöldséghámozó kiskésemmel - mert annak jó kicsi a pengéje - szaggatom a sós vízbe, igyekezve lehetőleg azonos formátumban kialakítva. 
Ha kész, azaz ha feljött a főzővíz tetejére, picit várva max 1 percet, majd leszűrve azonnal zsírba forgatva, soha nem öblítve !!!!


2 megjegyzés:

  1. Nokedlit mostanában ritkán készítek, de ma pont csirkepörkölttel az volt, jól le is pirítottam, imádtuk! :)
    A kapros túrógombóc nekem újdonság, nagyon kíváncsi vagyok rá, lehet kipróbálom. :) Anikó finomakat ettünk úgy nézem ezen a hétvégén! :)

    VálaszTörlés
  2. Barbi feltétlen próbáld ki, nagyon finom a szaftosokkal:-))))

    VálaszTörlés