a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2013. szeptember 29., vasárnap

Köretek.....

....pörköltekhez, tokányokhoz, paprikásokhoz...
....szóval bő szaftos húsokhoz kitűnőek


Kapros sós túrógombóc   2 főre

25 dkg túró
2 db kisebb tojás
só ízlés szerint
1 cs. kapor apróra vágva
bő 1 dl búzadara

Min. 30 perc pihentetés után / de egész nap is állhat, semmi baja nem lesz, sőt / bő, forrásban lévő, sós vízben főzöm ki, kb. 10 perc alatt a vizes kézzel gömbölyített, tojás nagyságú gombóckákat.
Leszűrve tálba szedem és melegen tartom a tálalásig.







Nokedli    2 főre

30 dkg liszt
3 tojás
só ízlés szerint
pici hideg víz

Csak közvetlenül a szaggatás előtt keverem össze, és pihentetés nélkül azonnal szaggatom a szintén bő, forrásban lévő sós vízbe, de ha valamiért állnia kell egy kicsit a bekevert tésztának, az sem tragédia.
Én apró lyukú szaggatón keresztül nyomom át, mert mi valamiért ezt az apró nokedlit szeretjük a legjobban, majd megvárom amíg újra felforr és ekkor szűrővel tálba szedem és meglocsolom egy kevés olajjal, de inkább egy kanálka zsírt teszek rá és fakanállal átforgatom, így nem ragadnak össze a szemek.
Az a tapasztalatom, ha zsírral keverem össze a leszűrt, bármilyen kifőtt tésztát, a nokedlit, amit sósan köretnek eszünk, de ha édesen, cukros mákkal vagy dióval akkor is, sokkal, de tényleg sokkal finomabb ízű lesz.
Tálalásig melegen tartom.


2 megjegyzés:

  1. Nokedlit mostanában ritkán készítek, de ma pont csirkepörkölttel az volt, jól le is pirítottam, imádtuk! :)
    A kapros túrógombóc nekem újdonság, nagyon kíváncsi vagyok rá, lehet kipróbálom. :) Anikó finomakat ettünk úgy nézem ezen a hétvégén! :)

    VálaszTörlés
  2. Barbi feltétlen próbáld ki, nagyon finom a szaftosokkal:-))))

    VálaszTörlés