a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2013. október 3., csütörtök

Tejesüvegek




Imádom a tejesüveget.
Még ahhoz a generációhoz tartozom, akiknek a gyermekkorában üvegben lehetett venni a tejet, színes fényes lapka tetejük volt, kék meg piros, a tejföl meg talán arany színű, de lehet, hogy keverem a tejszínnel, mert azokat is mind üvegben lehetett venni, bár úgy jóval drágább volt, mintha kimérten vettük, mert a tejboltokban természetesen kimérten is lehetett, akkor kis literes vagy kétliteres kannában, amiknek helyes tetejük volt, abból lehetett inni is akár, útközben hazafelé a vásárlásból.
Ugyanis minden nap leküldtek friss tejért, kenyérért, amit én hazafelé minden nap szépen, annak rendje és módja szerint meg is dézsmáltam útközben, na kaptam is otthon szidást ezért eleget, de nem lehetett ellenállni, amikor olyan finom volt, annyira jólesett a friss hideg tej és mellé tördeltem a kenyér még langyos ropogós, illatos héjából, ma is az egyik kedvenc gyors étkem, amikor sietek, nincs idő semmire, csak be akarok kapni valamit, no akkor jön egy bögre tej és a kenyérhéj, ennyi elég is, nekem ez ma is nagyon finom.
Akkoriban a tejesüvegeket becserélték, visszaváltották, ahogy a többit is.
Sokkal gusztusosabb volt az összes folyékony tejtermék üvegben.
A szép emlékeim miatt most vettem két tejesüveget, de továbbiakat is szeretnék még, mert a zacskós tejet zacskóban ki nem állhatom, azonnal áttöltöm és üvegben megy a hűtőbe.
Szerintem sokkal klasszabb is így.



A mai reggelink:
friss hideg tej
friss ropogós héjú kenyér
zöldpaprika
paradicsom és
zsidó tojás -  vagy lengyel tojás, ez egy nagyon finom tojáskrém

6-8 főtt tojás
1 db közepes vöröshagyma apróra kockázva
1-2 ek. libazsír
1 mk. pirospaprika
só, bors

Közepes jénaitálban a tojásokat egy villával, amúgy hányavetin összetöröm, csakúgy rusztikusan darabosra.
Egy serpenyőben a libazsírt felforrósítom és a hagymakockákat megdinsztelem rajta, amikor kellően üveges meghintem a mokkáskanálnyi pirospaprikával, nem kell pirosnak lennie, csak épp sárgának kicsit, sózom, borsozom, majd a tojáshoz kavarom a zsíros hagymát, megkóstolom kell-e még hozzá só vagy bors, jól elkeverem és kész is.
A lényeg, hogy a tojás darabos legyen benne, nem kell teljesen krémesíteni.
Az ízeket és az élvezeteket lehet még fokozni 2-3 csirkemájjal - libamájat nem is merek említeni az ára miatt, de azzal milyen csoda lenne - amit összesüthetünk a libazsíros hagymával, majd azt is kicsit megtörve a villával a tojáshoz adjuk.
Természetesen pirítósra kenve is fogyaszthatjuk, nem csak friss kenyéren.

Nagyon finom tojáskrém reggelire, vacsorára, de vendéglátásra is kitűnő kence.




11 megjegyzés:

  1. Ezekre az üveges tejekre emlékszem én is. Annyira én nem dézsmáltam mert én csak forralva szerettem a tejet.Sokkal gusztább üvegben mint zacskóban az biztos. Ez a tojáskrémed finom lehetett, szoktam én is csinálni csak én nyersen teszem bele a hagymát.Egyszer kipróbálom ezt a verziót is!

    VálaszTörlés
  2. Nekem is épp ilyen van egy,meg egy epres és két csatos.Imádom őket.
    Szükségem is van rájuk,mert a tejboltból hozom a tejet,és a műanyag üveget ki nem állhatom.Meg igazság szerint nincs is,nem iszunk üdítőket,víz meg a csapból is nagyon jó nálunk(már palackozzák is szigetközi friss víz néven).
    Épp a tejesboltban láttam,hogy néhányan olyan békebeli tejeskannába méretik.Azt is vennék,de sehol sem láttam.
    Szerintem is csinosabb,mint a műanyag zacskó,meg a doboz:)))
    Klassz lehet ez a tojáskrém,én nyers hagymával szoktam készíteni hasonlót,de legközelebb ezt próbálom ki.

    VálaszTörlés
  3. Éva persze, hiszen mi kb. egykorúak vagyunk, én a mai napig nyersen iszom a tejet és csak 2.8-astól felfelé, amit 1.5-nek jelölnek az szerintem nem tej csak valami fehér víz, a tojáskrémet próbáld ki így is, sőt tegyél bele csirkemájat is, hát nem bánjátok majd meg, meglátod:-)))))

    Tálaló de jó lehet az epres is, szeretem az ilyesmit, meg a csatosokat is, én is akarok még venni, ha látok valahol, tejeskannát én is vennék, már csak az emlékek miatt is, de én sem láttam sehol. Emlékszem régen volt fehér zománcos meg alumínium is, no az azért nem volt egészséges, bár nekünk volt olyan is és senkinek nem lett semmi baja:-))))
    Feltétlen próbáld ki a tojáskrémet nem bánjátok meg, tegyél bele csirkemájat is, de anélkül is isteni:-))))

    VálaszTörlés
  4. Érdekes, itt nálunk Tolna m-ben nem voltak ilyen bocis tejesüvegek, csak sima barnák... De abból nekem is van még vagy 2 db. Jó ötlet, hogy abba töltöd át a tejet.
    A Zsidó tojás receptjét lenyúltam, köszi:)

    VálaszTörlés
  5. Roza a tojáskrém nagyon finom, majd melátod:-)))
    A tehenes üveget a Rossmannba lehetett kapni,olyan édesek:-))

    VálaszTörlés
  6. Nekem is van bocis üvegem és nagyon szeretem. Én nem csak a tejet tartom benne, hanem nyáron abban hűtöm be az ásványvizet is. Sokkal hidegebbre hűl, mint a műanyag palackban. A zsidó tojás nagy kedvencem, én néha még egy kis mustárt vagy csípős paprikát is szoktam belekeverni, de valóban, minden formájában nagyon finom.

    VálaszTörlés
  7. Nekem is van ilyen üvegem én is nagyon szeretem, fehér-fekete foltos tehén van rajta. És én is ebbe öntöm át a zacskós tejet. A tojáskrém fincsi lehet, el is készítem hamarosan, mert van libazsírom. Ugyanis néha megengedjük magunknak a hízott libamájat ami igen drága, és az ahhoz vett libaháj - amiben sütöttem - még maradt libazsírként. De lehet készen is libazsírt kapni, ami finom, de azért nem olyan finom és a színe sem olyan szép sárgás, mint a kisütött hájból készült, és amiben benne sült a libamáj.

    VálaszTörlés
  8. Nea majd kipróbálom a vízzel is, ha megint meleg lesz, meg pár üveget még szeretnék venni, egyszerűen imádom abból tölteni a tejet. A zsidó tojás meg a legeslegnagyobb kedvencem lett a tojáskrémek közül, amióta egyszer pár éve a Rosenstein étteremben vacsoráztunk és ott ettük előételként, na azóta imádom egyszerűen. Majd Márton napkor ki szeretném próbálni egy kevés libamájjal is, szerintem csúcs lesz:-))))


    Lívia kiderült számomra, hogy sokunknak van tejesüvege és mennyivel jobb, mint a gusztustalan zacskó. Készítsd el a tojáskrémet, nem bánjátok meg, nagyon finom. Én általában Márton napkor szoktam nagy libázást rendezni, nagyon szeretjük minden formájában, ilyenkor szoktunk mi is venni libamájat is, annyira szeretjük, de sűrűbben nem lehet az ára miatt, de még olyankor soha nem készítettem zsidó tojást, na idén megpróbálom észbe tartani, hogy azzal is kipróbáljam, biztos szenzációs lesz, libatepertőt ilyenkor én is sütök ki frissen, bár újabban a CBA-ban már többedszerre vettünk dobozost és friss, finom, ropogós volt, szoktam készen is venni libazsírt, vagy kacsazsírt, mert van étel amihez jobb ezekből használni, pl. a ludaskása, sőt használok disznózsírt is az igazi magyaros ételekhez, meg persze olajat is. Vajat meg a tejszínes ételekhez, sültekhez, szóval gyakorlatilag minden zsiradék forog nálam és nem érdekel, hogy hol mennyit irkálnak, hogy ilyen egészségtelen, meg olyan, ha nem visszük túlzásba szerintem semmi nem egészségtelen, csak mindent módjával kell fogyasztani:-))) Szerintem:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon egyetértek, mert a mértékkel van a baj. Ehetünk mindent mértékkel, ha csak valaki nem olyan betegségben szenved, hogy speciális diétára szorul.

      Törlés
  9. Szerintem is:))Én is sokféle zsiradékot használok épp ami az adott ételbe kell.

    VálaszTörlés