a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2013. március 29., péntek

Húsvét....2013 tavaszán






Minden kedves látogatómnak, olvasómnak nagyon Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok, 
jó sütést-főzést, sok-sok finomságot, a családdal, barátokkal jó kis traccspartikat a terített asztalnál,
 mivel szabadidős programokat idén nem nagyon lehet tervezni az időjárás miatt.















2013. március 25., hétfő

Ötletadó az ünnepre.......


.......pillanatokon belül itt a húsvét, még akkor is, ha semmi, de az égvilágon semmi nem utal a természetben erre, csak a naptár szerint tudjuk, hogy a hétvégén húsvét lesz.
Az ország nagy részén most is havazik.
Az idei mindenesetre furcsa húsvét lesz, mert nincs se tavaszi, se húsvéti hangulatom, nem érzem a készülődés izgalmát, nem tervezgetek semmit, azt hiszem nagyon hétköznapi ünnepünk lesz, mondhatnám szolid télies húsvétunk.
Adél kért fel erre az ötletadásra, és igaza van, mert nem magamból kell kiindulnom, biztos sok háziasszony, különösen a fiatal, kezdő háziasszonyok esetleg már készülődnek, tervezgetnek, nekik próbálok segítséget adni, ötleteket, mit érdemes sütni főzni az ünnepekre, legalábbis nálam, az én konyhámban milyen főételek, sós és édes sütemények, torták szoktak készülni a húsvéti ünnepekre és az ünnepek után a maradékokat hogyan szoktam hasznosítani.

Hát lássuk:






Édességek, sütemények, torták receptekkel együtt






Hókifli

Sósak, sajtosak, pogácsák receptekkel együtt




Sajtkrémes pogácsa 


Saláták ízlés szerint




Húsvét után a maradékok hasznosítására:

Gerslileves

Sonkaleves

2013. március 17., vasárnap

A téli hétvége sós és édes sütijei....




Zsíros tökmagos pogácsa

Rebarbara receptje alapján, a benne lévő zsír miatt.
Valamiért jobban szeretem azokat a pogikat, sütiket amibe zsírt kell tenni, finomabbak...

1 dl tej
1 kis doboz tejföl /kb. 175 gr/
2 ek. tökmagolaj
2 tojás
1,5 ek. só
1 tk. cukor
70 dkg liszt
1 tasak porélesztő vagy 2,5 dkg friss

...fentieket betettem a dagasztógépbe és elindítottam a programot, majd bő 10 perc elteltével hozzátettem még:

20 dkg nagyon puha /esetleg olvasztott langyos/ zsír
10 dkg pirított tökmag

...hagytam, hogy minden menjen a program szerint, a gép szépen bedagasztotta és megkelesztette.
Amikor kész lett, lisztezett deszkán kinyújtottam, kiszaggattam, tepsire sorakoztattam, lekentem egy felvert tojással és mindegyik közepébe szúrtam egy szem tökmagot, na ez itt a végén kicsit babrás volt, de látványnak viszont szép.
Mire tálra raktam sok mag lepotyogott, de mennyei volt a jó pirított íze miatt.
Nagyon finom a pogácsa íze és állaga a zsírtól is, no meg a tökmag olajától, ízétől is.
Többször fogom sütni ezentúl.

 







Mákos piskóta meggylekvárral

Marisz receptje után készítettem és nem bántam meg, a szokásos egyszerű kevert sütemény, de nagyon finom....

20 dkg őrölt mák
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 sütőpor
1 tk. fahéj
1 egész tojás
3 dl tej
1/2 dl olaj
1 citrom reszelt héja

Egy tálban összekevertem a szárazakat, egy másik tálban a nedveseket, majd a kettőt apránként összevegyítettem folytonos keverés mellett.
A nagy gáztepsit sütőpapíroztam és beleöntöttem a masszát.
180 fokra előmelegített sütőben  kb. 30-40 percig sütöttem, tűpróbával ellenőriztem, jó-e.
Hagytam kihűlni, majd középen kettévágtam, az egyikre vastagon meggylekvárt kentem majd ráborítottam/helyeztem a másik laprészt a lekvár tetejére.
Jó ötlet így csinálni, mert nem kell szenvedni a kettévágással a frissen kisült süteménynél, ezentúl minden ilyen kevert sütit, piskótát így fogom megsütni és kenni lekvárral vagy krémmel, pofonegyszerű.

Természetesen bármilyen lekvárral tölthető.
Természetesen őrölt dióval is elkészíthető.
Tetejére én most porcukrot hintettem, de lehet csokimázzal is bevonni, ahogy eredetileg is szól a recept, akkor:
5-10 dkg étcsokoládé olvasztva
1-2 tk. olaj belekeverve és/majd a süti tetejére csorgatva.

Hagyni dermedni, majd lehet szeletelni tetszőleges formára.






2013. március 16., szombat

Ha már tél van... akkor igazi téli az ebéd is




Babos, kolbászos káposztaleves

20 dkg tarkabab
1/2 kg savanyú káposzta
1 szál házi kolbász
10 dkg füstölt szalonna
1 nagy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 marék gersli
3-4 babérlevél
csombor, lestyán /szárított/
pirospaprika, só, bors

A babot mivel előzőleg nem áztattam, odatettem bő vízben és felforraltam, zubogva főztem 20 percig, majd leöntöttem róla a vizet.
Ezzel a módszerrel megszabadulunk a felfújódástól, hatásosabb, mint az egy éjszakai áztatás.
Friss vízben újra felforraltam és most már csendes főzéssel puhára főztem.
A szalonnát kockázva kisütöttem, majd a kolbászt is karikázva, majd kiszedtem szűrőkanállal  és félretettem.
A visszamaradt zsírban a hagymát dinszteltem, meghintettem pirospaprikával, beletettem a savanyú káposztát és felengedtem vízzel, meg a káposzta kb 1 dl-nyi savanyú levével is, fűszereztem, rászórtam a gerslit, a fokhagymát és puhára főztem, a végén hozzáöntöttem a babot a főzőlevével együtt és a kolbászt valamint szalonnapörcöket is.
Egyet rottyantottam még rajta és kész is volt.
Tejfölözve tálaltam friss kenyérrel.
Valami isteni finom egy leves.



Sült hurka, kolbász és szűzérmék velesült krumplival
Hagymás-olajos savanyú káposzta /leírása itt/







Végre elállt a szél, ma már szikrázó napsütésre és kutyahidegre ébredtünk.
-8 fok volt reggel.
A képek tegnapiak, délután már nem havazott ugyan, de a szél még hordta-vitte a havat.
Minden ablakunk így nézett ki.

Hátborzongató látvány volt Tata belvárosában látni a tankokat, ahogy mentek menteni.
Tata egyébként egész péntek délelőtt le volt zárva minden irányban, se ki-se be a városba.
Remélem mára mindenki hazakerült biztonságosan aki csak a hó fogságában volt két napig és visszatér az élet a normális kerékvágásba.







2013. március 15., péntek

Emlékezetes március 15.... de nem az ünnep miatt....



III. 14.
Ezek a képek még tegnap reggeli felvételek, amikor még elviselhető volt a mennyiség....


Tulipánok, íriszek, liliomok zsenge hajtásai a hó alatt....
ma már ki sem látszik semmi a hó alól....




Cindyt nem zavarja az időjárás....boldogan járőrözik.....
Falatkát ma már nem is tudom hogy engedjük ki, mert eltűnik teljesen a hóban, csak felügyelettel mehet ki a dolgát végezni.....


III.15.
Ezek a ma reggeli képek az ablakból.......süvít a jeges szél, hordja viszi a havat


Cindy alig tud az óljából kijönni-bemenni, a télre ide tettük a házát, hogy közelebb legyen hozzánk, amíg megszokja az új helyet, majd tavasszal, ha lesz tavasz ... lekerül a kert egy árnyas részére a házikója.



Szóval így nézünk ki 2013.március 15-én.
Megáll az ész.