a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2013. január 28., hétfő

Kelt kalács, diós és mákos...





Iszonyú hideg volt a hétvégén, nem volt ritka esténként a -10 foknál is hidegebb.
Emiatt is lett a tegnapi ebédünk húsgombócos, csülkös, savanyúkáposztaleves és utána - a Barbinál látott recept alapján - a kelt kalács.
Mondanom sem kell talán, de annyira finom, olyan jól eltalált ebéd lett, olyan jól kiegészítette egymást első és második fogás, hogy csak dicséretet kaptam az egész családtól.

A kalács könnyű, foszlós, dús töltelékű lett,  töltelékből elég lett volna talán kevesebb is, mert úgy türemkedett elő a tészta közül, olyan bőven, hogy nem győztük falni.
Egy kalácsnál viszont az a jó, ha vastagon van a töltelék, az már mégis hogy néz ki, amikor sok a tészta, szinte fojtós,  a töltelék meg csak ceruzavonalnyi.

Barbikám köszönet a receptért, megtartom és rendszeresen sütni is fogom, különféle töltelékekkel, túróssal, gesztenyéssel, többféle aszalt gyümölccsel, fahéjas almával és természetesen mindenféle alkalmakra, télen-nyáron, akár karácsonyra is!!!!!




50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő /1 tasak élesztőpor/
3 dl tej
3 ek. olaj
3 tojás sárgája
3 ek. cukor
1 ek. vaníliáscukor
csipet só

Mindezt betettem a kenyérgépbe, ami bedagasztotta és megkelesztette a tésztát, ez időben 1,5 órát jelent az én gépemen, amikor elkészült lisztezett deszkán még egyszer jól átgyúrtam, kettőbe vettem és letakarva pihentettem újabb egy órán át.
Amikor ez is letelt, egyenként kinyújtottam, amennyire csak bírtam és megtöltöttem, az elsőt diókrémmel, a másodikat mákos töltelékkel, feltekertem, mégpedig úgy, hogy a tészta két rövidebb oldalát egy-két centi mélyen visszahajtottam, rá a töltelékre és a hosszabbik oldalánál fogva felhajtogattam, mint a bejglit szokás. Ez azért szükséges, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni majd a sütéskor.
Sütőpapíros tepsibe helyeztem egymás mellé a két rudacskát, de szerintem nem szükséges a sütőpapír ebben az esetben, egyszerűen csak vajazzuk vagy olajozzuk ki a tepsit és úgy helyezzük bele, szerintem könnyebben és szebben ki tudjuk borítani majd a sülés után.
Vendégeknek mindenképpen csak kihűtve szeleteljük, akkor szebb lesz a végeredmény, hát én nem tudtam ezt kivárni, langyosan próbálkoztam, ugyanis még kicsit folyt a meleg töltelék, de viszont langyosan sokkal, eszméletlenül finomabb, úgyhogy a család előtt nem törődtem a kicsit még hígabb töltelékkel, őket sem érdekelte, mindenki boldogan nyalogatta le az ujjairól a finomságokat.
Viszont ahogy hűl, úgy lesz egyre szilárdabb a töltelék, ezért lehet később szebben, elegánsabban szelni.




Mák töltet:

15-20 dkg őrölt mák /szerintem elég a 15 dkg bőven egy rúdhoz/
10 dkg cukor
2 ek. lekvár /tetszőleges, bármilyen lehet/
2 ek. méz
2 ek. kekszmorzsa
1 dl tej
1 narancs reszelt héja
mazsola

Jól összekevertem, kicsit összemelegítettem, majd hagytam kihűlni.
Nem szabad folyósnak lennie!!!!





Dió töltet:

15-20 dkg őrölt dió  /itt is elég a 15 dkg/
10 dkg cukor
2 ek. lekvár
2 ek. méz
2 ek. kekszmorzsa
1 dl rum
1 citrom reszelt héja
mazsola

Ezt is jól összekavartam, nem melegítettem, nehogy a rum aromája eltűnjön.
Ennek is sűrűnek kell lennie!!!!












6 megjegyzés:

  1. Látszik hogy nagyon finom puha kalácsot sütöttél! Nagyon szép! Biztos a hideg idő teszi, de én is napok óta kelt tésztára ácsingózom.Az a problémám ezzel is mint sok mással amit férjuram annyira nem eszik, hogy olyan keveset nem tudok csinálni hogy 2 nap megegyük, ha nagyobbat csinálok az meg ránk szárad.Így csak sóhajtozom, de szerintem nem sokáig mert valamit úgy is kitalálok ami megoldást fog jelenteni!:-)

    VálaszTörlés
  2. Éva ha rád szárad a maradék csinálj belőle máglyarakást almával, a kifőztük februári, tehát a mostani legutolsó számában, Citromhabtól van benne egy isteni "máglyarakás tortaformában" recept, egyszerű és tényleg maradék kalács hasznosítására alkalmas.
    Nekem szerencsém van, az én férjem mindent szeret amit én is, nem válogatós, tehát nincs ilyen probléma nálunk, hogy valamit nem csinálhatok, mert nem eszi meg.
    Gondolom ez eléggé nagy probléma lehet, ha nem egyeztek ízlésben, nagyon megnehezíti a főzést,sütést:-)))))))

    VálaszTörlés
  3. Drága Anikó!
    Úgy örülök, hogy tetszett és ízlett a kalács recept!!!!
    Gyönyörű lett, és az hogy kirepedt csak még inkább bizonyítja, hogy van ott töltelék rendesen! :)
    Nálunk még van belőle (szombati sütés), mert apa csak egyszer evett, reklamált, hogy miért nem kakaós! :)
    Legközelebb úgy kell csinálnom, pedig annyi mákom van, hogy muszáj elhasználnom.
    Ma is ettem két jó mákos szeletet, annyira jólesett.
    Milyen jó, hogy ennyifélék vagyunk és mindig találunk egymásnál valami újat, amit egyébként ki sem próbálnánk.
    Köszönöm, hogy felraktad! Puszillak!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Ne kísérts! Ezek annyira gyönyörűek és látszik, hogy nagyon finomak! :-))

    VálaszTörlés
  5. Kedves Éva, a fogyasztással nálunk is hasonló a helyzet. Én darabokra vágva le szoktam fagyasztani. Aztán meg szobahőmérsékleten hagyom felengedni, amikor legközelebb kedvem szottyan rá.
    Kedves Zsanuária! Fantasztikusan néznek ki a kalácsok!

    VálaszTörlés
  6. Barbikám isteni volt, csak úgy faltuk. Jó ötlet a kakaós, olyat én is fogok, és ezentúl rendszeresen lesz különféle ízekkel, köszi és sok-sok puszi érte:-))))))


    Gionetta ha jót akarsz magatoknak, süsd meg, imádni fogjátok, nálunk ezentúl karácsonykor is ez lesz, és azzal töltöd amivel csak akarod, könnyű és nagyon finom:-))))))

    Undercover nagyon köszönöm elismerő szavaidat, örülök, hogy a képeimről átjön a kalács milyensége, hát még ha az illata, íze is érzékelhető lenne, na de akkor senki nem sütne-főzne, csupa jóllakott ember ülne a gépe előtt.
    Mégegyszer köszi:-))))))))

    VálaszTörlés