a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2013. január 6., vasárnap

Aszalt szilvaleves és gesztenyekrémtorta málnával


Még két recept az ünnepi asztalomról.



Sajnos az aszalt szilvalevesről nem tudok képet mutatni, mert mire észbe kaptam elfogyott.
De muszáj leírnom a receptet, mert nagyon finom, igazi téli, karácsonyi, ünnepi, fűszeres leves.
Érdemes elkészíteni.
Az Izőrzőknél láttam, asszem a Penyigei résznél.

Aszalt szilvaleves
2 cs. magozott aszalt szilva
10-15 dkg cukor
fahéj, szegfűszeg
1,5 l víz
2 ek.sűrű, kemény szilvalekvár
1 stampedli szilvapálinka / rummal is készíthető /
1 ek. liszt, 1 tojás, tej a habaráshoz  /vagy 1-2 ek. étk.keményítő, víz/

A szilvákat beáztattam langyosvízbe úgy fél órára, elkészítettem a habarást, a tojást simára kevertem a liszttel és fokozatosan higítottam a tejjel, sűrű palacsintatészta állagú kell legyen.
Egy fazékban felforraltam a vizet a cukorral és a fűszerekkel, majd hozzáadtam a kissé megduzzadt, lecsepegtetett szilvát, majd 1-2 percig főztem csak, mert nem akartam, hogy a szilvák szétfőttek legyenek és már rögtön habartam is.
Szerintem a tojásos-tejes habarás túl sűrűvé teszi, legközelebb keményítővel, vízzel fogom csak sűríteni. Amikor már sima krémes lett a leves még hozzáadtam a sűrű szilvalekvárt és a pálinkát is, elkevertem,
egyet forrt még és már zártam is el a tüzet.
A lekvártól és a pálinkától csak még zamatosabb lett, még jobban kiemelte a szilvaízt.
Langyosra hűlve szép üvegtálban tálaltam és tejszínhabot szervíroztam mellé.
Mindenkinek ízlett, egészen biztosan többször lesz nálunk télen és nemcsak ünnepekkor.





Ezt a tortát január 1-én készítettem, kellemes és üdítő volt a maga egyszerűségében a sok bejgli, zserbó, moszkauer után, főleg a málna frissítette nagyon.

Piskóta a szokott módon 5 tojásból,
azaz az 5 tojásfehérjét kemény habbá vertem, majd egyenként hozzákevertem az
5 tojássárgáját, felváltva az
5 ek. cukorral, majd óvatosan beleforgattam az
5 ek. lisztet, amit előzőleg összeszitáltam
fél cs. sütőporral és
2 ek. kakaóporral
amikor egynemű lett, vajazott lisztezett  / vagy sütőpapíros / tortaformába töltöttem és meleg sütőben  kb. 10 perc alatt megsütöttem. Tűpróba!
Amikor kihűlt, tetszés szerint lehet csak kettőbe vágni, ha nagyobb volt a forma és vékonyabb lett a piskóta,  vagy ügyesen háromba vágni vízszintesen, ha kisebb volt a forma és magasabb lett a piskóta.

Gesztenyekrém
1 db 25 dkg gesztenyemassza
1 dob. 25 dkg mascarpone
1 dl rum
cukor ízlés szerint
a hozzávalókat kézi mixerrel simára kevertem és megtöltöttem a lapokat, minden krémes lapot sűrűn kiraktam fagyott málnaszemekkel, majd a torta tetejét is.
Mire tálalásra került a sor, szépen felolvadtak a szemek.
A szeleteket tejszínhabbal díszítve tálaltam.


7 megjegyzés:

  1. A levesedet szívesen megkóstoltam volna, imádom az aszalt szilvát, bár még levesnek nem ettem. Ezért lettem volna rá kíváncsi. A sütidet pedig azért kóstoltam volna meg mert gesztenyés és amúgyis nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Hű, mindkettő isteni lehetett Anikó! :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi lányok, ha ajánlhatnám a szilvalevest akkor készítsétek el amíg tart tél, nem fogjátok megbánni, nagyon finom:-)))))

    VálaszTörlés
  4. A szilvát lekvár, - amit én főzök - de aszalt formában is nagyon szeretem. Fűszeres, boros, párolt aszalt szilva volt nálunk is az ünnepek alatt. De majd kipróbálom a levest is amit Te készítettél.

    VálaszTörlés
  5. Lívia finom nagyon a leves is:-))) A lekvárt én piacon veszem több üveggel, egy télen el is kopik az összes:-))))

    VálaszTörlés
  6. Nálam mindkettő nyerő. De a gesztenyetortád most külön megmozgatta a fantáziámat. Szoktam készíteni és mindig arra gondolok, hogy a gesztenyekrémem picit tömény (legalábbis számomra). Gondolkodtam is, hogy mivel lehetne lágyítani rajta... és tessék, micsoda ötletet adtál: mascarpone! Hogy ez nekem miért nem jutott eddig eszembe??? :-)))

    VálaszTörlés
  7. Gabikám van az úgy mindenkivel, hogy ragaszkodik valami bevált dologhoz, gondolom eddig vajjal keverted ki a krémet, és nem jut eszébe más, velem is előfordul de hányszor, aztán más blogokon kapok praktikusabb ötleteket, tippeket.
    Tény amióta lehet itthon mascarponét kapni az összes tortakrémet azzal keverem, mert tényleg könnyebb lesz az állaga, sőt ha szükséges még tejszínhabbal is lazítom, de a gesztenyekrémet véletlenül nem, az így éppen nagyon finom.
    Próbáld csak ki, puszi:-))))))

    VálaszTörlés