a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2013. január 13., vasárnap

Csülökpörkölt és kefíres lángos...



Mivel továbbra is hideg van, sőt megint esik a hó, sőt jósolnak -15 fokot is /bár nagyon remélem, hogy ez túlzás, már csak a fűtésszámla miatt is/, ilyenkor inkább a fajsúlyosabb ételek kerülnek az asztalomra.
Az egész család valahogy ilyeneket kíván.

Csülökpörkölt

2 db csülök, csont nélküli, felkockázva
4 db nagy vöröshagyma, kockázva
4-6 gerezd fokhagyma
1 db hegyes erős paprika vagy 1-2 tk. erős pista
1-2 ek. zsír, pirospaprika
só, bors, őrölt kömény

A szokott módon pörköltet készítettem, jó sok vöröshagymával, mert attól lesz sűrű szaftja, jó erősen fűszereztem és két órai csendes rotyogtatás után vajpuhaként tálaltam főtt krumplival és hordós savanyúsággal.
Csodás étel.





Kefíres lángos
Előnye, hogy gyors, hogy olajozott tálban/edényben lefedve a hűtőben egy hétig eláll, ilyenkor célszerű a tészta tetejét is vékonyan olajozni, tehát előre össze lehet állítani mondjuk egy várható vendégségre készülve.
Millió elkészítési módja van, a tej-tejföl-kefír-joghurt-tojás-főtt krumpli összetételek és arányok keverednek az interneten fellelhető receptekben, ugyanis ezekkel mind össze lehet dolgozni, de bármelyikkel is dagasztjuk be, kivétel nélkül mind finom és nem ismerek embert aki ne szeretné, még a "piaci lángost" vagy "strandos lángost" is, sőt azt igazán, amibe pedig szinte semmi nincs, viszont vékony és ropogós, ez viszont már nyújtási technika.


Hozzávalók:
3 dl kefír
1 dl tej langyos
2 tojás
1 ek. só
1 tk. cukor
50 dkg liszt
1 tasak instant élesztőpor

Ezt mind beleteszem a dagasztógépbe ami szépen összeállítja és megkeleszti nekem az egészet.

-Akinek nincs gépe és maga dagasztja be a tésztát a hozzávalókból, amikor már elválik a táltól és a kéztől és már nem ragad, na akkor kész a dagasztás, letakarva, meleg helyen 1-1,5 órán keresztül keleszteni kell, ill. addig amíg a duplájára nem nő a tészta. Lisztes deszkán vékonyra kell nyújtani, fánkszaggatóval vagy egy bögrével kiszaggatni, olajat forrósítani, majd mindegyiket egyenként tenyér nagyságúra széthúzogatni és a forró olajba téve pirosra sütni mindkét oldalát.-

Majd lisztezett deszkára kinyújtom, kézzel kihúzogatom, a fánkszaggatómmal, vagy egy teásbögrével kiszaggatom és letakarva még pihentetem egy kicsit,  addig 1-2 gerezd fokhagymát áttörök egy nagy pohár tejfölbe, jól kikavarom, sózom, és rengeteg sajtot reszelek.
Olajat forrósítok és a tésztadarabokat bő tenyér nagyságra kihúzogatva, mindkét oldalán aranybarnára sütöm.
Bőven tejfölözve, sózva, sajtozva azonnal tálalom a nyakamba lihegő éhes, siserehadnak.

Eddigi konyhai pályafutásom alatt mindössze egyszer fordult elő, hogy maradék lángostésztát a hűtőbe raktam másnapig, de akkor 1kg lisztet gyúrtam be.
Különben nálunk az még soha nem történt meg, hogy maradt volna akár egy morzsa is.
Jóétvágyú családom van.



5 megjegyzés:

  1. Hét igen, mi is így vagyunk, hogy az ünnepek utáni napokban nagyon elegem volt fizikailag is meg az ételeket illetően is mindenből. Írtam is, hogy grízes tésztát ettünk a saját házi baracklekvárommal, már az új év első napján a lencseleves után, pedig volt hús is. De már nálunk is jöhet újra a laktatóbb, a téli időjárásnak megfelelő étrend. A csülök is, meg a lángos is finom lehetett.

    VálaszTörlés
  2. Na,hozzád is beültem volna ebédre! Kb. 20 éve,még amikor albérletbe laktunk,a házinéni főzött mindig, azóta sem ettem, mert én szívesen enném de a fiúk sajnos nem :(

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de sok finomság! A lángost nagyon szeretem, most is jól jönne! :-))

    VálaszTörlés
  4. Nálunk ma -14 volt, jelenelg -17:) Nem ettem még sosem csülökpörköltet, nem tudom miért, valahogy mindig máshogy készült, de nagyon jól néz ki, isteni lehet:)A lángosról inkább ne is beszéljünk, most legalább 2-3 darabot benyomnék, nayukám készítette mindig ezt a kefírest:)

    VálaszTörlés
  5. Lányok igen, ebben a cudar időben megint itt tartunk, jöhetnek a nehéz ételek. Esik a hó, süvít a szél.
    Nálunk sincs sűrűn csülökpöri, tudjátok miért, mert nehéz a bőrt a hússal együtt felkockázni szerencsére, mert különben gyakrabban lenne, mert nagyon szeretjük, a lángosról nem is beszélve, a gyerekem hetek óta könyörög érte, muszáj volt már összedobni:-)))))))

    VálaszTörlés