a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2014. május 11., vasárnap

Csülök rozmaringosan, pácolva majd jó fűszeresen ropogósra sütve... öntött saláta a nagy kedvencem...


De előtte húsleves készült csirkeaprólékból, lúdgégetésztával és sok-sok zöldséggel.






Csülök rozmaringosan, pácolva és fűszeresen ropogósra sütve
Még a hidegben vettem ezt a szép csülköt, hogy valamire, valamikor, majd jó lesz.
Hetek óta farkasszemet néztem vele a fagyasztóban, hogy meg kéne csinálni, de hogy, mikor, és mit készítsek belőle és ekkor szembejön velem Adél receptje a neten, nosza tegnap neki is ugrottam, mert páclét kell készíteni hozzá, 1 éjt ebben kell a hűtőben töltenie stb. stb. 
Nos mára ez lett az ebéd második fogása, és valami csodálatosan finom lett.
Adél nagyon köszönöm az ötletet és a receptet.


Páclé:
Egy nagy fazékba töltöttem 2-3 l vizet, majd az alábbi fűszerekkel együtt felforraltam, hagytam kihűlni, majd beletettem a megtisztított nyers csülköt és ment a hűtőbe 1 éjre pácolódni.

egy maréknyi szemes bors
5-6 gerezd duci fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma aminek csak a legfelső héját vettem le a többi maradt
4-6 babérlevél
1 ek. erős paprikakrém
3 ek. 
1 egész tasak szárított rozmaring
1 cs. friss zellerzöld

Ma, azaz másnap ebben a páclében felforraltam és lassú tűzön puhára főztem kb. 2 óra alatt.
Közben krumplit főztem hajában, majd pucolva negyedelve elterítettem a sütőtepsiben, erre helyeztem az óvatosan kivett csülköt, bőrét éles késsel kockáztam és az alábbi kencével kentem még meg.

Kence:
2-3 ek. olaj
1 ek. paprikakrém /lehet csípős is/
3-4 gerezd áttört fokhagyma
1 tasak szárított rozmaring

Ezeket jól összekevertem és belemasszíroztam a csülök bőrébe és közé, ahová csak tudtam.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt sült ropogósra, persze közben forgattam, hogy minden oldala tényleg ropogós legyen.
Hát az lett, mennyei íze lett, degeszre ettük magunkat, alig tudom ezt a bejegyzést is megtenni, annyira jól vagyok lakva.
Holnap reggelig nem eszem semmit már.





Nagyon-nagy kedvencem az Öntött saláta.
Imádom és most itt a saláta dömping, lehet készíteni.



Persze készítettem  ecetes-cukros lében is fejes salátát, egyeseknek, akik nem nagyon osztják rajongásomat az öntött saláta iránt, mert nem tudják mi a jó, de ez már legyen az ő bajuk....




3 megjegyzés:

  1. A levesed megkívántam, nem beszélve a csülökről... A salátát pedig ki fogom próbálni, még nem ettem így... Nagyon kíváncsi vagyok rá.

    VálaszTörlés
  2. Krisztina nekünk nagyon ízlett minden, próbáld te is, az öntött saláta egy kicsit megosztó, sokan nem szeretik így egy kicsit szottyosan, én viszont nagyon:-))))

    Adél köszönjük, nagyon fincsi volt, a páclét nem volt szívem kiönteni annyira finom íze volt, hogy mára húsos lucskos káposztát főztem belőle, Adél ne tudd meg, mennyire finom, ízes lett ettől a jó fűszeres létől, amibe belefőtt ugye a csülök is:-)))) Csúcs volt a kaja mind a két napon:-)))))

    VálaszTörlés