a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. július 13., vasárnap

Lasagne spenótos besameles... most vegán



Majdnem mindenki a paradicsomos-darálthúsos variációt szereti, jó olykor én is megeszem, de amikor spenótszezon van, meg, ha nincs / ugyanis fagyasztottból is kitűnő készíthető, akár levelesen-akár pépesen fagyasztották /,  akkor is.
Azért a friss parajlevélnek nincs párja, és én spenótőrült vagyok.
Nagyon szeretem.
A spenót akárhány változatát, mind jöhet. Készítem is, jól látható a receptek címszó alatt.
Aki szintén szereti, meg hogy jó fokhagymás, és jó besameles, no meg rengeteg sajtos, az nem fog csalódni.
Ja és vega. Néha kell, meg külön jó egy kicsit mellőzni a húst.
Hússal egyébként ugyanígy készül, csak akkor ott az előre megpárolt/összesütött fűszeres darálthúst is hozzákeverem a spenótos besamelhez.


Szombat reggel budapesti felruccanáson voltam, ahol is többek között a culinarisban is vásároltam, füstölt pirospaprikát, kókusztejet, hollandi mártást, és ott vettem két doboz bébispenótot is, harsogóan friss volt, a megfelelő tisztítás, szárazás után vajon, sok-sok apróra vágott fokhagymagerezd társaságában összepároltam.


Egy másik lábasban elkészítettem a besamelt, azaz
10 dkg vajat
10 dkg liszttel összepirítottam és felengedtem annyi
tejjel, hogy kellemesen sűrű, krémes állagot kapjak
sóztam, borsoztam majd még hozzáadtam két maroknyi
sajtot reszelve, ami természetesen bármilyen sajt lehet, ki mit szeret, és főleg mi van otthon, az egyszerű trappistán át az olasz sajtokig - amik, elismerem jócskán megnövelik az élvezeti értéket, csak nem mindenkinek van rá megfizethetősége és az itthoni sajtokkal is finom az étel - sőt akár lehet keverni füstölt sajtokkal is. Nem ront rajta.
A kész besamelhez kevertem a fokhagymás spenótot is, egyneművé a kettőt.


... tepsibe rétegeztem úgy, hogy először mindig egy merőkanálnyi szószt terítek az aljára, majd erre helyezem a nyers tésztalapokat - mindig készen vettet használok, holott biztos finomabb lenne frissen gyúrttal, majd egyszer... ha nagyon unatkozom... de ilyen nem szokott lenni... és a késszel olyan, de olyan kényelmes és gyors.... -
na szóval a kész nyers lapokat a szószra helyezem, szépen egymás mellé, ha maradna keskenyebb hely a tepsi végén, akkor ketté török nemes egyszerűséggel egy lapot és azzal fejezem be, erre megint szósz jön, annyi, hogy fedje a tésztalapokat, ne látszódjanak ki.
Nem kell tartani attól, hogy a tészta nem fő át, mert finom puha lesz a végére.
... és így rétegezem addig, míg tart a hozzávalókból, a tetejére mindig szósz kerüljön !!!
Végül lezárásképpen erre jön a rengeteg reszelt sajt, nem szabad sajnálni, mert amikor megsül....
frissen, forrón, a ropogósra sült sajttal a tetején, alatta az olvadt szószos tészta... hát az fenomenális.
180 fokos sütőben, alsó-felsőn szoktam sütni kb. 30 percig, addigra lesz a teteje csodás színű és az étel tökéletes.
Vigyázni kell a hirtelen nekiugrással, mert tűzforró, már többször szétégettem a számat.
Oda kell készíteni egy pohár hideg vizet, az sokat tud segíteni az első falatoknál :-))))
Imádom.
Nem is tudom hány kockával ettem, sokkal.





 




4 megjegyzés:

  1. A spenótot én is imádom. Amikor volt kertünk én az újzelendi spenótot termesztettem, ami úgy nő mint egy polip karjai, a földön szétterülve, soha nem magzik föl, elszórja a magját és ott telelhet, tavasszal kikel. Nagyon jófajta. Rengeteg spenótom volt, orba-szájba készítettem. Most is a múlt héten volt spenót főzelék nálunk jó fokhagymásan. De amit most készítettél az is finom lehet. És ahogy Te előadod, hogy milyen finom, és hogyan ettél, hát az fantasztikus. A leírásod nagyon szemléletes.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Lívia, tudod én csak leírom ahogy történnek a dolgok és persze szeretek nagyon enni, jókat enni, majd emailben küldök egy fényképet magamról, na akkor tudni fogod, hogy nem véletlenül.
    Hogy milyen az újzélandi spenót nem tudom, soha nem láttam, ha netán mégis, akkor fogalmam nem volt, hogy az, tudod én csak a zöldségesnél látom a zöldségeket, hiába van nagy kertünk nem értünk a veteményezéshez, így meg sem próbáljuk, gyümölcsfánk is összesen 3 db van, alma, sárgabarack, szilva, ősszel ültettünk még kettő vagy 4 husángot, remélem lesz belőlük valami, 2 meggy és talán 2 birsalma, de lehet, hogy a birs csak egy, nem is tudom :-)))))

    VálaszTörlés
  3. Megkaptam a fotókat, igen látszik, hogy szeretsz jókat enni, de ne aggasszon ha egészségileg nem okoz problémát.
    Az újzelandi spenót ugyan olyan levelű és ízű mint a többi spenót, és biztos, hogy már találkozhattál vele piaci árusoknál csak mivel nem ismered ez a fajtát, így nem foglalkoztatott. Vetni, palántázni kell és amikor megnő leszedni a leveleit. Nekünk is volt gyümölcsfánk cseresznye, meggy, sárgabarack hatalmas nagy fa 200 kg is volt rajta, őszibarack, naspolya, alma, dió - olyat vettünk ami 3 év alatt termőre fordult - de volt bogyós gyümölcsünk is szeder, egres (törzses), ribizli, málna, szamóca, és szőlőnk, nem sok, de több fajta, és 60-80 liter borunk mindig lett a kis szüretelésünk után. Én nagyon szerettem foglalkozni a veteményessel és az egész kerttel. Nagyon értettem ahhoz, hogy melyikkel mit kell csinálni. De volt sok dísznövényünk virágunk is, az utcán járó emberek megálltak csodálni, volt aki bekérte magát, és fényképezett, meg körülnézett, mert olyan volt mint egy botanikus kert. Mondtam sokszor a férjemnek, - persze csak vicceltem - hogy ki kéne nyitni magánkertként, hogy nézze aki akarja.

    VálaszTörlés
  4. Én is nagy spenótos vagyok. Mindenben meg tudnám enni. De így még nem kóstoltam. nagyon finomságos lehet!

    VálaszTörlés