a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. augusztus 19., kedd

Itt a szilvaszezon.... naná, hogy szilvásgombóc készült...

... de most prézlisen... bár mindenhogyan imádjuk... cukros mákba forgatva is...

Az első kép a netről van, de az összes többi saját felvétel.


 ... besztercei kékszilva... nekem a legzamatosabb szilvafajta, nagyon szeretem /no jó, még az olasz kék se utolsó, ami olyan óriási szeműre nő, Nagyikáméknak volt/, szóval egy fánk van összesen, öreg fa, minden évben aggódva figyelem lesz-e termése, tavaly a nagy hőségben idő előtt eldobta az összeset, ami egyébként is kevés lett volna, idén féltem, hogy a rengeteg eső miatt nem lesz, de lett hála az égnek, nagyon finom, tömött húsú, zamatos ízű, nem túl nagyméretű gyümölcsöt terem... a nagyját mosva, leszárítva, kimagozva, fagylaltos dobozokba halmozva lefagyasztom, télen is kell a jó forró, rumos, fahéjas szilvaleveshez, szilvás pitéhez, piskótához, szilvás réteshez...


... itt már magozva a gombóchoz...




Szilvásgombóc készítési módja  tökéletesen megegyezik a barackos gombócéval, vagy a nudli tésztájával melynek leírását megtaláljátok oldalt lent, a Receptjeim között... mindegyik krumplis tésztából készül....
de a kezdő háziasszonyok miatt leírom ide is...

Szilvásgombóc
kb. 1 kg krumpli hajában megfőzve és még melegen áttörve, kihűtve
1-2 púpos ek. zsír
jó csipet só
liszt amennyit felvesz, jó hozzá a finom és a rétesliszt is

/1 tojás csak kezdőknek, vagy aki fél, hogy nem áll össze a tésztája, én már soha nem teszek hozzá/

őrölt fahéj
cukor

zsemlemorzsa, jó sok
vaj/olaj/zsír, ez is mindegy, ki mivel szereti, mi van otthon

Tehát a krumplit sós vízben puhára főzöm, azonnal hámozom és még forrón egy tálban áttöröm, majd hagyom teljesen kihűlni.
Azért nem jó még langyosan sem hozzákezdeni, mert szalonnás lehet a tészta.
Addig míg fő a krumpli halvány barnára pirítom a zsemlemorzsát
Tehát amikor kihűlt az áttört főtt krumpli, jól megsózom, hozzáadom a zsírt, majd részletekben a lisztet, ahogy gyúrom össze érzem a kezemmel, hogy még kell-e hozzá, akkor szórom óvatosan, akkor jó amikor teljesen összeállt és nincs morzsálódás már, kellemesen puha és zsíros tapintású.
Ha vékonyra nyújtom akkor egy pohárral vagy fánkszaggatóval köröket szaggatok és úgy töltöm meg. Szerintem ez a magoldás a gyorsabb, Ennek ellenére most kivételesen nem nyújtottam ki, hanem kettőbe vettem a tésztát, mindegyikből egy-egy duci henger alakot görgettem, az egyiket félretettem, a másikat meg felszeleteltem, ahogy a képen is látható, majd minden szeletet a tenyeremmel szétnyomkodtam laposra, mindegyikre egy egész, de kimagozott szilvaszem került, amibe a mag helyére egy mokkáskanál cukor/vagy egy kockacukor, majd egy mokkáskanál őrölt fahéj került, majd szépen összelapogattam a tésztaszéleket és a két tenyerem között gömbölyűre görgettem.
Ne maradjon nyílás sehol, azokat mindenképp be kell csippenteni, nyomkodni, nehogy már főzés közben kifolyjon az a finom cukros-fahéjas-szilvás lé, amitől olyan finom édes, szaftos lesz az egész.
A gombócokat tálcára sorakoztatom.
A másik hengerrel ugyanez történik, csak kb. a feléből már nudlit is formázok.
Ekkor a kilapított darabokat ujjnyi csíkokra vágom, majd kis darabokra metélem, majd egy kis sodorintás után - amit lisztes kézzel követek el - teszem tálcára az összeset.
Közben odatettem egy nagy lábas sós vizet forrni, hogy könnyedén, nagyjából tízesével ki tudjam főzni a gombócokat.
Amikor felforrt a víz óvatosan beleeresztem a tíz darabot, újraforrásnál takarékra veszem és az edényt már csak rázogatva mozgatom olykor, amikor feljönnek mind a felszínre még hagyom 1-2 percig fődögélni, majd egyenként szűrővel kiemelem, a prézlibe forgatom, majd egy nagy tálba kerülnek egymás mellé és egymásra óvatosan, szét ne essenek, mert lágyak és puhák ám - tálalásig.
Amikor minden gombóc már elkészült akkor jönnek a nudlik a forró vízbe, amikor már mind a felszínen van, leszűröm és szintén egy másik nagy tálba kerülnek, ahol átforgatom egy kevés zsírral, ne tapadjanak össze, jelen esetben cukros mákkal lettek meghintve, átforgatva, de most csak a nudlik.
Muszáj kedveznem a családomnak egy kis mákos nudlival, annyira mákosak, hogy őrület, ha rajtuk múlik mindig mákosan ennénk a gombócokat is, de néha önhatalmúlag prézlisen készítem, mert én meg így szeretem a legjobban, persze ők sem vetik meg így sem.
Porcukorral meghintve tálalom, aki akar rakhat magának hozzá akármilyen lekvárt is.



... csodás finom lett, ugye mondanom sem kell...



... na és itt egy régebbi kép a cukros-mákos szilvásgombócomról...


... és itt még fő a nudli...


... és itt már a cukros mákban...


7 megjegyzés:

  1. Imádjuk! Ugyanígy készítem én is (egyelőre még én is bele szoktam tenni az 1 tojást, de Anyukám mondta, hogy akár ki is hagyhatnám). Az idén már többször készítettem, mert tényleg nagy kedvenc nálunk. Rengeteg szilvafa van a kertünkbe, annyi mindig érik, hogy temérdek sütit és gombócot lehet ilyenkor készíteni + szilvalekvárt.
    Kellemes pihenést kívánok mára!

    VálaszTörlés
  2. Nekünk csak ez az egy fa van eddig még, tavaly ültettünk újabb csemetét, mert félek hogy ezzel az öreg fával lesz valami, annyira finom ez a fajta szilva, nagyon szeretem, bár lekvárt én nem főzök ebből, azt készen veszem, Szatmárból hozzák azt az igazi kemény szilvalekvárt, amit üstben főznek 24 órán keresztül cukor nélkül, én olyat soha nem tudnék előállítani, valami csodafinom.
    Ezt a szilvát megesszük, sütikbe, rétesekbe sütöm, szóval így is elfogy, ja és rengeteget lefagyasztok télre.

    Nektek is jó pihenést, nekem nem nagyon lesz, mert holnap van a férjem szülinapja, nagy vendégeskedések lesznek, rengeteg dolgom lesz:-))))

    VálaszTörlés
  3. A gombóc nálunk is jöhet minden mennyiségben. Szeretjük a szilvásat, barackosat a szezonjában, de lekvár formában is beletéve. Mákba forgatva én is készítem van is a blogomban. Én búzadarába forgatom a prézlit nem szeretem.
    Nagyon guszta lett a gombócod, nem csoda, hogy hamar befaljátok.
    A férjednek boldog szülinapot, jó egészséget kívánok, hogy még sokáig ünnepeljétek.Neked pedig erőt kívánok a sok dologhoz ami vár rád.

    VálaszTörlés
  4. Mi is imádjuk, igaz én még csak lekvárral készítettem.Gombóconként nem túl sok egy mokkáskanál fahéj?

    VálaszTörlés
  5. Meg van mi lesz a vacsora... Imádom. Még van pár szilva a fán...Pont így szoktam és is főzni, hogy hagyok kicsit mákos nudlinak... :o))

    VálaszTörlés
  6. Márta Antal én szemre szórom a fahéjat, mellesleg szeretem, ha jó cukros fahéjas a lé, ami kibuggyan a gombócból evésnél, mindig mokkáskanállal szórom, hol többet, hol kevesebbet, végül is ez ízlés kérdése :-))))

    Krisztina :-))))

    VálaszTörlés