a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2015. május 1., péntek

Éljen május 1... és itt egy finom ebéd mára...

Végre, végre itt a május... szerintem a legszebb hónap az összes közül... őrülten nyílik és zöldül minden... csupa illat /emlékeim szerint legalábbis, mert manapság sajna az allergiám miatt ebből semmit nem érzek, de attól még illatos hónap/... már kellemes az időjárás... még nincs a nagy hőség...
Szóval az ember lelke is megújul a természettel együtt... valahogy vidámabbak, bizakodóbbak vagyunk, nem?
Ma egy nagyon finom ebédet hoztam, gyorsan elkészül és mehetünk is ki a szabadba...
én persze módjával, begyógyszerezve és orrcseppel felszerelkezve, a szememből így is folyik a könny, pedig nem vagyok szomorú... csak egy kicsit ettől az állapottól.
Nem érdekes, hogy a büdös, benzingőzös fővárosban semmi bajom nem volt, holott ott is csodaszép zöld park mellett laktam, leköltöztem ide, a jó és tiszta levegőjű kertes házba és itt eldurrant az allergia.
C'est la vie /ilyen az élet/


Bakonyi sertésszűz nokedlival...


2 db sertésszűz /ha többen vagyunk, mint 4 fő, akkor kell 2-3 darab is !/
zsír vagy olaj
1-2 vöröshagyma
30 dkg gomba / nagyobb létszámnál 50 dkg /
só, bors, kevés pirospaprika
1-2 ek. liszt
2-3 dl tejszín / vagy tejföl

nokedli: 
ahány fő annyiszor 10 dkg liszt
és annyiszor 1 tojás

pici víz




A szűzcsíkot tisztítás után kétujjnyi darabokra vágom, majd egy kellő méretű lábasban egy-két ek. zsiradékon minden oldalát rozsdásra pirítom - ha sok a hús akkor több részletben - majd szűrőkanállal tálra veszem, félreteszem.
A visszamaradt zsiradékon megdinsztelem a felkockázott vöröshagymát, hozzáadom a szeletekre aprított gombát, sózom, borsozom és meghintem egy gondolatnyi pirospaprikával, csak a színe miatt kell, mert ez az étel alapjáraton nem paprikás.
Visszateszem a hússzeleteket, ha szükséges pici vizet öntök még rá és összepárolom.
Ez igazán nem sok idő, mert a hús is és a gomba is hamar puha lesz, zsírjára sütöm, meghintem kevés liszttel, ezzel is összepirítom és felöntöm a tejszínnel/ vagy a tejföllel, vagy mindkettővel, és ha szükséges, mert esetleg túl sűrű akkor pici forró vízzel kellemes, krémes állagúra igazítom. összerottyantom és kész.


Egy nagy fazékban, még a főzés kezdetén odateszek vizet forrni, ha felforrt bőven sózom és csak ekkor keverem be a nokedlitésztát, nem jó, ha állnia kell, szerintem, így mindig a legvégén készítem.
Egy tálba öntöm a kellő mennyiségű lisztet, nagyon megsózom, beleütöm a tojásokat és csak úgy nagyjából keverem össze, ha szükséges kevés vizet adok hozzá, de csak úgy rusztikusra hagyom.
Végül beleszaggatom a forrásban lévő sós vízbe, átkeverem, ha feljött a tetejére és újra felforrt akkor kész is, azonnal leszűröm. Még előtte odakészítek egy nagy tálat, amibe teszek egy ek. zsírt és erre borítom a leszűrt nokedlit, óvatosan elkeverem.
Szerintem minden kifőtt tészta, így a nokedli is akkor a legfinomabb, ha leszűrés után nem öblítem, hanem zsírral forgatom össze, ha kifőtt tésztát édesre, azaz mákosra vagy diósra stb. fogjuk elkészíteni akkor is.

Lehet tálalni.



1 megjegyzés:

  1. Valóban a legszebb hónap a május, én is imádom, bár most nagyon borús itt nálunk, és szemerkél az eső. Tudom, hogy a májusi eső aranyat ér, és nagyon kellene,mert elég régen volt, de az lenne az igazi, hogy utána kisüt a nap, és tényleg virul minden. De ez nem rendelésre megy...
    Nagyon guszta és biztos finom is ez az ételed, mi is szeretjük.Gomba, nokedli, sertésszűz ezek kedvenc alapanyagaim.

    VálaszTörlés