a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2015. május 9., szombat

Rántott tengeri hal... és Húsgombócok zelleres paradicsomszószban...


Kétféle könnyű ebéd, finomak, szeretjük.


Rántott tengeri hal tartárral és fűszeres rizzsel
1 cs. fagyasztott tengeri hal
liszt, tojás, prézli, olaj
2 dl tejföl, 3-4 ek. majonéz
só, bors
rizs, újhagyma, paprikakrém

A halat hagyom felolvadni, majd papírtörlővel teljesen szárazra itatom, darabolom, és jól besózom.
Közben egy nyeles lábaskában kevés olajon megfuttatom a rizst meg a felkarikázott újhagymát, felöntöm dupla mennyiségű vízzel, keverek hozzá 1 tk. paprikakrémet, sózom, borsozom és forrás után elzárom, konyharuhával letakarva félreteszem.
Egy tálkában kikeverem a majonézt és a tejfölt, kóstolgatva sózom és borsozom megfelelő állagúra.
Ha fentiekkel kész vagyok előkészítem a panírozáshoz valókat, a serpenyőt felforrósítom és utána öntök bele kevés olajat, nekiállok a panírozásnak, mindezt gyorsan, mert ahogy be van panírozva a hal, azonnal sütöm is piros ropogósra, nagyon gyorsan kész van.



Húsgombócok zelleres paradicsomszószban
1/2 kg darálthús
1 közepes vöröshagyma nagyon apróra
1 tojás
2 maroknyi rizs
1 ek. pirospaprika
só, bors
1 darab zsenge zeller kis kockákra és a zöldje
1 l paradicsomlé
liszt, olaj
só, cukor

Pont úgy készül, mint a töltött paprika, csak most nem töltöm be, nincs paprika.
Bekeverem a gombócnak valót egy tálban, kóstolgatom, hogy jóízű legyen, gombócozom és egy megfelelő méretű lábasba helyezem, felöntöm vízzel és a paradicsomlével, jó bőven lepje el, hogy majd sok mártás legyen hozzá, megy bele a sok kis zellerkocka és a zöldje is egy csokorban /ezt a főzés végén eltávolítom magamnak, én ugyanis szeretem megenni/ sózom és puhára főzöm, a legvégén pedig egy világos rántással besűrítem szószos állagúvá.
A zellertől kap egy nagyon finom aromát az íze, a kis zellerkockák meg szinte észrevétlenül beleolvadnak a mártásba.
Utoljára keverek hozzá cukrot is, nem sokat, csak annyit, hogy épp, hogy édeskés legyen, mert mi így szeretjük szinte az összes paradicsomos ételt.
Lehet hozzá sóba-vízbe főtt krumpli tálalni, úgy kiadósabb, de mi anélkül is szeretjük.


2 megjegyzés:

  1. Finom kis ételek, mind jöhetne. Húsgombóc paradicsomszósz, hal tartár nagyon szeretjük. Persze én is készítek hasonlókat, de az még várat magára.

    VálaszTörlés
  2. Néha már nem is tudom mit kéne főznöm, bár most jönnek a tavasz végi nyár eleji finomságok igazán.

    VálaszTörlés