a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 12 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 8 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 9 éves

Keresés ebben a blogban

2015. július 9., csütörtök

A nokedli készítés fortélyai...Nokedli...  
- ahány főre készítjük annyiszor 10 dkg liszt, ami lehet csak finomlisztből, lehet fele-fele, finom és réteslisztből, de lehet csak réteslisztből is.
- ha puha nokedlit szeretnénk akkor csak 1 tojást adjunk hozzá, sót és annyi hideg vizet, hogy gyors összekavarással összeálljon egyneművé.
- ha kemény nokedlit szeretnénk akkor személyenként 1 tojást és sót adunk csak, vizet egyáltalán nem, vagy csak pár cseppet, ha nem venné fel a tojás az összes lisztet, ez ugye függ a tojások méretétől is.

FONTOS:
- a nokedli tésztát mindig frissen, a tálalást megelőzően keverjük be és főzzük ki, soha ne álljon órákig előtte összekeverve és soha nem szabad sokáig és nagyon simára kikeverni, mert kellemetlenül nyúlós, ragacsos állagú lesz, hanem ahogy összeállt nagyjából, már kész, lehet szaggatni, addigra a sós víz forrásban legyen.
- mindig nagyon bő, nagyon sok, forrásban lévő sós vízbe szaggassuk, majd ha újból felforrt és feljött a víz felszínére akkor szűrővel kiemelni...
- ha köretnek, pörköltekhez, paprikásokhoz, tokányokhoz, tejfölös vagy egyéb szószos húsokhoz szánjuk, akkor egy nagy tálba, 1 evőkanálnyi zsírra szedjük ki, majd keverjük össze.
Fölösleges öblíteni.
- ha főételnek tojásos, túrós-szalonnapörcös, juhtúrós vagy somogyi galuskához, akkor a sima forró vagy szalonnapörcös zsiradékba vagy a pirított hagymához szedjük, szintén öblítés nélkül és úgy dolgozunk tovább.

- a nokedli mérete: szerintem teljesen mindegy, illetve egyéni ízlés kérdése.
- én például az apró nokedlit szeretem mindenhez, ehhez lehet kapni piacokon kis formájú fém szaggatót, fém vagy fa lapáttal kb. 500.-Ft-os árban.
- de lehet kapni nagy méretű, nyeles, kerek alakú, serpenyőhöz hasonlító fém vagy zománcos szaggatót, aminek nagy lyukai vannak, és azzal kiszaggatni.
- de lehet kis nyeles fadeszkáról is késsel és kézzel beleszaggatni a forró vízbe, tetszőleges nagyságban.
Itt mutatom, amikor így deszkáról késsel szaggattam a nagyméretűre tervezett nokedlit, nagyon finom volt marhapörkölthöz.


2 megjegyzés:

  1. A kedvenc köretünk, de tojásos nokedliként is jöhet. Kettőnknek én mélytányérból kiskanállal szaggatom, és az apró nokedlit szeretjük. A férjem minden alkalommal dicséri, hogy milyen aprókat készítek.

    VálaszTörlés
  2. Hát nekünk is, amihez csak passzol, de főételként is többféleképpen, nemcsak tojásosként.

    VálaszTörlés