a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2016. január 28., csütörtök

A lajoskomáromiak káposztája...



Az én családom él-hal mindenféle káposztás ételért, nem is tudom hányféle variációban főztem már, rengetegben, és akkor itt a következő is :

Ízőrzők Lajoskomáromi székelykáposztája

Gondoltam elkészítem, ahány ház annyi káposzta, sőt ahány országrész, város vagy falu, annyiféle káposzta, ilyen formában még nem főztem káposztát, de így is lehet, jó tejfölösen nagyon finom volt, friss puha kenyérrel ettük.
Legközelebb egy jó nagy csokor apróra vágott friss kaprot egészen biztosan teszek hozzá, szerintem úgy még jobb lenne.


Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna, kis kockákra vágva
2 db vöröshagyma kis kockákra
1 kg sertéslapocka szintén kockákra darabolva
pirospaprika, só, bors
babérlevél, őrölt kömény
1 kg savanyúkáposzta
2-4 gerezd fokhagyma
1 ek. sertészsír
1 ek. liszt

A szalonnát zsírjára sütöttem, a pörcöket kivettem /főzés közben szépen megeszegettem puha kenyérbélfalatokban/, majd a zsíron megdinszteltem a hagymát, beleforgattam a húst, kicsit összepirítottam, meghintettem pirospaprikával és felöntöttem annyi vízzel ami bőven ellepte, ment hozzá az összes fűszer, só, kömény, bors, babér, felforraltam majd takarékon félpuhára főztem, ezek után tettem hozzá a savanyúkáposztát, amit én soha ki nem mosok, ki nem csavarok, tehát azonmód savanyúan a levével együtt no meg a fokhagymagerezdeket is lapkákra vágva és felöntöttem egy kevés vízzel, majd még egy órán át főztem az egészet.

- Itt most nálam egy kis csavar történt a nagyobbik lányom kérésére, 30-40 dkg darálthúsból a szokott módon rizses/hagymás/fűszeres töltelékgombócokat is készítettem, ezek a káposztával együtt kerültek bele a fazékba.
Ez nincs az eredeti receptben !!!

Amikor letelt a főzési idő rántást készítettem zsírral és liszttel, majd besűrítettem vele a káposztát, még összeforraltam az egészet és kész is volt.
Sok-sok tejföllel, friss puha kenyérrel tálaltam.
Finom lett, szóval ez a "lajoskomáromi káposzta".



6 megjegyzés:

  1. Eddig még nem hallottam a lajoskomáromi káposztáról, de nem tűnik rossznak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is csak múlt vasárnap óta, amikor is láttam az Ízőrzőkben :-) Finom !!!

      Törlés
    2. Ezt én sem ismerem , ki kell próbálnom , nagyon igéretesnek tűnik , ez csak finom lehet !

      Törlés
    3. Csak bátran, meglátod finom :-)

      Törlés
  2. Ha csak gombóccal akarom, akkor a hagyma után máris mehet a káposzta és a gombóc ugye?

    VálaszTörlés
  3. Csipike az eredeti receptben nincs gombóc !!!! csak a felkockázott sertéshús, ami lehet lapocka vagy comb !!! Ha a sertéshús mellé akarsz betenni gombócokat, akkor kell beletenni amikor a pörkölt már félpuha, a gombócokat akkor tedd bele rétegezve a savanyúkáposztával, ha kell még önts hozzá kevés vizet és főzd még egy órányit majd rántsd be. Ha csak gombócos káposztát akarsz, akkor hagymát dinsztelsz, meghinted pirospaprikával, elkevered, félrehúzod a tűzről, beleteszed a káposzta felét szépen elterítve egyenletesen, erre jönnek a gombócok szépen egymás mellé, ekkor szórhatsz ide pár darab babérlevelet, szemes borsot, fokhagymalapkákat, kaprot, majd beteríted a káposzta maradék felével, a káposzta tetejére szeletelhetsz még 1 db vöröshagymát is, és felöntöd annyi vízzel ami épp ellepi, visszateszed a tűzre, felforralod majd takarékra veszed és így főzöd 1,5 órát, majd elkészíted a rántást és óvatosan, hogy a gombócok szét ne menjenek belekavarod, még egy rottyantás és kész. Akárhogy is készíted tálaláskor sok tejföllel és friss puha kenyérrel az igazi finom :-) Jó étvágyat hozzá, bármelyik variációt is választod :-)

    VálaszTörlés