a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 10 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 6 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 7 éves

Keresés ebben a blogban

2016. április 3., vasárnap

Vadas-szósz sonkás zsömlegombóccal... hús nélkül



Lehetne ez is a húsvéti sonkamaradék újrahasznosítása is, mert hogy az !!!
De egy önálló étel is, Máginál láttam meg főzelékfeltétként, ragyogó ötlet a spenóthoz, sóskához...
Egyébként is szeretem a zsömlegombócot szószos ételekhez, de mint levesbetétet is, kisebb formátumban készítve, tejszínes-zöldséges ragulevesekben is. Csak eddig mindig simán, hagyományos módon készült.
Most is a vadas lebegett a lelki szemem előtt, de nincs itthon marhahús és nem is volt kedvem elmenni csak emiatt a henteshez, így hús nélkül készítettem el a vadas-szószt hozzá.
Csodás ebédünk volt.

Zsömlegombóc sonkásan

3 szikkadt zsemle, kockázva, sütőben megpirítva, kevés olajjal megspriccelve
40 dkg liszt
3 egész tojás
1 csapott ek. só
őrölt bors
petrezselyemzöld apróra vágva
1 ek. olajban eltett aprított medvehagyma
3 dl tej + 2-3 dl víz állagtól függően /nokedlitészta/
3 szelet sonka a kövérjével együtt, kockázva

A zsömléket felkockáztam, megpirítottam és amíg hűlt addig bekevertem a kicsit sűrűbb nokedli állagú tésztát a többi hozzávalóval, majd hozzákevertem a zsömlekockákat is és legvégül a sonkakockákat is.
Nagy lábasban sós vizet forraltam, amikor már zubogott visszavettem csak gyöngyözősre és két evőkanállal, amiket minden gombóc után hideg vízbe mártogattam, alakítgattam ki a gombócokat és eresztettem a forró vízbe, több részletben főztem ki, egy-egy adagot /kb.6-7 darabot egyszerre/ mindig 10 percig főztem a biztonság kedvéért, nehogy nyers maradjon. Mindet egy olajos tálba tettem a leszűrése után, jól átmozgatva, mindenhol érje a kevéske olaj. Tálalásig melegen tartottam.



Vadas szósz... hús nélkül
4db sárgarépa
1db fehérrépa
1db zeller
1db karalábé
1db nagy vöröshagyma kockázva
só, bors
3-4 babérlevél
1 cs. petrezselyemzöld
2-3 ek. cukor
mustár ízlés szerint
tejföl

Az összes zöldséget megpucoltam, daraboltam csak úgy nagyjából, de 2 sárgarépát karikáztam a karamellizálás miatt, egy lábasban cukrot karamellizáltam, amikor már szép színe lett hozzászórtam a sárgarépakarikákat is és tovább pirítottam, amikor a répa kiadta a színét akkor tettem hozzá a vöröshagymát is és összedinszteltem, felengedtem kevés vízzel, ment bele az összes többi zöldség és fűszer - kivéve a mustár és a tejföl - adtam még hozzá vizet, de épp csak annyit ami bőven ellepte. - ha több vizet adunk hozzá több szószunk is lesz, de akkor lehet, hogy sűríteni is kell egy-két kanálnyi étkezési keményítővel szószos állagúra
A kevesebb vízzel kevesebb lesz a szószunk is, viszont a zöldségpéptől kellően sűrű lesz, majd puhára főztem az egészet.
Botmixerrel pépesítettem és ízesítettem a mustárral, krémesítettem a tejföllel.
Tálaláskor tettem hozzá a nagyon fincsi sonkás zsömlegombócokat is.
Tetejét meghintettem újhagyma zöld szárának darabkáival.




6 megjegyzés:

  1. jaj, ez nagyonnagyon :) én a vadasból csak a zsömlegombócot, meg a mártás szeretem úgyis :))

    VálaszTörlés
  2. Kriszti, akkor ez a te recepted is lesz, tudod, hogy Áginak isteni vega fogásai vannak, a spenóttal együtt is isteni, de ezzel a vadasossal is, csináld meg, én olyan sokat készítettem, hogy a szószból egy nagy /1 kg-os/tejfölösvödörben, és gombócok jó részét is , kifőzve, lehűtve, tálcán megfagyasztottam, majd zacskóztam, legközelebb, ha kell, csak forró vízben 5 percig zubogtatom és megint ehető lesz.
    Szívből ajánlom neked, szeretni fogod:-)

    VálaszTörlés
  3. Szoktam én is hús nélkül készíteni, talán többször is csináltam így, mint hússal. Gombát szoktam sütni hozzá, olyan nagyot, ami tölthető, az a "hús" ilyenkor nálam. :)

    VálaszTörlés
  4. Ugyanúgy készíted a szószt ahogy én ???
    Jó gombával is, mi is szeretjük :-)

    VálaszTörlés
  5. Igen, majdnem ugyanígy, talán kicsit fűszersebben.

    VálaszTörlés