a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 12 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 8 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 9 éves

Keresés ebben a blogban

2016. szeptember 25., vasárnap

Kocsonya szeptember végén... na ilyen sem volt soha nálam eddigMondtam és írtam a tegnapi körömpörköltnél, hogy nagy adag köröm volt a csomagban, csak nem akartam korán ellőni a poént, hogy nemes egyszerűségből levettem belőle 5 db fél körmöt, tettem hozzá sovány csülökhúst is és bőrt is onnan, majd hirtelen felindulásból kocsonyát is főztem a pörköltön kívül. Szeptember végén nálam ilyen még soha nem fordult elő, talán a meglehetősen hideg éjszakák és reggelek hozták ki belőlem a kívánalmakat.
/A tegnapi pörköltben szintén volt 5 félköröm plusz a két szép nagydarab kicsontozott csülök, szóval mindenhová bőven jutott./
Viszont most készítettem először kis adag kocsonyát, picit sótlan is lett, mert azzal túlzottan óvatoskodtam, a többi fűszer ment bele bátran.


Kocsonya kis adag: 4 leveses tányérral
2 db sertésköröm félbe, negyedbe vágva
20-30 dekányi sovány csülökdarab a bőrével együtt
1 egész vöröshagyma héjastól
8 duci gerezd fokhagyma
1 tk. szemes bors
1 db hegyes erős paprika
1-2 tk. só, de mehet bele egy nagyon csapott evőkanálnyi is


3 literes fazékba tettem a húsokat, felöntöttem hideg vízzel majdnem színültig és felforraltam, amikor forrt leszedtem a habot szűrőkanállal és ezután ment hozzá az összes fűszer, só, meg a hagymák, a lángot visszavettem egészen kicsi takarékra és úgy zizeregtetve főztem 4 órát pont.
Elzártam, hagytam pihenni legalább egy órát, majd leszűrtem, a körmöket kicsontoztam és tányérokra osztottam, mellé a sovány csülökhúsdarabokat, a főtt fokhagymagerezdeket és minden tányérba 1-1 mokkáskanálnyi erőspistát, ugyanis a hegyes erős paprikáról kiderült, hogy nem volt erős, a felesleges bőröket kidobtam, ugyanis én csak a körmöt és a sovány csülökhúst eszem meg, a bőröket nem, az csak a lé megdermedéséhez kell, ilyenek, hogy fül, farok, orr, szóba sem jöhet nálam, elnézést azoktól akik szeretik, én nem.
Majd minden tányért színültig mertem a lével, összesen 4 tányérral lett, ez nekem bőven elég, ezentúl ezt az adagot fogom főzni magamnak, legközelebb karácsonykor, ugyanis csak én eszem már a családból egyedül.
/Most ettem először egyedül a férjem nélkül, aki szintén nagyon szerette, kettőnknek 6-8 tányérral kellett főznöm, míg élt az Édesapám akkor meg 10-14 tányér is szükségeltetett, van is egy nagy kocsonyafőző hatalmas fazekam, amit innentől a világon semmire nem tudok használni, felesleges lett./
Amit viszont most elfelejtettem, az a  zsírtalanítás, máskor pihentetés után csodásan lemeregetem a tetejéről a felesleges zsírt, most elmaradt. Majd legközelebb.
Amikor 2-3 óra múlva kihűlt betettem a hűtőbe mindet, reggelre csodásan megdermedt kocsonya lett.
Egy tányérral ma reggel azonnal bedobtam, előtte meghintettem pirospaprikával /Dédi papa ette mindig paprikásan/,  sajnos kellett kicsit sózni utólag, evés közben, de innentől tudom, hogy a kis adaghoz mennyi só kell, hogy jó ízes legyen.
Ahogy kész vagyok ezzel a poszttal már megyek is a következő tányérhoz és eszem is.
Nagyon-nagyon szeretem, friss kenyérrel és forró citromos teával valami mennyei.
Kicsit szomorú így egyedül enni, de muszáj továbblépnem és elfogadnom, hogy nekem ez jutott, étkezés közben viszont jólesett visszagondolni, emlékezni, hogy Apukám is és a férjem is mennyire szerette a kocsonyáimat, mindig alig várták, hogy elkészüljön, öröm volt nézni mennyire ízlett nekik.
Hát ilyesmikkel próbálok vígaztalódni.
2 megjegyzés:

  1. Kellenek még azok a nagy fazekak hidd el! Jönnek a vők és az unokák, lesz még alkalmad nagy mennyiséget főzni.
    Amilyen hidegek az esték, nem csoda hogy megdermedt, már én is ábrándozok a kocsonyáról, nálunk az Keresztanya reszortja, olyankor ő is előveszi a nagy fazekat ;-)

    VálaszTörlés
  2. Gondolod ??? Szóval ne dobjam ki az összes nagy fazekat-lábast ???

    VálaszTörlés