a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2016. november 19., szombat

Az imádott rántott csirkecomb...



Nekem megunhatatlan, minden nap megenném, jó ropogósan, forrón, köret sem kell hozzá, csak a sok-sok csirkecomb /vagy csirkeszárny/ és csak saláta, mondjuk egy jó fokhagymás uborkasaláta.
Nagyon szeretem.




... na jó, esetleg egy kis tojásos krumpli, mint köret, az jöhet. Ez a tojásos krumpli nálunk családi hagyomány, maradéákhasznosítás, már a nagymamám, majd a szüleim is készítették rántott húsokhoz, csirkékhez, de csak ezekhez, máshoz nem készítettük soha.
Igy készül:
2-4 db krumplit hajában megfőzöm, hámozom és nem túl vékonyan karikázom vagy kockázom, mikor hogy.
A tojás, egyrészt ami a panírozásnál megmaradt /mert nem mehet veszendőbe semmisem/, és ehhez hozzáütök még legalább 2-3 db-ot és enyhén felverem, bőven sózom, borsozom, ha van apróra vágott friss petrezselyemzöld azt is beleforgatom és ehhez keverem a főtt krumplikarikákat/kockákat, jól átforgatom az egészet.
A rántott csirke/ vagy bármilyen más rántott hús sütéséből visszamaradt zsiradékból, természetesen a tiszta elejéből úgy kb 2 dl-t átöntök egy serpenyőbe, jól felforrósítom és belezúdítom a tojásos krumplit, falapáttal átforgatva 1-2 perc alatt nagylángon hirtelen megsütöm, de nem ám szárazra, hanem szottyosra, de persze azért nem marad nyers a tojás, mert úgy szeretjük, ha lágy marad a krumplin a tojás.
Csodafinom.

... fokhagymás uborrkasaláta, a klasszikus módon, cukros ecetes lében



 

8 megjegyzés:

  1. ma is tanultam valami újat! :) még nem is hallottam erről a tojásos krumpliról!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg azt hittem ezt mindenki ismeri, nálunk 100 évre visszamenőleg a rántott cuccok legtöbbet készített körete. Tudod, spórolásból lett, mert mindig marad a panírozás végén tojás, na akkor ehhez ütöttek hozzá még mennyiségtől függően kebesebbet vagy többet, fűszerezték és csak úgy nagyjából felverték, majd a főtt karikázott krumplit beleforgatták, hogy mindenhol jól rátapadjon, amikor az összes hús kisül a zsiradékból, akkor egy serpenyőbe abból leöntötték a tisztább elejéből jó 2 dl-t és felforrósítva rádobták ezt a tojásos krumplit és hirtelen 1-2 perc alatt átsütötték, szerintem nem szabad sokáig sütni, akkor a legjobb, ha kicsit szottyos marad, mert ha túlsül akkor száraz lesz az egész :-) Nálunk nagyon nagy kedvenc, a gyerekeimet alig tudom rábeszélni néha más köretre, csak ezzel akarják a rántottakat :-) Próbáld ki, mert finom :-)

      Törlés
    2. Fel lesz véve az étlapra!
      Köszönöm!
      :)

      Törlés
    3. Ízleni fog meglátod :-)

      Törlés
  2. Nálunk a megmaradt tojáshoz némi megmaradt panírmorzsa került és ki lett sütve mint egy kis krokett. mintha csak a panírt ennéd sütve, de liszt nincs benne. Nem szabad sok morzsát sem tenni, mert akkor fojtós lesz. Nem tudom más hallott-e már erről....
    Anikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is szokott lenni, ha nem tojásos krumpli a köret, szeretem azt is nagyon :-)

      Törlés
    2. Nálunk is ez a szokás, pufi a neve.

      Törlés