a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2017. március 14., kedd

Reggelire vagy vacsorára... rakott csülök 1.0

Régi vágyam volt már elkészíteni, láttam ugyanis Verusnál a receptet és azóta nem hagyott békén a gondolat, sokat agyalogtam a mikéntjén, a fűszerezésén, a majdani állagán, ahhoz képest azért hagy kívánnivalót, mert például az őrölt köményt a végén egyszerűen kifelejtettem, majd megütött a guta, aztán több bőrcsík kell bele és több főzőlé, hogy ritkásabb, zselésebb legyen jobban, no de sebaj, a következő szuperebbül fog sikerülni, mindenképp tökélyre szeretném fejleszteni, mert úgy amúgy nagyon finom.
Édesapám és a férjem is nagyon díjazta volna, ha előbb szánom el magam a készítésére pár évvel.
 Rakott csülök
1 db nyers csontos hátsó csülök
1 db füstölt hátsó csülök, a régimódi fafüstöléses !!!!
2 vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
babérlevél, szemes bors, szemes kömény, só


A bekeveréshez:
őrölt bors
őrölt kömény, na ezt felejtettem el most, pedig nagyon fontos
pirospaprika a színe miatt

főzőlé, több merőkanálnyi /a főzőlevet nem szabad kiönteni, bablevesbe, káposztás ételekhez a legkiválóbb felöntőlé lesz, ha épp semmi ilyet nem készítünk akkor meg nagy tejfölös dobozokban le lehet fagyasztani későbbre !!!/


A csülköket kuktában vajpuhára főztem a hagymákkal, fűszerekkel, ez most 2,5 óra volt, majd nagy szűrőkanállal megpróbáltam tálba emelni mindet, a csontok simán csusszantak ki belőlük, egy másik tálba szedtem át azon sovány húsdarabokat, amiből szerettem volna összeállítani a rakottast.
Vagyis az összes kövér részt, amit amúgysem eszem meg - legfeljebb, ha péknének készül és ropogósra sül - tehát a nemszeretem részeket kidobtam a nyers csülök főtt bőrével együtt, a füstölt csülök bőréből egy nagyon keveset tettem a húsokhoz, de többet kellett volna !
Falatnyira daraboltam a sovány húsokat, majd újra fűszereztem a fent felsoroltakkal, nem szabad sajnálni a fűszereket, jó bőven kell szórni, bőven sóztam is, ugyanis a bekeverésnél úgy kell érezni, hogy úristen elsóztam, meg túlfűszereztem, és akkor lesz kifagyva jó ízű, fűszeres és egyáltalán nem elsózott, majd jól összekevertem, több merőkanálnyi főzőlevet is locsoltam rá.
Egy tégla alakú kenyérsütőmet fóliával kibéleltem, bőven lógjon túl rajta, hogy legyen mit visszahajtani, de jók erre a célra az őzgerincek is, és beletömtem a bekevert húst, pont belefért az összes - persze legközelebb, ha több bőr és több lé megy hozzá, akkor a kenyérsütő mellett egy részt őzgerincbe kell majd tennem.
Mikor mind benne volt, mertem rá a főzőléből - legközelebb ebből is több kell, a későbbi zselés állag miatt ! - jól lenyomkodtam, betakartam a kilógó fóliaszélekkel, sőt még egy fóliadarabot ráborítottam az egészre, majd 2 db literes-dobozos tejet raktam rá nehezéknek és a pulton hagytam hűlni, majd később ment a hűtőbe egész éjszakára jól kifagyni.
Most az előbb vettem ki tálra és szeltem belőle kóstolót, friss kenyérrel, hónapos retekkel, újhagymával, hegyes erős paprikával és paradicsommal.
Finom, de még tovább kell fejlesztem majd. A kömény hiányzott itt a végén, de az is lehet, hogy bebeszélem csak magamnak, kell még hozzá sokkal több főzőlé, hogy zselésebb legyen a sovány húsok között, és valamivel több bőrcsík. És akkor tökéletes lesz.
Ez valami nagyon finom.
Legközelebb pulykamellsonkát fogok készíteni házilag, hogy legyen valami sovány is.

6 megjegyzés:

  1. Ajj, Anikó, ez nagyon guszta!! Mi is nagyon szeretjük :) Jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Adél nagyon köszi, finom is, bár még dolgoznom kell a szerintem igazán megfelelő állagán, úgyhogy többször is el fogom készíteni :-)

      Törlés
  2. Ez nagyon vonzó, akár húsvéti fogásnak is megfelel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alíz szerintem is, tökéletesen megfelel húsvétra is, arról nem is beszélve, mennyivel olcsóbb, mint egy füstölt sonka darab :-)

      Törlés
  3. Szuper! :) Ha majd nagyobb társaságot várok egyszer, elkészítem.

    VálaszTörlés
  4. Kriszti, igen, amikor összeültök kártyapartira egy kis borozgatás mellé egyenesen csodás, de még akár húsvétra is jó sonka helyett, persze a fenti megjegyzéseimmel együtt, azaz a bekeverésnél erősebben kell fűszerezni, hogy amikor kifagy szeletelhetővé, akkor is érződjön kellemesen, egyébként nagyon finom :-)

    VálaszTörlés