a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. május 24., kedd

Bódító bazsarózsa


Kedvenc virágom.
A képsorozat a bazsarózsabokor egy hetét mutatja, az egészen pici bimbóktól a teljes kinyílásig.
Sajnos azt a finom illatáradatot ami a kertben terjeng nem tudja a számítógép visszaadni, sajnos.













Ugye milyen csodálatosan szépséges, édes, fűszeres illatú virág????


Itt meg egy napozó lepke.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon hülye vagyok:))ez nem a pünkösdi rózsa?

    VálaszTörlés
  2. Kotaliza, elnézést a késői válaszért, de nem vagy hülye, ez valóban a pünkösdi rózsa egyik válfaja, a sötét bordó színű a pünkösdi, ez a rózsaszín vagy fehér virágú meg a bazsarózsa. Még az a különbség, hogy a pünkösdi rózsának nincs igazán illata, ill. fűszeres illata van, ezeknek meg valami fantasztikusan édes, finom illatuk van, nem tudok betelni vele egy hétig, amíg tart a virágzás:-))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pünkösdirózsa nemzetség

      A pünkösdirózsák nemzetségében (Paeonia) akadnak lágyszárú évelők és fás szárú, lombhullató cserjék egyaránt. A fajok száma meghaladja a harmincat, a nemesített és keresztezett fajták száma pedig évről évre nő. A virág változatos színekben pompázik, és édes illatot áraszt. Az egyszerű virágú fajok szirmai csésze alakot öltenek és a feltűnő színű, sárga porzókat ölelik körül. A félig telt virágú pünkösdirózsa szirmai két-három sorban, körkörösen helyezkednek el, míg a telt fajták virágai megszámlálhatatlan szirmok sokaságából álló gömb alakban nyílnak.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés
    3. Laci nagyon köszönöm a szakszerű hozzászólást, gondolom kertész vagy, nekem meg nézd el azt, hogy csak műkedvelő vagyok :-)
      Valamiért kétszer jött át a hozzászólásod, így az egyiket töröltem :-)

      Törlés
  3. Szia Anikó.Köszi a választ,végre megtudtam,de tényleg,sose tudtam mi a különbség a kettő között.Ha még azt is megírnád,hogy szereti-e a félárnyékot,akkor beszereznék egy tövet én is.Mégegyszer kösz.

    VálaszTörlés
  4. Kotaliza, ha a félárnyék azt jelenti, hogy legalább fél napig tűzi a nap, akkor igen. Szereti a napot, a sok vizet, ősszel pedig torzsára kell vágni, de csak október végén, ettől tavasszal még dúsabban fog hajtani, nőni, minden évben egyre több és több virágot hoz, és egyre terebélyesebb lesz a bokor, tehát olyan helyre ültesd ahol kedvére növekedhet, mert körkörösen nő, terjeszkedik, az illata pedig egy csoda majd meglátod, sok örömöd lesz benne:-)))))

    VálaszTörlés
  5. Ja, és nem szereti a mozgatást, tehát rögtön a végleges helyére kell ültetni, mert az átültetésnél soha többet nem találkozol vele, elpusztul:-)))))

    VálaszTörlés
  6. Szia Anikó.Régen jártam erre,köszi a választ,még nem vagyok biztos abban,hogy kell-e nekem bazsarózsa,mert max 2 részletben sütné a nap,akkor sem teljes gőzerővel,és ha ez nem lenne elég,még az egyik kutyánktól is félthetném,mert azt hiszi magáról,hogy kertész és állandóan ásnia kell:))

    VálaszTörlés