a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. július 12., kedd

Idén az utolsó sárgabarackos ebéd....



....Igy van ez jól, de előtte viszont egy isteni kánikulára való sós leves jöjjön.
Mindenkinek szívből ajánlom.



Kapros-tejfölös,fokhagymás újkrumplileves  /rántatlan/

A létező legjobb sós leves, ami kánikulában csak elképzelhető.
Hűsít, frissít.
Természetesen Dédi mama levese, akkor főzte amikor megkezdődött az aratás, hőség volt, por és forróság. Ilyenkor vitte Dédi papának ezt a levest ki a földekre, ez ugyanis langyosan a legjobb, savanykás, üdítő leves mert kapros, tejfölös, fokhagymás ízesítésű és nincs berántva.
Mellé kenyér helyett egyfajta kelt tésztát csomagolt, ami szintén sós volt, tejfölös lapítottnak nevezte az egész Felvidéki magyarság és a család, ezt télen is sütötték bableveshez, gulyásleveshez, nyáron fejtettbableveshez, zöldbableveshez, kenyérként ették a levesek mellé.
Legközelebb bedagasztok egy adagot és hozom majd a blogon, nagyon finom és egyszerű.
Az egész család őrjöngve követeli, annyira szeretjük, hogy minden generáció megtanulja a sütését.

1 kg újkrumpli, tisztítva, felkockázva
1 fej fokhagyma, lapkára vágva
1 nagy csokor friss kapor, felaprítva
1 nagy pohár tejföl
1-2 dl tej
só bőven
pici olaj, pici pirospaprika - csak a színe miatt

Egy fazékban, annyi vízben amennyi levest szeretnék odateszem a krumplit, ráöntöm a tejet, rászórom a fokhagymát, a kaprot, sózom és puhára főzöm. Egy kis lábasban egy pici olajat melegítek beleszórok egy kevéske pirospaprikát elkeverem és belecsorgatom a levesbe, csak hogy szép színe legyen. Kimerek forró levest egy tálkába, amibe belekeverem a tejfölt jó simára /hőkiegyenlítek/ és visszaöntöm, majd szépen elkeverem. Megkóstolom elég sós-e, mert a nagy melegben kell pótolni a szervezet sóveszteségét.
Lehet tálalni, de a legjobb langyosan.
Ha valaki még savanykásabban szereti, tehet bele kevés ecetet.



Sárgabarackos gombóc és nudli

1 kg burgonya, hajában főzve, tisztítva és áttörve
zsír, kb tojásnagyságú adag

rétesliszt, amennyit a főtt burgonya felvesz, jól gyúrható tésztává kell válnia

sárgabarack
cukor
fahéj
olaj, zsemlemorzsa









A kihűlt, áttört burgonyát megsózom, kimarkolok a kis piros bödönömből egy kis zsírt - kb. mint egy tojás, annyit - elkeverem a krumplival és szórom hozzá a lisztet, és gyúrom, amíg összeáll tésztává.
Nem szeretem ha túl lisztes, mert akkor kemény lesz kifőzés után, tehát figyelni kell.
Ha lágyabb, puhább a tészta könnyebb úgy dolgozni, hogy hengerré formálom és mindig levágok belőle egy gombócnyi adagot szétlapítom, ráteszem a barackot /ha kicsi, egész szemet, belsejébe cukrot szórva, ha nagy, akkor csak egy felet de annak is a közepébe cukrot szórva/ majd szépen összedolgozom gombóccá, vagy vékonyra nyújtva lisztes deszkán, felkockázva, úgy rátéve a barack, cukrot szórva rá és szintén összedolgozva egyenként gombóccá.
A leeső darabokból lesz a nudli, meg a végén mindig hagyok a tésztából is, mert nálunk elképzelhetetlenek a gyümölcsös gombócok nudli nélkül. Az a körete.
Közben egy nagy lábasban odateszek bőven sós vizet a kifőzéshez, és egy sepenyőben megpirítom a zsemlemorzsát olajon. A csöndesen forrdogáló vízbe beleeresztem óvatosan a gombócokat, 5-6 darabot csak egyszerre, majd ha feljön a víz felszínére az összes, még kb.2-3 percig főzöm, egyenként szűrővel kiemelem és mehet a zsemlemorzsába, ahol jól átforgatom és egy nagy tálba szedem az összeset.
Amikor valamennyit kifőztem, legvégén a nudlikat is, fahéjas cukorral szórom meg.
Ezt jó azonnal tálalni, mert ilyenkor könnyű, lágy. Ha állnia kell, kissé megkeményedik a zsemlemorzsától, akkor se rossz, sőt én hidegen is szeretem, már ha egyáltalán marad, de tagadhatatlan ez az étel frissen, melegen a legjobb.



És végre vége a sárgabarack szezonjának, hála az égnek, eddig az volt a bajom, hogy soha nem ehetek belőle eleget, na ez idén megváltozott, annyit ettem-ettünk, mint még soha. A fülünkön is barack folyt.
Most egy darabig nem kívánom, mondjuk úgy télig.
Ma este sárgadinnyét eszem majd, abból sem tudok eleget enni, legalábbis eddig még soha - szerencsére az nincs a kertben, így nincs kényszer sem.
Fogadok, hogy jövőre jó, ha 15 szem lesz a fán, de most ez sem érdekel.
Majd veszünk a zöldségesnél, ha csak egy kiló van, akkor vágyakozom utána.



5 megjegyzés:

  1. Szívesen ebédeltem volna nálatok.:)

    VálaszTörlés
  2. Kati, ha itt lettél volna a közelben meg is hívtalak volna ebédelni, finom volt:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom ebédetek volt :)

    VálaszTörlés
  4. Látod ez az előnye a kertes háznak. Én meg még nem ettem mert nem vettem még sárgabarackot az idén! Pedig de szeretem! Nagyon finom lehet a leves amit főztél nem ismerem ilyen formán ! A gombócok is nagyon guszták!

    VálaszTörlés
  5. Okki:-))))

    Éva, ugyan kertes házunk van, de az egy barackfánál és egy almafánál és egy körte /ami talán idén már terem/ több gyümölcsfa nincs, ja még van 3 diófa, ennyi, a többi nyír, juhar, berkenye, nyárfa és hárs. Ősszel szeretnék egy pár csemetét ültetni, bár azok évekig még nem teremnek semmit, de majd igen.
    Igen több előnye van a kertnek az biztos:-)))
    Az ebéd nagyon finom volt:-))))

    VálaszTörlés