a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 8., csütörtök

Rizsleves...




Csak úgy hagyományosan, régiesen, mert annyira megkívántam, és mert  száz éve nem főztem már.
Pedig szeretjük.
Gyerekkoromban rengetegszer volt ebédre.

1-2 maréknyi rizst megpirítottam kevés olajon, majd egy kisebb fej, apró kockára vágott vöröshagymát és egy bepirosodott színű, szintén apróra kockázott zöldpaprikát adtam hozzá. 
Jól összedinszteltem az egészet, majd lehelletnyi pirospaprikával megszórtam és vízzel felengedtem. Szórtam bele sok petrezselyemzöldet, sóztam, borsoztam és puhára főztem.
Ennyi, és annyira finom.



11 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet! Rizzsel nem próbáltam, de tarhonyával vagy kiskockával szoktam ilyet főzni!Lehet hogy kipróbálom rizzsel is!

    VálaszTörlés
  2. Sosem ettem rizslevest, csak pari levesben. Viszont azt hiszem mifelénk a tarhonya leves készült így. De mi az a bepirosodott zöld paprika? A lecsópaprikának mondottban vannak ilyen cirmákosabbak. Azért gondolom a tv papri is jó. Vagy az a fajta édesebb, levesebb? Miért az kell bele? Különben a riszt mosod, lecsöpögteted, kicsit beáztatod, vagy csak zacsiból beleszórod? Hosszúszeműt vagy kereket, il. tök mindegy? Ezt meg akarom csinálni, ha hidegebb esték jönnek, kis lélekmelegítőnek. Illetve még egy hülye kérdés: barnarizsből lehet-e?

    VálaszTörlés
  3. Én még nem ettem rizslevest, és ez mostmár a sokadik változat, amit látok. Ki kell, hogy próbáljam.

    VálaszTörlés
  4. Éva én is szoktam tarhonyalevest, de abba teszek krumplikockákat is és alá szalonnapörcöt sütök zsírnak és amikor kész a tálaláskor rászórom a pörcöt, ja és a tarhonyát jól megpirítom barnásra az elején.
    Imádom ezt is meg a lebbencslevest is, ezek nagyjából hasonló ízvilágúak. Ez a rizsleves szolidabb kiadás. Nagyon jók ezek az egyszerű levesek:-))))

    Teakert, ez a paprika valamikor egy-két napja még sárga tvpaprika volt csak állásában bepirosodott, meg kicsit ráncos, töppedt vagyis régebbi volt, az ilyeneket használom el főzéshez, a rizst soha nem mosom meg - bár lehet, hogy kéne, szóval csak úgy bele és megpirítom, mindegy hosszú vagy kerekszemű-e.
    Barnarizsből még soha nem csináltam, de gondolom lehet. Igazad van, jó kis lélekmelegítő, egyszerű kis leveske de pont azért ilyen finom, akkor a legjobb ha a második fogás valami édes tésztaféle./Pl. túrógombóc, császármorzsa, máglyarakás, vargabéles, almás pite, aranygaluska stb.:-)))

    VálaszTörlés
  5. Trollanyu, az enyém a régi paraszti változat, feltétlen próbáld ki, mert finom, gyors és egyszerű:-))))

    VálaszTörlés
  6. Ezt én nem is ismertem. De viszem, mert nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  7. Nemrégen főztem én is, csak az citromos volt...Nagyon szép a színe, fincsi lehetett!

    VálaszTörlés
  8. Én sem ettem még soha rizslevest, én is ki kell próbáljam.

    VálaszTörlés
  9. Imádom az ilyen egyszerű mindent bele leveseket. Én teszek bele kockára vágott paradicsomot, van hogy tojást és bazsalikomot is, na gyerekeim ezt elnevezték pizzalevesnek.

    VálaszTörlés
  10. Illéskrisz, amikor nálad megláttam a citromost, akkor jutott eszembe, hogy száz éve nem csináltam és mennyire megenném, így aztán neki álltam és rögtön megfőztem, de ezt a hagyományos paraszti variációt, mert én ezért őrülök meg:-)))))

    Kati, Marika63 :-))))))

    VálaszTörlés