a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. december 2., péntek

Gombás rizotto....


...saját pincémben termett gombából

Az úgy történt, hogy valaki ajánlott egy bizonyos gombaport, amit teában, vízben / ki mit szeret/, 1 teáskanálnyi adagot feloldva egy liternyi folyadékban, naponta meg kell inni és ez erősíti az immunrendszert, jó az ízületi problémákra stb. stb.
Na ebben az üzletben, ahol a gombapor is kapható  kiderült, / egyébként rákereshető az interneten a gombajo.hu címszó alatt/ árusítanak otthon termeszthető gombakultúrát,  kis zsákocskában, a megfelelő táptalajban, sötét pincében 2-3 hét után szüretelhető a friss gomba.
Mivel mi egy gombaszerető család vagyunk és egyébként is sok gombás ételt eszünk, így én a csiperke telepítést próbáltam ki, hát mondhatom nem bántam meg.
Lett belőle gombaleves, aztán rántott hús köreteként pirított gombás rizs, töltött-sült csirkecomb töltelékébe téve, és most a gombás rizotto.
Ennyire friss gombát én még nem ettem, most jöttem rá, hogy amit az üzletekben frissként veszünk, az már nem egészen olyan harsogóan-ropogósan friss, mint így leszedve.
Persze nem úgy kell elképzelni, hogy innentől kezdve ha akarjuk, ha nem, minden nap gombát kell enni.
A felsorolt ételeket nem egymást követő napokon ettük,  először is le lehet fagyasztani konyhakészre elkészítve, de a pincében tartva egy tálcán szépen szétrakva, szintén sokáig friss marad, de például én a spájzban is tartottam egy tálban 2 napig egy jókora adagot és az elkészítésekor pont olyan volt, mint amit frissen szoktam venni az üzletben. 

Minden gombát szerető háziasszony figyelmébe ajánlom, nagyon megéri, kényelmes, ugyanis semmit nem kell tenni vele, csak sötét hűvös helyre téve,  a letelt idő után /kb.a harmadik hét után/ szüretelni és enni.



az első szedésből


a pincében amikor először megnéztük, leszedés előtt




A rizotto készítés folyamata:

20 dkg arborio rizs
10 dkg vaj
1 db vöröshagyma, nagyon apróra kockázva
1 liternyi húsleveslé, 4 db kockából főzve
20 dkg gomba zsírjára pirítva külön, kevés vajon
só, bors
reszelt sajt, jó sok
1 csokor petrezselyem apróra vágva


a rizs és a hagyma 5 dkg vajon pirítva...


...majd merőkanalanként a húsleveslé hozzáöntve, de a következő mindig csak akkor, amikor az előzőt már beszívta a rizs. Addig öntözgetve amíg megpuhul, s végül a petrezselyem és a gomba és egy marék reszelt sajt is hozzákeverve. Amikor elzárjuk alatta a tüzet, akkor a másik 5 dkg vajat is hozzáadni és lefedve kicsit pihentetve megvárni míg a vaj elolvad rajta.





A végeredmény egy csodálatosan krémes állagú rizotto, aminek minden falatánál egyaránt érezni a rizs, a vaj, a gomba, és a petrezselyem ízét is.
Tetején rengeteg reszelt sajttal és zöldsalátával szoktam tálalni.


7 megjegyzés:

  1. Hogy te miket nem termesztesz! Különben az arborio tényleg annyira jó? Mert nekem ezekkel a magyar rizsekkel mindig gondom van. Kívül trutyi, belül kemény. Én a jázmint szeretem a legjobban,meg a barnát, de az nem jó rizottónak. A gomba pedig nagyon jó szárítva! Már nem a bolti borzalom, amitől ropog a homok meg a kosz az ember foga alatt! Vettem még a nyáron egy kis házi aszalót, és gombát is raktam bele. Nagyon jó! Símán elropogtattam, meg kávédarálón csináltam port is. Azzal is lehet panírt, fasírtot tölteléket fűszerezni. Ha van aszaló, érdemes kipróbálni, csak hamar fogy...))

    VálaszTörlés
  2. Ebbe a termesztésbe véletlenül keveredtem bele, de tényleg klassz, és olyan jó, hogy időnként van friss gomba itthon.
    Az arboriot nagyon ajánlom, tökéletes rizottonak, már csak ezzel főzöm, a többi rizs meg jó köretnek, tejberizsnek stb.stb.:-))))

    VálaszTörlés
  3. Hú de jó neked:) Régebben mi is termesztettünk anyukámmal a pincében, tényleg összehasonlíthatatlan az üzletivel. Sajnos itt ilyet nem láttam még.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon praktikus lehet ez a gomba termesztés! Valahol már olvastam én is erről talán valamelyik nagy áruházban is volt kapható dobozban. Nagyon szeretjük a gombát, de szerintem ez bérházban nem hiszem hogy jól érezné magát? Nagyon fincsi lehetett a rombás rizottód!

    VálaszTörlés
  5. Trollanyu:-))))

    Éva, én sem hiszem, hogy távfűtéses lakásban ezt lehet, csak pince jöhet szóba, ami hűvös és sötét. Ha nagyon hideg akkor már az sem jó, szóval csak fagypont felett:-)))
    A rizotto isteni volt, annyira éhesek voltunk, hogy elfelejtettem képet készíteni a tálaláskor, így az utolsó kép még a főzés utolsó fázisában mutatja, de a tányéron is szottyosnak kell lennie és sok sajttal a tetején:-)))

    VálaszTörlés
  6. Ez csodálatos! Gyönyörű gombák. A lányom nem hagy békén egy jó ideje, hogy vegyünk valami ládás, vagy zsákos gombát, mert az biztos finom lenne. Azt hiszem ki fogjuk próbálni. Amiket készítettél belőle nagyon ínycsiklandozóak.

    VálaszTörlés