a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2011. december 7., szerda

Hagymás virslisaláta szilveszterre... vendégségre...


Nosztalgiázom, ugyanis ez egy igazi retro étel számomra.
A történet hozzá annyi, hogy a Kossuth téri metro kijárata mellett van egy üzlet, 
/ami jelenleg Pick néven működik, és természetesen e gyár termékeit forgalmazza már/  de régen ennek a helyén egy igazi békebeli Delicatesse üzemelt egészen a rendszerváltásig / ha valaki netán emlékszik, a néhai Marx téren - ma Nyugati tér - is volt egy Delicatesse üzlet, bejárata fölött a bevásárlókosár emblémával !/,
isteni hidegkonyhai készítményekkel,  friss pékáruval,  felvágottak, szalámik tömkelegével, cukrászati termékekkel,  tényleg egy csomó különlegességet -delikátot- árultak, amit máshol, mondjuk egy sima közértben nem lehetett kapni.
Már a bútorzata is szép volt, csillogó, sötétre pácolt, fényes faborítású pultok és falak, csiszolt mintájú hatalmas tükrök, réz fogasok, étkező pultok az utcai nagy üvegtáblák előtt, mivel állva is lehetett étkezni helyben, közben lehetett nézegetni a Kossuth téri forgalmat, a pultok mentén körben rézrúddal, amire a táskát, szatyrot lehetett tenni míg kiszolgáltak, vagy míg evett a vendég.
Szerettem itt vásárolni, mivel a közelben dolgoztam évtizedekig,  jó illata volt és  barátságos, kellemes hangulata az egész üzletnek, mindig itt vettem meg a napi reggelimet, olykor az ebédemet is /vagy a régi Hold utcai piacon, na az is megérne egy-két posztot/.

Az egyik ilyen nagy kedvencem a virslisaláta volt, vagy más néven hagymás virsli ecetes lében egy jó ropogós kiflivel, mennyei reggeli vagy ebéd volt, no meg a kaszinó tojás, a tormakrémes sonka, a franciasaláta, a majonézes burgonya, a svéd gombasaláta stb.stb.... nem sorolom tovább, ezeket mind szeretem.




Az idők során persze utánajártam a receptnek is, nem valami komplikált, érdemes otthon is nekifogni, ugyanis cakk-pakk fél óra az elkészítése, és a végeredmény egy tökéletesen alkalmas vendégváró eledel, amit előre el lehet készíteni, sőt el is kell, hogy az ízek jól összeérjenek.

Szilveszter éjjelén is kitűnő, akár magában, akár a ropogós malacsült mellé, babsalátával vagy lencsesalátával, de disznótoros mellett sem utolsó köret, hogy ne csak az unalmas krumpli legyen mindig, lehet majonézesen is készíteni, na úgy is nagyon finom.

A lényeg, akár így, akár úgy, legalább 2 nappal a fogyasztás előtt el kell készíteni, hogy a hűtőben legyen ideje összeérni.







Hagymás virslisaláta
Két, közepes dunsztos üvegbe való adag:

3 pár nagyon jó minőségű virsli /bécsi, frankfurti vagy a pápai páros/
2 db vöröshagyma

Páclé:
1 l víz
2 dl 20%-os ecet
1 tk.só
1 ek. cukor
3-4 db babérlevél
1 tk. mustármag
1 ek. egész bors

A virslit és a hagymát is vékonyan felkarikázom és egy tálba teszem összekeverve.
A liternyi vizet felforralom, beleteszem az összes fűszert, cukrot, sót és pár percig főzöm, majd elzárom a lángot alatta és hagyom kicsit hűlni  kb. 5 percig, majd részletekben, óvatosan ráöntöm a hagymás virslire, nehogy elpattanjon  /jelen esetben/ a jénai tál. Jól elkeverem és hagyom teljesen kihűlni.
Két  dunsztos üvegbe szétmerem, minden fűszerből is jusson mindkettőbe majd a tetejüket rácsavarva beállítom a hűtőbe, másnaptól lehet fogyasztani. Nagyon finom.

Ha valaki szeretné tovább eltartani, mert például háromszoros adagot készít egyszerre, az bő félig vízzel töltött lábasba állítsa az üvegeket és úgy csírátlanítsa, kis lángon épp csak gyöngyöztetve fél órát, ahogy a kompótoknál, befőtteknél szoktuk, majd pokrócokba takarva hagyja kihűlni, gondolom ugyanúgy eláll, mint egy befőtt,  ugyan én így még nem csináltam, mert mi egy-két napon belül mindig megettük/megesszük.







11 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, jó ötlet! Guszta így az üvegben is !

    VálaszTörlés
  2. hú összefutott a számba a nyál, ahogy olvastam

    és annyira jó volt arra a boltra is emlékezni,
    azt hittem akkor régen, hogy az Országház, meg a minisztériumok, GVH közelsége miatt van ott az az üzlet, és nem akárkinek lehet ott vásárolni :))
    ma meg az emeleti szintjén egy förtelmes kifőzde van, és az alső részen se az a patinás a


    minden múlandó

    VálaszTörlés
  3. Éva, csak azért tettem dunsztosba, mert így könnyebb a hűtőben tartani, tálaláskor tálba lesz téve, és nagyon finom valóban:-))))

    Katalin, örülök, hogy emlékszel a Delikátesse-re, bárki mehetett vásárolni, teljesen nyilvános volt, de tényleg odajárt az egész környék, mert friss finom különlegességek voltak. Hogy mi van ma ott arról jobb nem is beszélni, ami az egész országban amúgy, már nem járok ott még a környéken sem, de 25 évig biztosan kavartam ott. Tudom most a Pick piros-fehér üzlete meg sem közelíti a régi hangulatot, és felhozatalt:-)))))

    VálaszTörlés
  4. Ezt ismerem! Ezek a cseh vizihullák, vagyis vízbefúltak. Még Javas Zsuzsánál láttam először: Utopenec. Amúgy ne is mondd, én is az a fajta kis delikát boltos - Mézesmackós.)) Mindenféle hidegkonyhai cuccot imádok, a salátáktól a tormkrémes sonkán át a májpástétomokig. Én régen a Keletinél találtam egy ilyesmit. Imádtam a salijaikat, meg a jó kis sajtfelfújtjaikat, haséikat.))

    VálaszTörlés
  5. Tea, a Rákóczi úton is volt egy Mézesmackó, egy sarokra az Astoriától a Keleti felé, na azt is imádtam, mert azon a környéken is dolgoztam egy pár évig, imádtam felderíteni ezeket a jó helyeket, de szerettem azokat a hentesüzleteket is, például a Városház utcában, ahol isteni főtt kolbászt, sült hurkákat, kolbászokat, mindenféle sülteket, kis tálkában egyszemélyes adag kocsonyát lehetett enni friss puha kenyérrel, mert az üzlet egyik sarkában étkezőpult volt, a kirakatüveg mellett, evés közben lehetett nézegetni az utcai forgalmat, a járókelőket. Akkor a Semmelweis utcában volt egy baromfibolt, csak csirkét, tyúkot, libát, kacsát árultak meg tojást és tésztákat, de ezek mind isteni házias, kukoricán nevelt egyedek voltak, na itt is az egyik sarokban rogyásig paníroztak és mindenféle rántott csirke alkatrészeket lehetett kapni, ott sütötték forrón, friss zsömlével, savanyúsággal, mikor beértem az irodába a kajámmal még tűzforró volt. Isteni ebédeim voltak, most meg ezek a gyors éttermek vannak csak,/én utálom a hamburgert/ vagy keress egy piacot magadnak, ahol még előfordulnak ilyen isteni kaják, mint a sült pörc például.
    Szóval imádok enni és nem véletlenül vagyok dagi:-)))

    VálaszTörlés
  6. ez igen jól néz ki, ki fogom prószálni

    VálaszTörlés
  7. Málna, meglátod nem bánod majd:-))))

    VálaszTörlés
  8. Ez a recept nagyon felkeltette az érdeklődésemet! Ki fogom próbálni, nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés