a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2012. január 23., hétfő

Narancshéj cukorszirupban




Annyi narancsot megeszünk nap mint nap, a rengeteg héj meg megy a kukába.
Gondoltam, sütemények sütésénél meg milyen jó lesz, ha megmentek egy keveset későbbre.




Próbaképpen 4 naranccsal kezdtem, egy üvegnyi lett belőle, olyan rendes befőttes üveggel.
Ha beválik, jövőre majd többet is elteszek.

Jól megmostam/sikáltam a narancsokat, a pucolás után, amennyire tudtam levágtam a keserű, belső fehér bundácskát, bár nagy ügyet nem csináltam belőle, ha maradt valamennyi rajta.
Szeretem, ha kicsit kesernyés az íze.
Ezek után olyan vékonyra metéltem, amennyire csak tudtam és bírtam türelemmel.
Egy kis lábasban odatettem annyi vízzel ami ellepte /talán még 1,5 dl sem volt/ és egy fél óráig csak főztem, majd ezekután még egy kis vizet töltöttem hozzá, mert az előzőt elfőtte és szórtam rá 20 dkg cukrot, amivel annyi ideig rotyogtattam, míg jó sűrű lett majd a tiszta alaposan kimosott befőttesüvegbe töltöttem, ami teljesen tele is lett, celofánt tettem rá és így csavartam a fémfödelet a tetejére.
A forró üveget beállítottam a tiszta konyharuhák közé, mivel jó sok van, tökéletesen megfelelt száraz dunsztnak, 24 órát töltött ott, teljes kihűlésig. Két nap múlva ki is lett próbálva.
A hétvégén szalagos fánkot sütöttem a gulyásleves utánra és egy evőkanálnyit beledagasztottam a tésztájába, minden harapásnál lehetett érezni a narancshéj ízét-illatát, finomabbá tette a fánkot.
Ezentúl amibe csak lehet, mindenbe teszek belőle.
Sőt, mivel még mindig tart a narancsinvázió, lehet hogy még egy üveggel elteszek, nyáron is jó lesz édességekben.




7 megjegyzés:

  1. Amikor megláttam az oldalamon a frissítésed, rögtön gondoltam "ez a nő készül valamire"! Aztán olvastam...sütikébe! Aha, rögtön gondoltam ám! Nekem is neki kéne kezdeni..már mióta készülök!))

    VálaszTörlés
  2. Elhiszem hogy aromás lett a fánkod a lekvártól.Nagyon jó ötlet, most úgy is mindenütt vödrös narancs akció van!

    VálaszTörlés
  3. Teácska, igen a hétvégén fánkot kellett sütnöm,most még csak 1/2 kg lisztből, mostantól márciusig viszont majd többször,több kg-ból, mert imádják, imádom én is, de esküszöm a narancshéj nem ezért lett eltéve, hanem mert hetente 2-4 kg narancs fogy nálunk, ha nem több, a férjem imádja és egyszer csak úgy rámeredtem az itt-ott letett héjdarabokra amik szépen várták, hogy összeszedjem és kidobjam őket, mit is lehetne ezzel csinálni.
    Hát ez jutott az eszembe, meg az a marhaság, hogy ez a szirupos narancshéj csak télen jó, meg a narancsról mindig karácsonyra asszociálunk illetve én asszociálok /mert gyerekkoromban úgy szocializálódtam, hogy csak decemberben volt narancs, na nem ez a dömping, ami most van, jó ha volt pár szem, attól aztán teljesen elájultunk, a belső fehér bundácskát is kirágtam mindig, meg kinyomkodtam a héját és olyan csoda illat volt ettől a szobában/, szóval még szeretnék eltenni, legyen nyáron is a vanília fagyira, meg a nyári gyümölcsös krémes tortákra is. Nem jó ötlet????

    Éva igen, nagyon sok a narancs, érdemes akár lekvárt főzni belőle, én azt is imádom, meg a héját eltenni:-))))

    VálaszTörlés
  4. Nálunk is iszonyú sok narancs fogy, nálunk is a férjem imádja a legjobban, ha egy nap nem tud enni, már hiányzik neki. A fiam épp ma hozott 2 vödörrel, igaz 6-an vagyunk hozzá. Én is mindig azon filóztam, hogy az a "drága narancshéj", hát kéne valamit kezdeni vele. Én évek óta teszek el, igaz nem főzöm meg, csak apró kockákra vágom és lecukrozom, süteménybe és persze nasinak is kiváló. Én még le szoktam reszelni (apró lyukún), a radiátoron 2-3 napig szárítom, vagy így teszem üvegbe, vagy kávédarálón ledarálom és porcukorhoz teszem, na, nálam így készül a narancsos porcukor. Iszonyú sokáig eláll. A kandírozott narancshéjat is szeretjük, főleg ha a cukor kikristályosodik, nagyon fincsi. Imádom és szeretek vele babrálni is. A te ötletedet is kipróbálom.

    VálaszTörlés
  5. Én meg kandírozott narancshéjat készítettem, a megmaradt héjakból:)

    VálaszTörlés
  6. Anyukámat juttattad eszembe... Persze sokszor eszemben van, de a cukros narancshéj szinte a névjegye volt. Mindig tett el, és nagyon sok sütibe használta. :)

    VálaszTörlés
  7. Marika, nagyon jó a reszelés/szárítás ötleted, hogy ez most nem jutott az eszembe, de ezt is megcsinálom, meg a narancsos porcukrot is, vaníliás már van, legyen ilyen is, köszi, köszi :-))))

    Kati az is nagyon jó:-)))

    Duende :-)))) Anyukád tudta mi kell a jó sütibe:-))))

    VálaszTörlés