a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2012. október 8., hétfő

Az a csodálatos birskörtekompót





Valamiért imádom a birsalmát/körtét, vagy sajtnak csak úgy simán,  vagy diódarabokkal jól megrakva, vagy befőttnek/kompótnak eltéve, lázas-influenzás időszakoknál /szerencsére ez ritkán van / komótosan kanalazgatva, vagy téli vasárnapi piros-ropogós sültkacsa ebédekhez köretként fogyasztva.
Mondhatom fölséges ízű, illatú gyümölcs.
Tavaly sajtnak tettem el, de annyira elfáradtam és el is ment a kedvem, mert annyit kellett pancsolni, passzírozni és végül olyan gyorsan megettük, hogy elfelejtettem felrakni a blogra.
Egy darabig biztosan nem készítek birsalmasajtot, pedig nagyon szeretem enni.

Idén maradt a kompót télire, már előre fenem a fogam a sültkacsára és hozzá az édes, fűszeres, zamatos birskörtére. Pompásan illenek egymáshoz.  


3 kg birskörte, pucolva, darabolva, citromlés vízben áztatva, mert különben gyorsan barnul
70 dkg cukor
szegfűszeg, fahéj, ízlés szerint vagy
1-2 tk. mézeskalács fűszerkeverék /tökéletes minden befőtthöz, kompóthoz, mivel minden van benne őrölten ami csak kell /
1 tasak befőtt tartósító
1,5 l víz

   
A befőttesüvegeket forró, mosószeres vízben kisúroltam, öblítettem és egy tiszta konyharuhán hagytam fejjel lefelé kicsepegni.
A cukrot és a tartósítót összekevertem egy lábasban, majd rámértem a 1,5 l vizet, addig kavargattam amíg tökéletesen felolvadt, majd felforraltam a fűszerekkel együtt szirupnak, ezután került bele az összes gyümölcs és újra felforraltam, majd 1-2 percig főztem, mert roppanósra szerettem volna hagyni és nem szétfőzni.
Azon mód forrón üvegekbe mertem a gyümölcsöt, majd rá a forró levet, minden üveg száját celofánnal beborítottam és a csavaros tetőt jól rácsavartam.
Száraz dunsztban hagytam kihűlni.
4 üveggel lett ebből a mennyiségből.
Mivel egy kevés megmaradt, kis tálkában előkóstoltam, kikanalaztam, mintegy lemeóztam.
Nagyon finom lett.
Azon agyalgok, hogy mégegyszer 3 kg-ot be kéne főzni, legalább 8 üveggel legyen, hátha hosszú lesz a tél.




9 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szeretem, ahogy eltetted úgy is:)))

    VálaszTörlés
  2. Imádom minden formájában, csak olyan nehezen hámozható, pucolható, a csuklóm majd eltörik, ezért háromszor meggondolom, mennyit vacakolok vele, pedig olyan finom, de pont ezért minden évben csak elszánom magam legalább a befőttre, mert ez a legegyszerűbb:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Ne is mond! A kacsához milyen jó lett volna...Én is nagyon szeretem! :o)

    VálaszTörlés
  4. Ahhoz a legeslegjobb, mindig így esszük mi is, tökéletesen harmonizálnak együtt:-))))

    VálaszTörlés
  5. Birsalma? Jöhet, főleg sültcsirkéhez! Ezek szerint megjavult a technika nálatok! Örülök neki!

    VálaszTörlés
  6. A birskörtét nem ismerem, de a birsalmát igen és nagyon szeretjük mi is, többnyire birsalmasajtot készítek belőle. De ritkán kompótot is csinálok, és valóban a befőtt nagyon finom a sült kacsához.

    VálaszTörlés
  7. Gionetta igen megjavult a férjem jóvoltából, valamit cserélni kellett a gépben, nem értek hozzá, én csak használom:-))))

    Lívia a birskörte ugyanolyan ízre, állagra, talán egy kicsit hosszúkásabb, körte formájú az alakja, a birsalma kerekebb, más különbség nincs:-))) Egyszerűen imádom ilyenkor ősszel és télen:-))))

    VálaszTörlés
  8. Anikó, nagyon ügyes voltál!:) Guszta és finom, biztosan!

    VálaszTörlés
  9. Roza nagyon finom lett, nemsokára kapom a megrendelt, konyhakész kacsákat /télire rendeltem 5 darabot, meg 10 db rántani való csirkét, ezeket fagyasztom le, állítólag olyan drágaság lesz, hogy most spájzolok egy kicsit előre, nem beszélve arról, hogy ezek az állatok kertben sétálva, kukoricát szemezgetve nőttek/ szóval ahogy leszállítják rögtön megsütök egyet ropogósra és a birskompóttal fogjuk megenni, alig várom már:-))))

    VálaszTörlés