a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2013. június 14., péntek

Felkértek egy játékra.....




....Gionetta a Magyar ízek tárháza blogról kért, hogy tegyek fel a játék szellemének, azaz a
"FŐ AZ EGÉSZSÉG" - nek megfelelően   - melynek logóját fent láthatjátok - egy receptemet a blogomra.

Szabályok:
1. Ha megkapod a felkérést, tölts fel egy ételedet a blogodra - a mozgalom logójával együtt - amit egészségesen vagy a megszokottól egészségesebben készítettél el.
2. Az egyetlen kikötés, hogy megfeleljen a mozgalom szempontjainak, vagyis az egészségnek.
3. A recept mellett írhatsz/tanácsolhatsz új elkészítési módokról, alapanyagokról.
4. A felkérést add tovább 1-2-3 bloggernek, akiket erről értesítened kell.

Továbbadom NEÁ-nak, aki remélem szívesen fogadja.



Nos, ez a felkérés azért is érdekes a számomra, mert én nem vagyok az a kimondottan "egészségmániás", amit ezalatt az utóbbi időben értünk, ill. sokan értenek.
Félreértés ne essék, nincs semmi bajom azokkal akik így élnek, biztosan jól teszik.
Nekem erről más a véleményem.
Koromnál fogva annyi mindenről megértem már, hogy kikiálltották rossznak, egészségtelennek, majd azt is, hogy jó és egészséges, vagyis pont az ellenkezőjét.
Gondoljunk a tojásra, a vaj/margarin őrületre stb., hogy csak ezeket említsem.

Ezért is, meg azért mert azt szeretjük, én a teljesen hagyományos magyar konyhát viszem, őrzöm a családi tradíciókat, recepteket, egészségesnek tartok minden olyasmit amit mi szeretünk, amihez a hozzávalókat olyan helyekről szerzem be - leginkább hazai termékekről van szó - amiről tudni lehet, hogy nem nagyüzemi, vagy ha igen, akkor legalább odafigyelnek kellően, hanem inkább háztáji termelésből van.
Igy szerzem be a tojást, a tejet, a sajtokat, a húst, a füstölt termékeket, a zöldségeket, gyümölcsöket, mind-mind háztájiból.
Nem használok semmilyen különleges, a hagyományostól eltérő alapanyagokat sem, csak azt amit egyébként már anno a Nagyikám és Édesanyám is használt.
Na jó, nem használok mindennaposan zsírt, csak olyankor, ha azt az étel kifejezetten megkívánja /pl. töltöttkáposzta stb./, általában olajjal főzök, de nem olívával, hanem napraforgóval, néha vajjal.
Margarint soha nem használok semmihez.
Olívaolajat viszont használok - extra szűzt, meg tökmagolajat, meg dió/mandulaolajat salátákhoz, ahol és amikor szükséges.
Amibe tejföl vagy tejszín kell abba én nem teszek joghurtot.
Használom sokat a krumpli és rizs mellett az árpagyöngyöt, a kukoricadarát, kukoricalisztet.
Igyekszem sok zöldséges ételt tenni a családom elé, sok főzeléket, tésztaételeket, kevesebb húst, de ez nem egyszerű mindig, mert eléggé húsosak.
No és édesszájúak is vagyunk, ezért sok a sütiféle is, meg a torta is.
Meg sós-szájúak is, ezért sütöm a regiment pogácsafélét meg ilyen-olyan rudakat is.
Nem mondom, hogy nem próbálok ki néha különlegességeket, vagy más blogger extra receptjét - amit én igenis jónak, korszerűnek, érdekesnek, finomnak ítélek, de ha hiszitek - ha nem,  nem aratok vele itthon sikereket, leszavazzák és kérik több ilyen ne legyen.
Egy dologra figyelek nagyon, a mértékletességre, a kevesebb több. Nem mondom néha előfordul az ellenkezője, de szerencsére egyre ritkábban.


Az én menüsorom most - az egészség jegyében - az alábbi, amelyek elkészítését itt olvashatjátok

Sóskaleves


Zöldrizottó 



5 megjegyzés:

  1. Én gyűjtöm a játékban szereplő recepteket egy csoportba, hozzáadtam a tieidet is. Finomságokat hoztál, sóskalevest még sosem ettem! :)

    VálaszTörlés
  2. Koszonom ! Nagyon egyetertek veled !

    VálaszTörlés
  3. teller-cake képzeld nekem is ez volt az első sóskalevesem, ízlett nagyon, ugye mindig csak mártásnak csinálták az őseim és így én is, azért ez egy kicsit hasonlít a mártásra hígabb kiadásban. Persze ezt is lehet variálni, lehet nem tejszínesen készíteni, hanem natúr, lehet sósan és nem édesen, lehet egy jól kikevert nyers tojással behabarni, szóval lehet fantáziálgatni, de egy a lényeg a sóska biztosan egészséges:-)))))

    M-né Házi Györgyi Éva örülök, hogy egyetértesz, azt hiszem ez már életkor kérdése is, fiatalon az ember még mindent elhisz amit mondanak, mindent ki akar próbálni, ezek divatőrületek, meg az érdekeltek anyagi érdekeltsége szerint szídnak ill. dícsérnek és reklámoznak valamit, majd egy-két év múlva pont az ellenkezőjét, mert akkor az az érdekük, egy bizonyos kor után ezekkel már nem törődünk, mert átlátható mire megy ki az egész. Jókat, finomakat kell főzni és enni, jó társaságban, idegeskedések, bűntudatok nélkül, no ez az egészséges élet szerintem:-)))))

    VálaszTörlés
  4. Anikó, köszönöm a felkérést, igyekszem mielőbb eleget tenni neki.

    VálaszTörlés