a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2013. november 9., szombat

Megint itt a Márton nap...


A Márton nap eredete, története itt olvasható:  https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1rton-napi_n%C3%A9pszok%C3%A1sok


...és aminek a finomságait egyszerűen nem lehet kihagyni.



Egy évben egyszer muszáj ezekre költeni, pedig ilyenkor nagyon drága.
Aki ügyes előre bevásárol, egy-két héttel ezelőtt a nagy piacokon még normális áron lehetett hízott libát kapni májával együtt.
Na most már csillagászati az árfekvés.
Nem szükséges persze egész libát venni, bár tagadhatatlanul úgy éri meg az árát, mert úgy nagyon kiadós, de lehet csak aprólékot, vagy csak szárnytöveket, mert ezek jóval olcsóbbak, de ugyanolyan finomságokat lehet elkészíteni belőlük, vagy csak libacombokat, vagy töpörtyűnek és zsírnak való bőröshájat,.

Lehet készíteni finom libalevest, aztán ludaskását a levesben főtt aprólékból és sok-sok zöldséggel, aztán libasültet párolt lilakáposztával vagy birsalmakompóttal, 1 kg bőrös libahájból 2 dunsztosüvegnyi libazsír lesz, nem beszélve a töpörtyűről, amit azonmód forrón, ropogósan enni friss, puha kenyérrel valami mennyei.
Utoljára hagytam a csodás libamájat, amiről a zsírjában kisütve csak ódákat tudok zengeni, akár kenyérre kenve, akár libazsírban kisütött krumplival és savanyúsággal valami olyan fölséges étel, amihez fogható kevés van. Én már évek óta csak egy felet veszek, tökéletesen elég az élvezkedéshez és kifizetni ezt is untig elég.
De lehet kapni jó áron hízott kacsamájat is, ami szinte semmiben nem különbözik ízre a libamájtól, tudom, mert kipróbáltam és jóval olcsóbb.
Tehát megtalálhatjuk a pénztárcánkhoz éppen passzoló libaságokat és csodás menüket varázsolhatunk a család asztalára.
Mindenkinek kívánok jó étvágyat ezekhez a finomságokhoz.

Az ételek elkészítését a blogon jobboldalt lent a receptek között megtaláljátok.



Libaleves

Ludaskása 


Libacomb ropogósra sütve


Libamell ropogósra sütve, párolt lilakáposztával 


Birsalmakompót

Libazsíros törtkrumpli tepertővel




Libatepertős pogácsa 
Libamáj... 

 ...már sülten

...zsírjában

...libatöpörtyű




 ...Nyári lilakáposzta saláta  ilyenkor a nyers, vékonyra szeletelt káposztát leöntöm hagymás, köményes, ecetes-cukros lével és hagyom összeérni az ízeket.
Főként nyári kánikulában készül így, de bármikor máskor is isteni finom saláta.

... Párolt /dinsztelt/ lilakáposzta... nem csak libalakomához, hanem bármilyen sülthöz nagyon finom... télen-nyáron
Receptek az elkészítéshez mindkét káposztavariációra: https://zsanuaria.blogspot.com/2010/11/marton-napi-ebed.html




 







5 megjegyzés:

  1. De jó kis összefoglalót írtál...
    A receptek végignézése közben pedig csorgott a nyálam rendesen. :P Mennyi rengeteg libafinomság van nálad...
    Mi ezen a napon egy kicsit csalunk, Anyukám kacsáját készítjük mindig. Tudom, ez nem liba, de azért hasonló. :D

    VálaszTörlés
  2. Micsoda a finomságok Nálad is! Én az idén nem sütöttem semmi libásat... Helyette költözködtem és takarítottam... Az sem volt rossz... :o)))

    VálaszTörlés
  3. Lányok, mi sem eszünk minden évben ennyi mindent ilyenkor, csak ha vendégek is vannak, de valamilyen libásétel egy-kettő mindig van, mert nagyon szeretjük, az is igaz, hogy egész évben szoktuk venni a libát és kacsát is, nemcsak Mártonkor, de ilyenkor már annyira családi hagyomány lett, hogy muszáj tartani.
    De szeretem is ezeket a családi hagyományokat, kis ünnepeket tartani, mert megszoktuk, a gyerekeim is viszik tovább és számontartják:-))))

    VálaszTörlés
  4. Nekem is tetszik a kis összefoglalód, és nekem is az a véleményem, hogy hamarabb kellett volna vásárolnunk. Ugyanis pénteken vettük a libacombokat és igen drágán, pedig mondta férjem, hogy egy héttel korábban kb. 400 forinttal olcsóbb volt kilója. Nálunk sem maradhat el a liba Márton nap környékén vagy a napján, de most hétfőn, azaz ma van Márton nap, de mi vasárnap ettük a libacombokat. Nálunk is van év közben is, mert mi is nagyon szeretjük, de november 11-én hagyományos.
    Sok finomságot készítettél és nagyon guszták.

    VálaszTörlés
  5. Lívia el is határoztam, hogy ezentúl már októberben megveszem azokat a libaságokat amikre épp fáj a fogunk és enni szeretnénk és majd Mártonkor fogjuk megenni. Muszáj észnél lenni, mert pofátlanul megdrágítják.
    Most majd füstölt libacombot szeretnék venni /vetetni/ a nagycsarnokban a téli sóletevészetekhez, na az is piszok drága, de megvárom hogy eltávolodjunk kicsit a Márton naptól, mert később az is olcsóbb lesz:-))))

    VálaszTörlés