a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. február 10., hétfő

Takart .... azaz a töltött káposzta.... cserépedényben



A felvidéki Dédiék mindig így nevezték a töltött káposztát ... a takart....
Logikus is, hiszen takarva volt a töltelék káposztalevélbe.
Ő maga savanyította a fejes és szálas káposztát hozzá, ha véletlenül már nem volt savanyított káposztafeje, akkor édeskáposzta leveleit forrázta le hozzá, mert takaratlanul náluk nem volt káposztaétel.
Maga darálta le a húst is hozzá, mert volt a disznóvágásokból, mindig kukoricadarával keverte be a tölteléket rizs helyett, a rizs drága portéka volt akkoriban, nem költöttek rá. 
Kukoricát meg termeltek egyébként is az állatok miatt. 
Mindig rakott a töltelékhez egészen apró kockákra vágott sima füstölt szalonnát, attól olyan jó ízes, szaftos volt a töltelék, hogy csak na.
Tojást viszont soha, az megint csak drága dolog volt, tojtak a tyúkok, de beosztással kellett lenni.
Csak olyasmi került, kerülhetett az asztalra amit ők maguk termeltek a földjükön, állatok amiket ők maguk tartottak, etettek és vágtak le, zöldségek, gyümölcsök, amiket ők vetettek, ültettek és ő maga rakott el, főzött be.
Dédimama nagyon spórolós asszony volt, megnézte mire adja ki azt a kevés pénzt ami volt nekik.
Petróleumra a világításhoz, sóra, cukorra, lisztre.


Takart... azaz töltött káposzta cserépedényben sütve
Először is a cserépedényemet a tetejével együtt beáztattam 1 órára vízbe, majd összeállítottam a töltött káposztámat, mondjuk én egészen kicsi töltelékeket készítettem, olyan szabolcsias méretűeket, Dédiék mindig nagyokat csináltak, eggyel-kettővel pukkadásig jól lehetett lakni.

A töltelékhez, az 1 kg darált lapockához most csak 3-4 gerezd fokhagymát adtam áttörve, 5-10 dkg-nyi füstölt kenyérszalonnakockát, kb. 10 dkg rizst/ de lehet kukoricadarát is, 2 kisméretű tojást, sót, őrölt borsot, és pár teáskanálnyi pirospaprikát és jól összegyúrtam.
Rizs helyett szoktam még a már említett kukoricadarát vagy gerslit, azaz árpagyöngyöt is belekeverni. Mindegyikkel nagyon jó.
A hatalmas savanyított leveleknek, volt vagy 8 darab, kivágtam a vastag erét középen és rögtön mindegyiket hosszában kettőbe, majd azokat még kereszteben is kettőbe szeltem, és ezeket a negyedeket töltöttem meg a fűszeres hússal.
Ha elfogy a levél akkor a maradék húsból pici gombóckákat kell kerekíteni, nekem lett is, mert egy savanyított levelet menet közben elrágcsáltam, sőt a vastag ereket is megettem és még a szálaskáposztából is dézsmáltam, nagyon finom volt, olyan jólesett.
Sajnos én ilyen háziasszony vagyok, főzés közben folyamatosan eszegetem, kóstolgatom az ételeket a nyers állagtól a kész megfőttig.
Egy nagy vöröshagymát kockáztam és kevés zsíron dinszteltem majd a beáztatott cserépedény aljába elterítettem, szórtam rá két kanálnyi pirospaprikát és egy teáskanálnyi borsikafüvet, majd erre jött a 2 kilónyi káposztából úgy félkilónyi,  amire aztán helyezgettem a szép kis töltelékeket körbe-körbe, majd megint káposztaréteg következett, lehet közé tenni füstölt húsdarabokat vagy füstölt kolbászdarabokat is, majd megint a töltelékeket, közben mindig szórok bele egész borsot, babérlevelet, még borsikafüvet, erős paprikadarabot a rétegek közé.
Addig rétegezem amíg el nem fogy minden, a tetejére mindig szálas káposzta marad takarónak, lezárónak, én még itt is meghintettem kevés borsikafűvel.
5 dl füstölt levet...összekevertem 3 dl 20 %-os tejföllel és ráöntöttem a káposztára.
 /amikor füstölt csülköt vagy bármilyen füstölt húst főzök, akkor a levét mindig nagy, kimosott, tejfölös vödrökben lefagyasztom és amikor olyan ételt készítek amihez fontos egy kis füstölt lé hozzáadása akkor kiolvasztok egy vödörnyit hozzá/
Hideg sütőbe tettem a cserépedényt és bekapcsoltam 180 fokra, alsó-felső sütésre, majd otthagytam 3-4 órára. Ezalatt szépen összesült, megpuhult, nagyon finom lett.
Tejfölözve, friss puha kenyérrel tálaltam.
Másodiknak almáspitét sütöttem. /Holnap teszem fel/
Tökéletes ebédünk volt a hétvégén.
A "takart" készítése fázisfotókkal:












9 megjegyzés:

  1. Anikó, olyan élvezetes volt olvasni az írásodat, megmosolyogtam, hogy megdézsmáltad a káposztát, mert én is meg szoktam. Aranyosan picik a töltikéid, pont olyan hamm bekaplak méretűek. A cserépedény pedig tényleg csodát művel minden étellel. Fenséges fogás volt, almás pite nélkül is, de annak is várom a receptjét.

    VálaszTörlés
  2. Minden nagyon szép,minden nagyon jó,mindennel megvagyok elégedve ....mondaná az öreg Ferenc Jóska , csak egy nem világos , mégpedig a tojás mi véget kel a töltelékbe ? Áruld már el légy szíves , mert nekem ez teljesen új !

    VálaszTörlés
  3. Nea nagyon köszi:-)))))

    Kedves amatőr, tudom, hogy nem fontos bele, de az én családomban mindig, mindenki tesz a töltelékekbe egy vagy két tojást, gondolom az összetartás végett, ugyanis anélkül túl lágy a töltelék, tojással valahogy flottabb, tudom, hogy anélkül is "összetart", meg a káposztalevél is összetartja, de mégis én így láttam, így szoktam meg, így szeretjük:-))))) Ennyi, próbáld ki egyszer, hogy érezd a különbséget:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megfontolom , bizony - bizony a szokás nagy úr ,azt gyanítom hogy az előfőzött rizzsel került a tojás a töltelékbe mint a töltött paprikánál , csak aztán elfelejtődött .

      Törlés
    2. Mi is teszünk a töltelékbe tojást. Aki nem akarja, ne tegyen, az ő dolga. Ettől jó a konyha: ahány ház annyi szokás.

      Törlés
  4. Az a helyzet, hogy a rizst sem főzöm soha előre, csak úgy mosottan teszem a húshoz, a káposztánál is meg a töltött paprikánál is. A felvidéki Dédiék /a férjem nagyszülei / viszont soha nem tettek tojást bele:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No kérem szépen ezt a tojást-bele dolgot kellőképpen kiveséztük , most már teljesen megvagyok nyugodva , köszönöm az útbaigazítást ! :-)

      Törlés
  5. Én köszönöm az érdeklődést:-)))))

    VálaszTörlés