a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2010. március 24., szerda

Hamiskás sztrapacska avagy Juhtúrós nokedli




Pár napja láttam Palócprovence blogján a sztrapacska receptjét és a látványtól elaléltam, annyira szeretem.
Elhatároztam, hogy hamarosan megcsinálom. Na ez ma történt meg.
Az enyém azért hamis, mert nincs krumpli a tésztájában. Tudom, tudom, hogy úgy az igazi, de amikor burgonyát reszelni olyan strapás. Mindig kikészül a csuklóm.
Igy rászoktam a sima nokedlire, minden más ugyanaz és ugyanolyan finom. 
Azért írom ide a receptjét, hátha valaki kedvet kap az elkészítéséhez, aki egyébként nem csinálná meg, mert szintén nem reszelne krumplit. 
Aki így megkóstolja, nem hiányolja majd belőle, állítom ugyanolyan finom.


40 dkg liszt /lehet: fele rétes, fele sima/
3-4 egész tojás
20 dkg juhtúró /brinza
tejföl
20 dkg húsos szalonna

A nagy szűrőbetétes tésztafőző fazekamat, tele vízzel odateszem a tűzre.
A lisztet a 3 tojással, sóval és annyi vízzel bekeverem, hogy sűrű nokedli tésztát kapjak. Nagyon nem is szabad kikeverni simára, csak úgy rusztikusan. 
Amíg a víz felforr, addig pihen.
Felkockázom a szalonnát és egy serpenyőben rössre sütöm, félreteszem.
Ha a víz felforrt, megsózom és több részletben beleszaggatom a tésztát. Amikor újra forr és a nokedli feljött mind a tetejére, akkor kész. Kiemelem a szűrőbetétet, hagyom lecsorogni és beleöntöm egy sütőedénybe vagy jénaiba.
Hozzáforgatom a szalonnapörcöket az összes zsírjával együtt, /valamennyi pörcöt félretehetünk a tetejére, de ha nem, az sem baj./ majd a juhtúrót is rámorzsolom.
Guszta, amikor a forró, zsíros nokedlin, szétolvad a brinza.
Tálaláskor tejföllel locsolom bőven és mint a képen is látható, még snidlinget ollóztam rá.
Fölséges egy étel.


2 megjegyzés:

  1. Én sem szeretek reszelni, ezért a sztrapacskához való krumplit az aprítógépben zúzom össze. Megéri :-)

    VálaszTörlés
  2. Látod ezért jó, hogy sokan vagyunk a gasztrobloggok világában, mindig tanulok valamit, most ezt is, nem jutott az eszembe akkor a késes aprító, feltétlen kipróbálom, mert imádjuk a sztrapacskát, de megszerettük ezt a variációt is:-)))))

    VálaszTörlés