a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2010. március 15., hétfő

Palócleves


Ez a nagyobbik gyermekem kedvence, minden héten megenné.
Nem mondom, én is szeretem, meg az egész család is, főleg nyáron friss zöldbabból, de télen is jó a fagyasztottból, no de minden héten... talán túlzás.

A leves három részből áll, mindegyiket külön-külön főzöm meg, majd a végén összevegyítem.

Pörkölt rész:
1/2 kg sovány sertéscomb vagy lapocka, kockára vágva
1 fej vöröshagyma, kis kockákra
2 gerezd fokhagyma
olaj, pirospaprika, só, bors, piros arany
A szokott módon pörköltet készítek, egy nagy leveses fazékban, rövid lével, jó sűrű szafttal puhára főzöm.

Zöldbab rész:
1/2 kg sárgahüvelyű zöldbab /télen fagyasztott/, kétcentis darabokra törve
3-6 gerezd fokhagyma, só, bors
Egy fazékban annyi vízben, amennyi bőven ellepi, sózva, borsozva, bőven fokhagymázva, majdnem teljesen puhára főzöm, kicsit roppanósra hagyom. 
A fagyasztottal vigyázni kell, ott sokkal kevesebb idő kell, mert hamar szétfő, és az úgy nem túl jó, szóval nehogy túlfőzzük.

Krumpli rész:
3 db nagy burgonyát kis kockára vágom, egy kisebb fazékban vagy lábaskában sóval, szintén annyi vízben ami bőven ellepi, majdnem puhára főzöm. Nyár elején amíg tart az újkrumpli szezon, addig avval készítem, nagyon finom.




Amikor a pörkölt jó, a zöldbabot is és a burgonyát is, a főzőlevükkel együtt, óvatosan a pörkölthöz öntöm, összekeverem és összeforralom. 
Megkóstolom, hogy minden puha- e.
A babnak nem szabad szétfőni! 
Megszórom bőven, apróra vágott petrezselyemmel /de el is maradhat / és tejfelre tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése