a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2010. március 15., hétfő

Zsemlegombóc... mint köret és mint levesbetét is !!!



4-6 szelet toast kenyér, kenyérpirítóban, jó sötétre pirítva és felkockázva/vagy 3 db zsemle kockázva
2-4 tojás
kb.40 dkg liszt
1 cs. petrezselyem, apróra vágva

Ez egy új módszer /vagy legalábbis számomra új /, már nem tudom, hol láttam, vagy olvastam, de bevált. Sokkal gyorsabb, egyszerűbb, nem annyira morzsálódós, mint a zsemlékkel vacakolni.
Egyszerűen pirítóst kell készíteni a toast kenyerekkel és felkockázni.
Persze lehet zsemléket is felkockázni, majd serpenyőben szárazon, vagy esetleg egy kevés olajon megpirítani, ebben az esetben 3 db zsemle szükséges hozzá, a többi ugyanaz.





Nagy tálba szórom a lisztet, beleütöm a tojásokat, sózom és kevés vízzel - nokedli állagú, sűrűségű tésztát kavarok, hozzákeverem a kenyérkockákat és az apróra vágott petrezselymet is. Állni hagyom, amíg a sós víz felforr egy nagy lábasban. 
Evőkanálnyi tésztadarabokat, vizes kézzel vagy két hidegvizes evőkanállal megformázva /egyszerre csak 3-4 db-ot/ óvatosan beleengedem a bő, sós vízbe és gyöngyöző forralással 15 percig főzöm. 
Ennyi idő alatt tökéletesen átfő, de ha valaki bizonytalan, hogy megfőtt-e, egyet kettévág, rögtön látja az állagán.



Bármilyen szószos, mártásos ételhez illik, például a vadashoz, tejfölös húshoz, savanyú vetrecéhez, szaftos borsos tokányokhoz.
Húsos, szaftos ételekhez sült szalonnapörcöt is , vagy sonkakockákat is keverhetünk a tésztához, akkor szalonnás vagy sonkás zsemlegombócunk lesz a végén, nagyon finom ez a változat is.

Mini változatban levesbetétként is tökéletes, ilyenkor hidegvizes teákanalakkal alakítom, gombócozom például a tejfölös, savanykás, pikáns leveseknél, például a tejfölös nyúllevesnél, vagy tejszínes húsos-csontos raguleveseknél, vagy zöldséges becsinált levesnél, mindig használom levesbetétként is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése