a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2010. március 29., hétfő

Ludaskása...


Dédi emlékére
Ezt az ételt egyszerűen imádom. 
A Dédiét kóstoltam először és nála szerettem meg a bolondulásig.
Komolyan élek-halok érte.
Állandóan főzőm, ha tél van: gazdagabban sültekkel /mert inkább téli étel/, 
ha nyár: inkább csak a rizs a főtt húsokkal, főtt zöldségekkel, salátával.
Márton napkor kötelezően szintén.
Nem lehet megunni. 
Szerintem. 
Libaleves
1-2 adag libaaprólék vagy kacsaaprólék: nyak, zúza, szív, far-hát
1/2 kg libaszárnytő vagy kacsaszárnytő 
2 adag leveszöldség... 
... ebből ami nélkülözhetetlen, tehát kötelező : sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé 
... és ami nem kötelező, de gazdagabbá teszi: zöldborsó, gomba, kelkáposztacikkely 
1-1 cs.petrezselyemzöld és zellerzöld, no meg lestyán
1 nagy fej vöröshagyma, egészben 
4-6 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 db hegyes erős is mehet bele aki bírja /én nagyon/
só, bors

Azzal indítok, hogy főzök egy nagyon finom, gazdag libalevest vagy kacsaszárnytő, kacsaaprólékos levest. Egyik jobb, mint a másik.
A húsokat megtisztítva, egy nagy fazékban, kb. 4-5 liter hidegvízben odateszem főni, ha felforrt, a habját leszedem, és takaréklángon csendesen főzöm. 
Közben a zöldségeket megtisztítom és rövid hasábokra vágva a leveshez adom, az egész vöröshagymával, a sok gerezd fokhagymával, paprikával, paradicsommal, meg a zöldekkel együtt. 
Sózom, borsozom és puhára főzöm.

Ha kész, leszűröm a levest egy másik fazékba, a húsokat és zöldségeket tálra teszem, hagyom kicsit hűlni, majd a csontokról leszedem a húst, mindent nagyjából egyforma darabokra vágok, a nyakat, zúzát, sovány húsdarabokat.
Kidobom a hagymákat,paprikát,paradicsomot, csontokat, bőröket.
Tehát maradnak a főtt zöldségek és a főtt húsdarabok a tálban.

A leveshez főzök ki külön erre a célra tartott nyeles lábasomban, sós vízben levesbetétet, ami lehet házi cérnametélt, lúdgége tészta, eperlevél tészta, kiskocka, zabszem tészta, vagy grízgaluska, minddel nagyon finom.
Amikor leszűrtem a tésztát azonnal vissza is teszem a lábasába amiben kifőztem és merek rá a forró levesből, kicsit a felső zsírdúsabb rétegből is, hogy bőven ellepje, majd félreteszem.






Megkezdem a rizotto főzést.
1-2 ek.libazsír ! ez kötelező !
1 db vöröshagyma kockázva


20 dkg rizotto rizs /pl. az Arborio/ de jó a sima olcsóbb kerekszemű rizs is, persze nem tragédia a hosszúszeművel sem, de kerekkel az igazi, mert az ételnek a végére kicsit kásásnak, szottyosnak kell lennie és ehhez jobb a kerekszemű fajta.
só, bors

Egy nagyobb lábasban felolvasztom a libazsírt, rádobom a kockára vágott vöröshagymát, rövid ideig dinsztelem, majd hozzáadom a rizst és együtt pirítom tovább. 
Kb. 5 perc elteltével hozzáöntök egy merőkanálnyi leveslét, a felső zsírosabb résszel együtt és állandó keverés mellett főzöm, majd ahogy beszívta a rizs a lét, újabb merőkanálnyi leves megy rá. 
Igy főzöm egészen addig, míg megpuhul a rizs, ez jó fél óra állandó keverést jelent, több merőkanálnyi levessel. De megéri, mivel a rizs így rendkívül szaftos, krémes állagú lesz, és nagyon finom. Amikor kész, az összes húst és zöldséget hozzákeverem, óvatosan, agyon ne törjem, de ha kissé mégis az akkor sem probléma, és dobok rá egy diónagyságú libazsírdarabot, ezzel lefedve állni hagyom egy 10 percre, ha kell utána sózom, borsozom és a végeredmény tényleg egy krémes, kásaszerű, fűszeres, egytál étel.
Nagyon ízes.



Ha gazdagabban szeretném tálalni, főleg télen készül így, akkor sütök mellé libacombot vagy kacsacombot mindenkinek, akkor a ludaskása mint köret szerepel.
Vagy veszek bőrös libahájat és kisütöm töpörtyűnek, tálaláskor ezzel szórom meg a rizs tetejét még.
Lehet májat is sütni hozzá, mondjuk hízott kacsamájat, ami majdnem ugyanolyan finom, mint a libamáj, csak jóval olcsóbb.

Nyáron inkább csak magában esszük a főtt hússal, főtt zöldségekkel és salátával.
Mivel ritkán lehet libaaprólékot kapni, egyre többször készítem kacsaszárnytőből, kacsanyakkal, kacsamájjal, kacsazúzával /de nagyon jó a pulykazúza is darabolva/, mert kacsaaprólékot szinte mindig lehet kapni, és ugyanolyan tökéletesen ízes és finom belőle az étel.

Egyszóval, csodálatos egy étel ez a ludaskása.


Kép az internetről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése