a legméltóságteljesebb cica

a legméltóságteljesebb cica
Tituka most 11 éves

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 7 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 8 éves

Keresés ebben a blogban

2010. április 7., szerda

Kapros túrós pite....



.....ahogy a Nagyikám csinálta

Tészta:
45 dkg liszt
1 sütőpor
25 dkg vaj vagy margarin
15 dkg cukor
2 tojás sárgája
tejföl - szükség szerint, amennyitől összeáll a tészta
csipet só

1-2 ek. búzadara

Tészta hozzávalóit a fenti sorrend szerint összemorzsolom, összegyúrom. Lehetőleg gyorsan kell dolgozni, nem szabad a kéztől átmelegednie a tésztának, mert szalonnás lesz. Amikor megvan, kettőbe veszem, fóliába tekerem és a hűtőben pihentetem, kb. fél órát.

Töltelék:
1 kg túró
10 dkg cukor  vagy sósan !
1 nagy cs. friss kapor, apróra vágva /télen jó a fagyasztott is /
2 tojás sárgája
1 vaníliás cukor  vagy ha sósan készül akkor ez nem !
tejföl - szükség szerint, de óvatosan, nehogy híg legyen !!!!

1 ek. búzadara

A töltelék hozzávalóit is összekeverem, nem szabad, hogy híg legyen, krémesen sűrűnek kell lennie.
Legközelebb sósan fogom készíteni kisebbik gyermekem kérésére, szerinte úgy lenne az igazi.
Lehet, hogy neki is igaza van.



Az egyik tésztát vékonyra kinyújtom és beleigazítom a tepsibe. Tetejét megszórom a búzadarával.
Belesimítom a tölteléket egyenletesen.
Én úgy szeretem, hogy a tésztarétegnek vékonynak kell lennie, a tölteléknek pedig vastagnak, a Nagymamám is így készítette mindig.
Most kinyújtom a másik adag tésztát is, szintén vékonyra és óvatosan a töltelék tetejére borítom. Úgy szoktam, hogy a nyújtófára feltekerem, persze lisztezve, hogy ne ragadjon rá és erről szépen visszatekerem. Az egész felületet borítania kell, ne látszódjon ki a töltelék.
Tetejét villával óvatosan megszurkálom, a kimaradt tojásfehérjét kissé felverem és megkenem a süti tetejét. Tejföllel is meg lehet kenni, vékonyan.
Előmelegített sütőben addig sütöm, míg a teteje megszínesedik, ez kb. 30-40 perc.
Kihűlés után porcukrozom és kockára vágva, tálra rendezem óvatosan mert a töltelék kicsit rezgős ám.
Ezzel a tésztával készítem a sima túrós pitét, az almás pitét, a lekváros-diós rácsost is.
Nagyon finom, egyszerű sütemények. Elronthatatlanok.

Tanulság : A képeken a kapros-túrósnak nincs teteje, most itt direkt így csináltam egy hirtelen ötlettől vezérelve, hogy ne legyen, a túrótöltelékre közvetlenül a tojással elkevert tejfölt kentem vastagon, nem volt rossz, de a tapasztalatom az, mivel rezgős a töltelék sokkal jobb, ha fent is van tésztalap a szokottak szerint, a receptet már így is adtam meg.
Hiába, nem érdemes variálni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése