a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. március 21., péntek

Mákos tészta.... Diós tészta....




A legegyszerűbb tésztaételek, de talán a legfinomabbak is.
Nem ismerek senkit aki ne szeretné.
A család inkább a mákosra szavaz, én meg egy kicsit jobban szeretem a diósat, ezért egyszerre készítem mindkettőt.
Kép a netről:
 Mákos tészta

20 dkg darált mák
cukor ízlés szerint
25 dkg széles metélt
1. ek. zsír
lekvárok

A mákot általában őrölve veszem, de ha netán mégsem, akkor a kávédarálón darálom meg, mert nincs mákdarálóm.
Összekeverem 1-3 ek. kristálycukorral.
Sós forrásban lévő vízben kifőzöm a tésztát, 7-8 perc alatt, leszűröm és forró zsírra borítom a serpenyőben, elkeverem és azonmód tálalom is, mindenki maga szórja meg az adagját annyi cukros mákkal, amennyivel csak szeretné.
Családtagjaim általában jó sokkal szokták, mert nagyon szeretik.


Mindig forró, olvasztott zsíron forgatom meg a kifőtt tésztát, mert Anyósom mondta mindig, ha jó ízű, finom főtt tésztát szeretnék akkor kizárólag zsírra szabad tenni.
Igaza volt, tényleg finomabb, a Dédiék is így csinálták, a Nagymamám is, viszont az Anyukám mindig olajon, igaz neki epebántalmai voltak, ő soha nem használt zsírt.
Volt alkalmam mindkettőt ízlelni, nagyon nagy különbség ugyan nincs, de a zsírral zamatosabb talán.

És akkor egy történet a mákutálatomról, ami mostanra megszűnt... mert ez nem mindig volt így, valaha, a régmúlt időkben, amikor a tv hőskora volt, azokban a kultikus időkben, amikor az egész ország ugyanazt látta és mindenki ott ült minden este a tv előtt, nos akkor láttam egy filmet vagy tévéjátékot, már nem tudom a címét sem, azt sem nagyon, hogy kik szerepeltek benne, talán a Szirtes Ádám, lehettem úgy 14-15 éves forma, valahol a magyar faluvidéken játszódott, valakit kerestek benne, föltúrták az egész falu összes házát, többek között a keresett ember legjobb barátjánál is kutakodtak, aki persze semmit nem tudott a keresett személyről, de a Horthy-féle kakastollas csendőrök / az egyik Csurka László volt, aki mindig tökéletes volt náci katonatisztnek, horthysta csendőrnek, szóval csupa negatív figurának/ úgy vallatták - mivel a faluban mindenki ismert mindenkit, ezek a csendőrök is a vallatandó illetőt -  tudták róla a mákos nudli a kedvence. Nosza főzettek egy hatalmas vájlingravalót és szó szerint beletömték. Az ember belehalt persze, de egy hős volt, mert nem vallott. Ez engem annyira megrázott, annyira beleéltem magam a történésekbe, hogy onnantól fogva semmilyen mákos ételt nem voltam hajlandó megenni, de még ránézni sem, ez a mákundor eltartott több, mint 20 évig, mire egyszer hajlandó lettem újra megkóstolni, gondolom akkorra kopott ki belőlem az undor  :-)
Bezzeg ma... jöhet minden formában.



Kép a netről:

Diós tészta
20 dkg dió darálva, mivel sok diónk terem, így én szoktam darálni
cukor ízlés szerint
25 dkg széles metélt
1 ek. zsír
lekvárok

Minden ugyanúgy történik, mint a mákosnál.




itt épp narancslekvárral.... de bármilyennel csodafinom, barack, meggy, eper, málna, szilva, hogy csak azokat soroljam amik nekem vannak, mivel nyaranta szorgalmasan befőzöm ezeket....





3 megjegyzés:

  1. Egy leheletnyit én is jobban szeretem a dióst. :) De megyek hozzád és eszem egy kicsit ebből is és abból is... mit szólsz? :)

    VálaszTörlés
  2. Jöhetsz, szívesen látlak:-)))))

    VálaszTörlés
  3. Imádom mind a kettőt, gyakran készítem, és más egyszerű kifőtt tésztákat is. Nekem is saját lekvárjaim vannak hozzá.

    VálaszTörlés