a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. május 25., vasárnap

Milánói "borda"... epres triffle... mert hőség van



Milánói "borda" spagettivel, sok-sok reszelt sajttal
...azért az idézőjel, mert nem karajjal készült, hanem pulykamell lett vékonyan szeletelve és kirántva...
...jó ideje jobban szeretjük így, a szárazabb pulykamellel, nagyon finom, ajánlom kipróbálásra...

Meleg van, nagyon.
Könnyű, viszonylag gyors ebédet szerettem volna, így döntöttem a milánói mellett, meg azért, mert régen szerepelt az asztalunkon és szeretjük, nem utolsósorban a gyerekem bevállalta a hús panírozását és a kisütését.
Rám csak a szósz, a spagetti főzése és a desszert maradt.... elég is volt ennyi.



1 cs. spagetti, sós vízben, újraforrástól számítva 7 perc alatt kifőzve, leszűrve, majd egy olajozott tálba borítva, melegen tartva
1/2 pulykamell szeletelve, besózva, panírozva és kisütve /rengeteg lesz belőle, de nagyon finom, ropogós, a család úgy eltünteti, mint a szél/
30-40 dkg trappista sajt reszelve

Szósz hozzávalói:
2 db nagy vöröshagyma, kockázva
1 doboz gomba /csiperke/, mosva és darabolva, de jó a gombakonzerv is levétől leöntve
20 dkg főtt füstölt tarja kockázva
2 kis doboz paradicsompüré konzerv, de jó az üvegesből is, akkor 4 nagy ek.
2 tk. oregano /az oregano az olaszos paradicsomos szószokhoz szerintem elengedhetetlen, nekem legalábbis ezzel a fűszerrel teljes az olaszos ízvilág./

Kevés olajon megfuttattam a vöröshagymát, majd összesütöttem a paradicsompürével, végül az összes többit is hozzáadtam, jól összekevertem, meghintettem az oreganoval, pici vizet loccsintottam még hozzá, és addig főztem, míg a gomba megpuhult, majd zsírjára sütöttem. Kellemesen sűrű, szaftos mártásnak kell lennie.
Ennyi.
Tálalásnál mindenki tányérjára spagettit halmozok, tetejére bőven merek a szószból, sok reszelt sajtot szórok rá és a rántott szeletekből mindenki annyit vesz amennyit csak akar.
Jó laktató, de mégsem nehéz, finom étel.





... és akkor a desszert...
Epres triffle.... 

Citromhab receptje alapján, akinek a blogján csodás dolgok találhatóak még ezen kívül is, nézegessétek, készítsetek el tőle bármit, nem fogtok csalódni.
Tudom, mert sok mindent készítek tőle.

Idén is rengeteg epret ettünk és eszünk folyamatosan, amíg csak tart a szezonja.
Lekvárt vagy dzsemmet most nem főztem, van még korábbról.
Citromhabtól eltérően én nem készítettem saját kezűleg vaníliakrémet a triffléhez ebben a melegben, vessetek meg ezért, hanem bizony a jó öreg dr.oetker pudinghoz folyamodtam.



1 nagy cs. babapiskóta
1-2 dl tej
1 dl rum

1 l tej
2 rúd vanília, magja kikaparva, de a rúd is belefőzve a tejbe
2 cs. pudingpor, egy vaníliás és egy tejszínes
6-8 ek. cukor
A leírás szerint megfőztem a pudingot, majd folpackkal leborítottam, ne bőrösödjön, hagytam kihűlni.

1/2 l habtejszín
2-3 ek. cukor
1,5 cs. habfixáló
A tejszínt kemény habbá vertem a cukorral, a végén hozzászórtam a habfixálót is.

2 kg eper, csodásan édes, illatos, hatalmas, nagy szemű, darabolva/szeletelve
egy kevés a díszítéshez félrerakva

Amikor kihűlt a krém, a fele adag tejszínhabot óvatosan, hogy össze ne törjön, hozzákevertem.

Az összeállításnál elővettem a legnagyobb jénai tálamat, alulra egy kevés krémet tettem, erre jött a rumos tejbe áztatott babapiskóta majd a rengeteg darabolt-szeletelt eper fele, majd jött a krém fele, megint áztatott babapiskóta és az eper másik fele, a tetejére a maradék krém került és ennek a tetejére a maradék tejszínhabot kentem, majd a félretett eperszemekkel díszítettem.
Hűtőben állt 3-4 órát, nem is tudom, hogy álltuk meg /különösen én/, hogy jól letudjon hűlni.
Nagyon fincsi, könnyű, krémes, tejszínes, nem túl édes, jéghideg, igazi kánikulára való desszert, minden van benne, amit én imádok.
Ahogy jönnek sorban a gyümölcsök minddel el fogom készíteni, sőt további tobzódásképpen vanília/citrom fagyigombócokat is szervírozok mellé, hogy még teljesebb legyen az élvezet.

 




2 megjegyzés:

  1. Hm, de finomat főztél a meleg ellenére...Én csak rántottam ezt-azt, az is bőven elég volt, mire kipaníroztam mindent...

    VálaszTörlés
  2. Egyik sem volt komplikált viszont gyors volt, pont a meleg miatt:-))))

    VálaszTörlés