a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. június 14., szombat

Konyhai tobzódásom a hőség után....


Mindig ez van... vége a kánikulának, normalizálódik a hőmérséklet és mi történik, hirtelen nagyon éhes és nagyon fürge leszek, száz tervem van egyszerre, hogy mit fogok készíteni, feltúrom a kamrát, hűtőt, fagyasztót... és nekiállok:

Meggyleves nagyon tejszínesen, nagyon vaníliásan.... természetesen friss, édes, pikáns meggyből... természetesen magozásról szó sem lehetett, mert nem akartam megőszülni, mire 1 kiló körüli meggyet végigmagoznék...


Meggyet leszáraztam, megmostam, felöntöttem annyi vízzel amennyi levest szerettem volna - sokat - és tűzre tettem a fűszerekkel, fahéj, szegfűszeg jó bőven, csipet só és cukor, nem sok, de picit édes legyen, meg egy-két citromkarika és felforraltam.
Közben egy tasak oetker tejszínpudingport vízzel kikevertem és amikor egyet forrt a leves besűrítettem vele, majd 2,5 dl 30%-os folyékony habtejszínt hozzácsorgattam, amitől isteni krémes lett az egész.
Persze kóstolgattam és nem találtam elég édesnek így steviaport szórtam még hozzá, legalább egy evőkanálnyit, mégse legyen csak cukros. Egyet rottyantottam még rajta és kész.
Na azóta már háromszor ettem belőle, a nagyon forrótól a már langyos állapotáig, várom, hogy végre hideg legyen, mert ugye úgy az igazi. Imádom. Minden mennyiségben.


Kelkáposztaleves főtt, füstölt sonkával, kolbásszal, újkrumplival, zöldségesen....

Még korán hajnalban - mert akkor kelek nyáron - és mielőtt bárminek nekilátnék, először is mezítláb végig megyek a kert harmatos füvén, hallgatom a madarak ébredezését és élvezem a hajnali csöndet, a napfelkeltét.
Másodszor tájékozódom a neten, hogy mizu van a nagyvilágban....
... és mit látok Málna konyhájában ??? ezt a levest... /ő meg a Vidék íze magazin júniusi számából nézte ki/...
... na gyomornedvek beindultak... kiderült az ég világon minden hozzávaló van itthon, az isten sem tudott volna visszatartani az elkészítésétől... persze ez már holnapra lett főzve, egy jó rakott krumpli elé... de azért ezt is bőszen kóstolgattam, mit mondjak isteni, fincsi, zöldséges, sonkás, füstölt stb...stb....
Muszáj előre főznöm kicsit, még ma este megfőzöm a krumplit és a tojást is holnapra, reggel csak összeállítani kelljen és megsütni délre, mert délutánra szülinapi, kerti grillpartira vagyunk hivatalosak és nem akarok fáradt mosónőként, szinte a konyhámból odazuhanva megjelenni a színen...


1 db kisebb fej újkelkáposzta, csíkokra szeletelve
2-4 db újkrumpli, lehet nagyobbacska is, kockázva
1 sárgarépa karikázva
1 fehérrépa karikázva
1 kis zeller kockázva
2-3 szál zellerzöld apróra metélve
6 gerezd fokhagyma
só, bors
1 babérlevél
1 tk. egész kömény
2 tk. őrölt kömény
1 ek. szárított majoranna
kevés olaj, liszt, pici pirospaprika

20-30 dkg körüli füstölt tarja, kockázva - még húsvétról maradt darab
1 kisebb szál házi csípős kolbász karikázva

Először is a füstölt tarját felkockáztam és odatettem a nagy leveses fazekamban bő vízben főni, mellédobtam a babért, a fokhagymákat és 1 tk. egész köményt.
Közben mindent előkészítettem a zöldségfronton, pucoltam, mostam, csíkoztam, kockáztam, karikáztam stb.
Amikor már majdnem puha volt, sőt szinte puha is volt a sonka akkor minden zöldséget hozzáadtam és a fűszereket is és a kolbászkarikákat, a kolbászt a színe miatt tettem hozzá, no az íze se mellékes benne, picit csípőssé tette... finom lett nagyon.
Körülbelül 15 percig főztem még, mert a zöldségeket roppanósan szerettem volna benne.
Közben vékony pirospaprikás rántást készítettem és besűrítettem a leves, azzal már csak egyet forraltam, nehogy szétfőjön bármi is.


Pecsenyekacsa ropogósra sütve majorannásan...

Hát ez volt a mai nap fő-fő fogása, nagyon szeretjük a férjemmel, a gyerekeim nem annyira, ők inkább a libát jobban, ilyenkor amikor különböző programjaik miatt nem jönnek le hozzánk, na akkor olyasmit eszünk amit ők nem annyira kedvelnek.... a sült kacsa ilyen...


1 kisebb pecsenyekacsa
só, bors, majoranna bőven

Alaposan megmosom és átnézem, rendesen van-e tisztítva, a melle részen átlósan bevagdalom a bőrét, majd kívül belül alaposan sózom, borsozom és bőven majorannázom.
Befektetem a kis, piros kacsasütő tepsimbe, aláöntök kb. 1 dl vizet és megy a sütőbe 1-2-3 órára, félidőben hasra fordítom, hogy minden oldala megsüljön piros ropogósra, ha túl sok a zsírja ami kisül, azt leöntöm egy kis lábasba, csak annyit hagyok alatta, hogy oda ne égjen.
Feldarabolás előtt 10 percig pihentetem... általában 4 darabba vágom, hosszában középen, majd keresztben középen... aztán nekiesünk... mit mondjak, fölséges egy étel... aki szereti annak nem kell ragoznom, tudja miről beszélek.
A libát egyébként ugyanígy fűszerezem és sütöm pont, azt is imádjuk.



Köretnek Kakukkfüves ropogós újkrumpli készült....

1 kg körüli újkrumpli vastagabbra karikázva
szárított kakukkfű
só, bors
olaj

A krumplit jó alaposan megmostam és viszonylag vastagabb szeletekre karikáztam majd úgy ahogy volt héjastól, beleszórtam a tepsibe, amibe előzetesen 1-2 dl olajat locsoltam, bőven sóztam, borsoztam és a szárított kakukkfűvel sem spóroltam.
A krumplit jól átforgattam a fűszeres olajban a puszta kezemmel, majd ez is ment a sütőbe amíg jó ropogós, pirosas nem lett.
Kovászos uborkát ettünk mellé.
Szeretem amikor véget ér a kánikula, mert visszatér az életkedvem és a főző-sütő kedvem is, újra a régi vagyok :-)))))




7 megjegyzés:

  1. Úh, már megint micsoda falatok! Az a kacsa meg a krumplija... Végem van! Nem hallottál még a kihajtott gémkapoccsal való magozásról? Rém egyszerű és gyorsan megy!

    VálaszTörlés
  2. De, képzeld tegnap délután, amikor a meggyleves már kész volt, akkor láttam a facebookon, ki is raktam az oldalamra, ezentúl így fogok magozni én is:-))))

    VálaszTörlés
  3. Hát Anikó jól feléledtél, ez aztán pazar ételsor. A meggylevest én szombaton készítettem el egy fazékkal, hogy mára azaz vasárnapra jól lehűljön. Hasonlóan készítem mint Te csak a besűrítés tej-tejföl-liszt habarással.
    Szóval minden amit készítettél nekünk is ízlene, és szoktam is hasonlókat készíteni - bár a libát mi is jobban szeretjük.

    VálaszTörlés
  4. Kössz Lívia, és még mindehhez ma egy rakott krumpli társul, igaz már csak a levesek vannak a kacsa tegnap elfogyott:-))))

    VálaszTörlés
  5. Anikó, hát jól bepótoltad az elmúlt napok pihenését. Megint mesés falatokkal kápráztattad el magatokat. Remélem jól sikerült a grill parti is.

    VálaszTörlés
  6. Jöttem a meggylevesedre aztán látom a sok finomságot! Tegnap én is egymagam megettem egy jó nagy tálka meggyszószt kevés krumplival. Nagyon szeretem! Ha lett volna egy ilyen sült husi lehet hogy lecsúszott volna mellé még:-))

    VálaszTörlés
  7. Nea hát bepótoltam a koplalást, mert végül már annyira éhesek voltunk, a grillparti is klassz volt tegnap, voltunk vagy ötvenen-hatvanan, jó sokan, isteni hangulat volt, élő zenekar játszott, jókat beszélgettünk már mi az öregebbje, táncolni a fiatalok táncoltak. Végre kellemes esti-éjszakai levegő volt, sőt későn már inkább hűvös is, de jólesett nagyon:-)))

    Évikém mi is imádjuk ezeket az ételeket mind, a hőség után már ki voltunk éhezve ezekre, a sok fagylaltevés után:-))))

    VálaszTörlés