a legméltóságteljesebb cica volt

a legméltóságteljesebb cica volt
Tituka 2006-2018 élt 12 évet és 9 hónapot

a legszebb kutyuska

a legszebb kutyuska
Falatka most 10 éves

a legokosabb cica

a legokosabb cica
Szaftika most 10 éves

Keresés ebben a blogban

2014. augusztus 8., péntek

Palacsinta... mindig... minden mennyiségben... soha nem elég



Én a "szegényes" palacsintát kedvelem, mit kedvelem, imádom.
Ezt most már ennyi évesen határozottan ki merem jelenteni, millió palacsinta elfogyasztása után.
Legutóbb kipróbáltam a bögrés francia palacsintát, ami zenél-sípol-táncol azaz mindent tud, tele van pakolva mindennel, minden földi jóval, ami egy konyhán megtalálható, csak nekem ez túl sok, túl bőséges, szerintem feleslegesen, de ez az én véleményem.
És nem a spórolás miatt, hanem, mert túl tömény, sok.

Élt egyszer egy nagynénink Nono /sokat volt nálunk, szerettük őt, a gyerekeim nevezték el így és rajta ragadt/, aki csodás puha, vékonytésztájú palacsintát tudott sütni, imádtuk, fejenként 15 darabot is le tudtunk nyomni egymás után, alig vártuk mindig, hogy süssön.
Egész nyarakat töltöttünk együtt a balatoni telken, sok-sok éven át, és ő szegénykém mindig bevállalta zokszó nélkül a sütést a legnagyobb nyári forróságban is, nemcsak palacsintát, csodás réteseket is sütött egymás után a gyümölcsérés sorrendje szerint, mindig más-más töltelékkel.
Amikor feljöttünk a vízről, az egész napos pancsolás, sütkérezés, úszás után, mint a farkasok úgy vetettük rá magunkat a finomságokra.
A strandos palacsintához hasonlított az övé is, azt is imádtam, jó sokat szerettem enni belőle.
Gőzöm nincs sajnos, hogy keverte be a tésztát, mert réges-rég nem él szegény, amíg még kérdezhettem volna tőle, nos akkor minden más sokkal jobban érdekelt, sokkal fontosabb volt számomra, mint a gasztronómia, akkortájt soha nem gondoltam volna, hogy egyszer még érdekelni fog.



Aztán mostanában egyik nap nézelődöm a blogokon és: 
Évánál megláttam egy érdekes címet:    palacsinta tej és tojás nélkül.
... na gondoltam, ez érdekes lesz, tej nélkül oké, ott a szóda vagy ásványvíz, de tojás nélkül, na ilyet még nem hallottam, mi tartja össze???.
Azon melegében megsütöttük, finom volt, olyan igazi "szegényes", hasonló a Nono-éhoz, de mégsem egészen, nagyon ízlett, nem volt probléma a sütésével, a forgatásával sem, szélsebesen fogyott el, jó, nem is volt olyan sok a 20 dkg lisztből a mennyiség 2 főre.
Nem hagyott nyugodni a dolog, gondoltam kipróbálom még egyszer, de most teszek hozzá 1 db tojást és csak csapvízzel keverem be !!!

És iiiiigen, megvan az a palacsinta, amit Nono sütött, ízre, állagra, mindenre.
... és puha... és vékony a tésztája... ahogy az emlékeimben él... csodás finom.
Ez az én végleges palacsintatésztám receptje, Nono palacsintája, az unokáim - ha lesznek - ezt fogják nálam megismerni és csak remélni merem, hogy amikor már nem leszek, akkor ugyanígy fognak emlegetni és áldják a nevemet is, hogy milyen finomságokat sütöttem nekik.
Igyekszem majd kitenni magamért.
Ime:


Nono palacsintája:
Végleges palacsintatészta receptem
adag 2főre:   /ha itt az egész család, értelemszerűen a duplája kerül bekeverésre/

20 dkg liszt
csipet só
1 tojás
kb. 4 ek. olaj
5 dl sima csapvíz ! igen működik !
Egy tálban teljesen simára, csomómentesre keverni mindent, én ezt úgy szoktam, hogy először nagyon kevés vízzel keverem, amikor még jó sűrű a tészta, akkor lehet tisztán csomómentesre kavarni és fokozatosan, állandóan keverve hozzáadni a többi vizet.
Letakarva min. 30 perc pihentetés, hogy a lisztszemek jól megduzzadjanak, de nálam már volt többórás pihentetés is, egyáltalán nem árt neki.
Sütéskor a palacsintasütőt, pár csepp olajjal meghintem, utána már elegendő ami a tésztában van.
És még egy nagyon hasznosat tanultam, amikor egy-egy darab megsül és tálra borítom, az előző tetejére alufólia darabot borítok, betakarom, hogy a saját gőzében puha maradjon az összes.
/Igazából ez a tojás nélküli változatnál fontos, mert ott ropogós lesz a széle, nálam még letakarva is kicsit az lett, bár ez a kis ropogósság csak még finomabbá, izgalmasabbá tette/
Ennyi !!!
Bármivel tölthető, mint a képeken látható is, nutellával, különböző lekvárokkal, kakaóval, mazsolás túróval, őrölt dióval, mákkal, szilvalekvárral, ki mivel szereti és mi van otthon.
Még üresen egy kis citromlével megcsöpögtetve, reszelt citromhéjjal megszórva is csodás. Kipróbáltam.






14 megjegyzés:

  1. Én is ezt a palacsintát szeretem, puha és vékony, nem szoktam mérni, nálam a tej a lényeg, képzeld Anikó nekem szódával nem megy, sima vizet és tejet használok :))), még zabpehelylisztből is csodálatosat sütök. Sőt már ezt jobban szeretjük. :) Imádom, komolyan 10 db-ot is megeszem, ha ki vagyok éhezve!!! :) Lehet kipróbálom a te szódás változatodat... :)
    Remélem nemsokára az unokáid is tesztelhetik! ;) Puszillak!

    VálaszTörlés
  2. Örülök hogy kipróbáltad és ilyen kedves emléket idézett fel benned. Nagyon guszta bármelyik töltelékkel elfogadnám most is.Mikor elkészítettem nekem nem hiányzott a tojás belőle, de legközelebb lehet hogy én is teszek bele. Bár én bármilyet csinálok általában mindig csak 1 tojást teszek!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem a palacsintát , az itteni szereplők is nagyon kívánatosak , csak ne lenne ennyire magas a CH -tartalmuk és hát bizony nem is kalóriaszegények , 1 drb. túrós palacsinta kb.75 gr.;12 gr. CH ;ÉS 100 Kcal.Na most én megeszek 6-ot ,/ nagy önmegtartóztatások közepette / mert annál kevesebbért nem érdemes belekezdeni , minek ?; csak hogy állandó hiányérzettel küzdjön az ember ?; és akkor mi lesz ennek a vége ?......!

    VálaszTörlés
  4. Imádjuk a palacsintát, ez nem lehet kérdés. Én csak tiszta víz, liszt, tojás, olaj, csipet só keverékéből készítem. Annyi ek. olaj kerül bele ahány palacsinta lesz. Csak az első palacsinta alá teszek pici olajat. Szép vékonyak lesznek.

    VálaszTörlés
  5. Lívia előre honnan tudod mennyi darab palacsinta lesz, már az olaj miatt kérdem????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Onnan, hogy merőkanállal mérem ki a vizet, és eldöntöm, hogy pl. 10-15-20 stb. db legyen.
      Egy merőkanál egy palacsinta. Ezután kerül bele a liszt, tojás stb. Egy-két darabbal kicsit több lesz, mert a tojás is növeli, de ez nem baj.

      Törlés
    2. Aha, én fordítva keverem be, először a liszt meg az összes többi és a végén a folyadék, a csomósodás miatt, de végül is elektromos keverővel el lehet ezt érni fordítva is, az is igaz, hogy én mindig nagyon sok palacsintát kell, hogy süssek, mert sokan vagyunk, nem nagyon kell kimérnem:-))))

      Törlés
    3. Anikó, a sokat is kilehet mérni, legalább biztos lehetsz a mennyiségben. Tudod, hogy ki menyit eszik meg és aszerint készíted.

      Törlés
    4. Igen, most már gondolom, bár én szemre szoktam eddig mindent adagolni, mert tudom, hogy milyen állagúnak kell lennie a végére, soha semmit nem mérek ki, de ki fogom próbálni ezt a merőkanalas vízadagolást:-))))

      Törlés
  6. Van jól bevált palacsinta receptem, én mindig azt használom, illetve a szerint sütök palacsintát, de annyira jó ízűen és szépen írtál erről a tésztáról... a szavaid alapján érezni lehet, mennyire ízlik Neked, emiatt úgy gondolom, ezt muszáj kipróbálnom. Nálunk úgyis heti rendszerességgel készül palacsinta a kisfiam miatt, imádja. Nem mintha én nem ennék meg pl. a kakaósból 6 darabot egyszerre. :D (a túrósból érdekes módon egyszerre max. 2 darabot bírok)
    Egyébként én eddig mindig tejjel készítettem...

    VálaszTörlés
  7. Ja, egyébként a keverésnél a sorrend nálam is ugyanaz - először a hozzávalók kevés folyadékkal (nálam eddig tejjel), és amikor már szép sima, akkor engedem fel folyamatosan a maradék folyadékkal.

    VálaszTörlés
  8. jaj én is jó sokat tudok megenni, valóban a túrósból kevesebbet, de azért azt is lenyomjuk mind.
    Eddig én is tejjel és jó sok tojással készítettem, de rájöttem, hogy így szegényesen ízlik nekem a legjobban, tehát ennél maradok, sőt még ásványvíz sem kötelező, a tiszta csapvízzel is működik a dolog, van aki csak így készíti, mindig tanulunk:-))))

    VálaszTörlés
  9. Én is sima csapvizet teszek a palacsinta tésztájába. Annyi különbséggel, hoyg egy normál adaghoz általában teszek előbb 2 dl tejet, és utána hígítom vízzel. És tojást sem teszek sokat, az én mamám is azt mondta, hogy 1 tojásból 100 palacsinta is meglesz! :) A liszt mennyiségétől 1 vagy 2 tojás megy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Edith, Édesanyádnak tökéletesen igaza volt, tényleg elég az 1 tojás bele, a régi asszonyok spórolósak voltak, meg nem is volt akkoriban ennyi minden, mint most. Én a tejet is, a szódát is, az ásványvizet is teljesen elhagytam, amikor rájöttem, hogy ezek nélkül is tökéletesen működik csapvízzel a palacsinta. Imádom :-)

      Törlés